StoryEditor

Bratislava bude centrom džezu

19.10.2006, 00:00
Kenny Garrett prichádza. Zajtra sa začínajú Bratislavské jazzové dni.

Jesennou džezovou tradíciou žijú Bratislavčania už takmer tri desaťročia. Napriek tomu sa však od zajtra do nedele uskutoční festival Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2006 vo svojich tradičných priestoroch Parku kultúry a oddychu pravdepodobne poslednýkrát.
Prvý festivalový večer sľubuje dvojicu headlinerov: špičkový akustický straightahead jazz zoskupenia okolo Kennyho Garretta - jedného z najvplyvnejších altsaxofonistov súčasnosti - a džezový prienik do pestrofarebného sveta západoafrických tradícií basgitaristu Richarda Bonu z Kamerunu. Hoci spanilú jazdu Bonovej kapely zažila Bratislava už pred rokom, bude jeho piatkový koncert patriť k najočakávanejším.
Po stopách Milesa Davisa
Čiernym koňom organizátorov festivalu je francúzske zoskupenie, ktoré svojím pomenovaním názov samotného džezového žánru neguje a ponúka hypnotické prieniky do menej prebádaných teritórií elektro-jazzu či hip-hopu. Kapela No Jazz nahrávala svoj debutový album v New Yorku pod producentským dohľadom Tea Macera - osobnosti, ktorá sa podpísala pod väčšinu albumov geniálneho inovátora Milesa Davisa.
Ktovie, či sa aj domáce publikum dočká podobných inovácií. Živelné hypnotické prejavy ho s najväčšou pravdepodobnosťou roztancujú, podobne ako pri kvartete afrokubánskeho bubeníka Ignacia Berroa.
Kráska od susedov
Posledný večer festivalu bude patriť komornej zostave poľských muzikantov spolu s legendárnym perkusionistom Minom Cinelu. Táto prominentná trojica sprevádza aj jednu z najunikátnejších (a podľa mnohých i z najkrajších) európskych speváčok Annu Mariu Jopek. Tá vydala v posledných rokoch desiatku sólových albumov, ktorými sa preslávila nielen v rodnom Poľsku. Na albume Upojenie sa v roku 2002 podieľal legendárny gitarista Pat Metheny, ktorý speváčku označil za originálnu, jedinečnú a fantastickú hudobníčku, ktorá sa neustále usiluje hudobne rásť a hľadať vlastnú cestu. Metheny je obyčajne na podobné komplimenty skúpy. Tieto atribúty však môže potvrdiť bratislavský koncert.
80. roky sa vracajú
Na dokonale uhladený záver festivalu dohliadne smooth-jazzový gitarista Matt Marshak z New Yorku a pop-jazzová formácia s mierne zašlou slávou Matt Bianco. Niekdajšiu britskú senzáciu kedysi preslávili hity Half a Minute alebo Don´t Blame It On That Girl. Ktovie, či nedávno obnovená desaťčlenná zostava Matt Bianco nebude len chabou spomienkou na oslavované i zatracované "eighties".
Doplnkom pestrej palety budú zástupcovia domácej scény - kapela bluesového harmonikára Boboš & Frozen Dozen, nadžánrové duo Longital, perspektívny gitarista David Kollar či netradičný projekt mladých slovenských klaviristov Klaudiusa Kováča, Ľubomíra Šrámeka a Ondreja Krajňáka s názvom Three Pianos.

Najlepšie koncerty BJD ´06:
20. 10. Richard Bona (USA) / bonatology.com
21. 10. Ignacio Berroa (USA, Kuba) / ignacioberroa.com
No Jazz (Fr) www.nojazz.net
22. 10. Anna Maria Jopek (PL) / anna-maria-jopek.com
Matt Bianco (GB) / mattbianco.com

Najlepší džezový festival v Európe
Montreux, Švajčiarsko
Každoročne sa v lete do Montreux schádza celý svet, viac ako 220-tisíc divákov. Hrajú tu najlepší hudobníci sveta, dokonca aj tí, ktorí s džezom vo svojej podstate nemajú nič spoločné, napríklad Deep Purple, Gnarls Barkley, Iggy & Stooges či The Strokes.
Najbližší ročník festivalu bude v júli 2007, lístky sú však v predaji už teraz. montreuxjazz.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 18:15