StoryEditor

Peter Cmorik: Vzniká zdravá konkurencia

03.12.2006, 23:00
Víťazom ankety Slávik 2006 sa stal v kategórii spevák po prvý raz Peter Cmorik. Odniesol si aj titul objav roka a jeho debutová skladba Dážď sa stala hitom roka.

Čo pre vás znamená titul Zlatý Slávik?
- Anketa Slávik je obrazom popularity, tu sa ukáže, kto má aký fanklub, komu koľko ľudí drží palce a akým spôsobom sú mu to schopní dokázať. Ja mám výborný skalný fanklub, ktorý ma podporuje a ktorému som vďačný. Mám okolo seba skvelých muzikantov, hudbu robíme naplno a zdá sa, že nám to spolu nejakým spôsobom funguje.
Tento rok sa na prvých miestach neobjavili stálice ako Elán, Miro Žbirka či Marika Gombitová...
- Teším sa príchodu nových muzikantov, nových tvárí, je to prirodzený vývoj. Od roku 1989 sa zmenilo množstvo vecí, Slovensko sa ešte stále akoby dostáva na nohy a začína vznikať zdravá konkurencia, čo je to dobré a teším sa tomu.
V poslednom čase máte množstvo koncertov, promo akcie, skúšky - ako všetko stíhate?
- Snažím sa nájsť čas na relax, regeneráciu, spánok. Momentálne ma najviac zaťažujú každodenné skúšky na muzikáli Traja mušketieri, to je zaväzujúce. Potom budem riešiť, ako zvládať muzikálové aktivity s koncertnými.
Hudba bola viac než len koníčkom už pred Superstar. Vnímate svoje súčasné aktivity, svoju účasť na scéne ako inú dimenziu hudobných aktivít?
- Deväť rokov, počas ktorých som sa venoval hudbe, poznamenali ľudia, s ktorými som sa stretával, prostredie môjho mesta, to všetko ma nasmerovalo na mojej ceste za hudbou. Výsledok, ktorý prežívam dnes, sa ani nemusel dostaviť. Človek môže byť dobrý, ale niekedy sa to jednoducho nepodarí. Prihlásením do Superstar som spravil veľký krok, ktorý bol pre mňa ako muzikanta nie celkom príjemným. Musel som čosi obetovať a ono sa to v inej forme vrátilo prostredníctvom nových ľudí, získania nových skúseností. Umožnilo mi to ukázať širšiemu obecenstvu čo viem, čo dokážem.
Nakoľko je možný v takomto prípade slobodný vklad, do akej miery je vaša muzikalita korigovaná veľkými producentskými a manažérskymi osobnosťami, akými sú Juraj Kupec, Jozef Šebo?
- Som stále úplne slobodný človek, keďže fungujeme pod mojím menom. Nemám s nanucovaním cudzích názorov problém. Ďuro Kupec je fantastický muzikant a skladateľ piesní, nie sú tam obmedzenia, spolu dávame dokopy témy pesničiek, ktoré dotvárame, neskôr spolu vyberáme z množstva materiálu, ktorý sa nám najviac páči. Pri výbere na ďalší album sa môže stať, že všetky pesničky budú jeho, alebo aj moje, nie je v tom zámer. Nezáleží, kto napíše pesničku, ale aká je a aký z nej máme pocit.
Peter Motyčka

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 18:54