StoryEditor

Bizarnosť ma nebaví

11.12.2006, 23:00

Na festivale Zimný Žákovic Open 06 česká kapela Mňága a Žďorp predstavovala aktuálny, v poradí desiaty album Dutý, ale Free.

Slovenský fanúšik zaznamenal váš úspešný debut Made in Valmez v roku 1991, alebo kultový Zelenkov film Happyend. Kam sa kapela posunula za takmer dve desaťročia?
-- Mňága vznikla ako študentská gymnaziálna kapela s najväčšou ambíciou vystúpiť a ohromiť svojich kamarátov vo Valašskom Meziříčí. Prvý album, ktorý nám spočiatku nechcel nikto vydať, sme natočili viac-menej náhodou. Keďže na naše koncerty začalo chodiť publikum, prešli sme k veľkému vydavateľovi. Predali sme 70 000 albumov a hrali 200 koncertov ročne. Kapela prechádzala personálnymi zmenami, okrem dobrých albumov sme vydali aj niekoľko priemerných. Nedávno sa podarilo kapelu prevzdušniť a nový album Dutý, ale Free je takmer taký dobrý, ako boli prvé projekty. Venovali sme mu dva roky a je to na ňom poznať.
Furt rovně z roku 1992 bol prvý album, ktorý česká kapela vydala v nadnárodnej spoločnosti BMG. Zväzoval vám takýto mamutí koncern ruky?
-- V danom období sme boli hlúpi a vonkoncom netušili, aký je BMG kolos. Svitlo nám v momente, keď sme od nich chceli odísť. Vtedy nám ukázali dodatok v zmluve, ktorý nám dovoľoval odchod len s ich súhlasom. Keď sme to riešili s právnikmi, tak sa nás pýtali, či sme počuli o zrušení nevoľníctva v roku 1776. My sme to vedeli, ale BMG asi nie. Napriek tomu nás dali na súd a náš prvý kontakt s veľkým biznisom sa skončil.
Aký máte dôvod na coververzie takmer zľudovených piesní Nohavicu, Mertu alebo Plíhala?
-- Spomínaní pesničkári sú skvelí. Vyliezť sám na pódium a deväťdesiat minút udržiavať pozornosť publika je umenie. Sám to na koncertoch zažijem len čiastočne, pretože sa môžem schovávať za svojich spoluhráčov. Folkoví speváci takéto úniky nepoznajú. Okrem toho sa snažím "kopírovať" ich excelentnú prácu s jazykom.
Mňága je pokojnou poprockovou reflexiou všedného a každodenného diania. Nie je to v hypermodernej dobe málo?
-- Spievať o veciach, ktoré nás obklopujú, nie je márne. Mám rád knihy a filmy reflektujúce z iného uhla pohľadu svet, ktorý poznám a ktorý okolo mňa existuje. Bizarná tematika mimo reality ma nebaví.
Peter Motyčka

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 20:18