StoryEditor

Bez ladu a skladu -- posledné ladenie

18.08.2006, 00:00
Domácim, pre mnohých možno absolútnym vrcholom ostatného ročníka najväčšieho tuzemského festivalu Bažant Pohoda bola pódiová šou alternatívnej legendy Bez ladu a skladu. Na podivný názov, ktorý úzko korešponduje s ich osobitým štýlom, sme si už za dve desaťročia zvykli. Na fámy, že ich "pohodový koncert" bol pravdepodobne definitívne posledný, ešte nie.

Rozlúčka s vytrvalým domácim bežcom na dlhé trate bola pre mnohých neradostnou udalosťou. Náplasťou pre priaznivcov môže byť retrospektívne 2DVD Bez ladu a skladu 8505 (Agentúra Pohoda 2006), ktoré kapela uviedla do života počas spomínaného koncertu.
Takmer komplexné mapovanie života trenčianskeho zoskupenia je hrubou čiarou za jeho existenciou a labuťou piesňou zároveň. Polčasom rozpadu bolo už obdobie okolo roku 1997, keď medzi členmi prestala fungovať "chémia" inšpiratívnej atmosféry. Na prelome milénia povstal na jej troskách viac elektronicky zameraný projekt Michala Kaščáka s názvom Neuropa. Ten je však rovnako spomienkovou záležitosťou. Sporadické koncerty Bez ladu a skladu napriek tomu vykazovali parametre kultovej legendy.

Čo máme na sklade
Zvukovo-obrazový materiál 2DVD zachytáva nielen dravé koncerty z prelomu 90. rokov, ale aj vystúpenia z posledného štádia kapely, ktoré zďaleka nepripomínajú vyhasínajúci vulkán či lenivo prešľapujúcich rockových dinosaurov. Koncertný záznam z trenčianskej Pohody z roku 2003 je skôr kamarátsko-rodinným stretnutím členov, ktorí ladia nielen z hudobnej, ale predovšetkým z ľudskej stránky. Atmosféra finalizuje tradične vyžiadaným prídavkom Udavač, ktorého vtipná pointa pôsobí napriek všeobecne známemu rozuzleniu čarovne.
Podobne ju vníma nadšený dav, ktorý Kaščákov polospievaný-polorecitovaný groteskný prejav sprevádza. Ešte srdečnejšou atmosférou je nasiaknuté komorné prostredie známeho vysokoškolského klubu Elam na internátoch v Mlynskej doline. Takto ho zachytáva predvianočný koncert z decembra minulého roka. Šestica muzikantov v neodmysliteľných oblekoch víta vo švíkoch praskajúci klub šlabikárovou rečňovankou Anča kráča, auto fičí. Severných susedov poteší úvodné dueto, ktoré líder za asistencie saxofonistu Rasťa Kubicu odspieva v poľštine.

Neveselá pesnička
Bez ladu a skladu vydali počas svojej existencie len tri štúdiové albumy. Z nich je najviac cenený debut Xmetov, ktorý sa na domáce pulty dostal až po nežnej revolúcii. Genézu zoskupenia ponúka dokument Bez ladu a skladu 85-05 režiséra Aleša Koudelu. Príbeh sa začína v trenčianskej garáži, v ktorej sa spolužiakom Petrovi Kaščákovi, Richardovi Rybníčkovi a Martinovi Beďatšovi začal napĺňať sen o spoločnej kapele. Za speváka bol pasovaný vtedy len 12-ročný mladší brat Mišo Kaščák. Členovia nás v poldruhahodinovom dokumente sprevádzajú významnými lokalitami a udalosťami. Spomínajú na prvý koncert v decembri 1985 v telocvični trenčianskeho Gymnázia J. A. Gagarina, na bratislavskú Mladú Gardu, kam ich pozvala obdivovaná kapela Chór vážskych muzikantov, alebo na pražský Rockfest.
Kolorit 80. rokov dotvára nielen krátky záznam koncertu s českým flautovým a saxofónovým mágom Jirkom Stivínom, ale aj reminiscencie na povinné prehrávky či neschválenie repertoáru, ktorý pranieruje uniformitu a nezmyselnosť. Nad absurdnosťou "boľševika" sa dnes členovia len pousmejú, kým ich mladší kolegovia neveriacky krútia hlavami. Otázne je, či aj súčasná komerčná sféra nevyžaduje podobné "odtínanie hláv všetkým, čo vytŕčajú z davu". Bez ladu a skladu k nim, našťastie, nikdy nepatrili, rovnako ako sa nezačlenili k masám umelcov ospevujúcich lásku a mier. Priaznivci ocenia kolekciu desiatich videoklipov z televízneho archívu. Tie zachytávajú neradostnú atmosféru očakávania "lepších zajtrajškov", ktorá je zjavná v mrazivo odosobnených klipoch Píšte všetci modrým perom či Génový inžinier. Naopak, roztomilá je šlabikárová koláž Anča kráča, auto fičí alebo úsmevná vodnícka parafráza Parné valce.
DVD Bez ladu a skladu 8505 je v každom prípade viac než dôstojnou rozlúčkou s kapelou, ktorá nikdy nebola záživná pre bulvár a ktorej single nerotovali v hitparádových rebríčkoch. Bez BLAS bude domáca scéna opäť trochu uhladenejšia, a o to fádnejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 18:16