StoryEditor

Pet Shop Boys: V obchode so zvieratkami preberajú tovar

23.06.2006, 00:00
Britská dvojica Pet Shop Boys vytýčila spolu so svojimi supútnikmi Depeche Mode, New Order či Erasure hranice elektronického popu. Osemdesiate roky tanečným rytmom, sprevádzaným podivnými zvukmi syntezátorov a blikajúcim neónom, žičili. Spevák Neil Tennant a hráč na klávesové nástroje Chris Lowe ich náležite využili. Štvrťstoročie existencie oslávili Pet Shop Boys novinkou Fundamental (EMI 2006).

Invenčnej dvojici prialo šťastie hneď na počiatku kariéry pod krídlami renomovaného newyorského producenta tanečnej hudby Bobbyho ´O´ Orlanda. Pod jeho dohľadom vydávajú v roku 1984 prvý nesmierne úspešný singel West End Girls. Jeho triumf dodnes máta hudobných producentov -- dvojica zaň preberala ceny ešte aj po niekoľkých rokoch (najlepší singel na BPI Awards 1997, Ivor Novello Awards).

Smutná oslava
Svoj deviaty štúdiový pripravovali "chlapci z obchodu so zvieratkami" pod vedením producenta Trevora Horna o čosi dlhšie. Ako pilotný singel pôvodne avizovali skladbu Minimal, na poslednú chvíľu ho však vymenili za príznačne nazvaný hopsajúci šláger I'm With Stupid. Vydarenejší je videoklip, počas ktorého Neil a Chris sedia zviazaní v divadelnom hľadisku a dvojica komikov v podobe ich dvojníkov oživuje scénky z predchádzajúcich videoklipov. Nechýbajú sférické obrazy či špicaté narodeninové čiapky.
Podobne neoriginálnych tancovačiek nachádzame na albume niekoľko. Azda jedinou záchranou pre citlivejšie sluchové orgány budú balady. Pet Shop Boys netrápi, že syntetická elektronika 80. rokov znie dnes bizarne. Pokojne miešajú staré s novým. Zahmlený hypnotický motív úvodnej Psychological by sme pokojne mohli pripísať elektronickým kolegom Depeche Mode. Prototyp neustále sa opakujúcej basovej línie, zachádzajúcej doslova pod kožu, je pritom jednoduchý. A keď navrstvíme zasnené vokály, priam dokonalý. V kontexte celého albumu je Psychological jedným zo svetlejších momentov.

Sodoma a Gomora!
Tými menej radostnými sú prostoduchejšie diskotékové návraty, akým je aj koláž The Sodom And Gomorrah Show, zahajujúca kabaret pozlátkovej syntetiky. V úlisne popovom refréne, akoby vytrhnutom zo súčasných žumpových reality shows, preblikáva sex z neónových podnikov, sebazničenie, zmyselnosť. K dokresleniu dobového koloritu je nutné prizvať Michala Davida!
Baladické momenty utíšia, ale neuspokoja. Príjemný slaďáčik o rozchodoch a zdieľaní I Made My Excuses And Left s takmer dvojminútovým relaxačným introm či Numb, ktorú pre kapelu napísala hitmakerka Dione Warren. Opäť príjemne plynúci popevok hodný mena autorky, ktorá takpovediac na počkanie sype z rukáva hity pre Celine Dion, Aerosmith a Toni Braxton. Kratučkej God Willing dominuje sférický vokál speváka, pre vierohodné dokreslenie sterilnosti kozmického priestoru je bez slov. Posolstvo záverečnej Integral kritizuje pripravovaný britský zákon, ktorý by zaviedol povinné identifikačné karty. Proti tejto forme straty osobnej slobody kapela vehementne protestuje. Fanúšikovia však určite neprotestujú proti fádnosti celého projektu, ani proti limitovanej edícii albumu s bonusovým diskom Fundamentalism, ktorý obsahuje dvojicu nových skladieb a poltucet remixov. Pet Shop Boys sa v plnej kráse predstavia na festivale Love Planet v Tábore. U českých bratov azda predvedú, že to kedysi vedeli aj lepšie...

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 15:51