StoryEditor

Oh my Godla. Zabudnutý talent opäť žiari, teraz je na rade Slovensko

14.12.2016, 23:00
Brankár Denis Godla, ktorý očaril kolísku hokeja, sa po dvoch rokoch predstaví v slovenskej reprezentácii.

„Oh my Godla“ alebo „Postrach Denis“. Aj o takéto titulky sa vďaka zázračným výkonom na šampionáte do 20 rokov v Kanade postaral vtedy ešte len 19-ročný Denis Godla. Slovensko doviedol k zisku senzačného bronzu.

A dokázal to, čo sa v jeho veku nepodarilo ani Pálffymu, Šatanovi, Halákovi či Hossovi. Stal sa najužitočnejším hokejistom celého turnaja, čo mu malo otvoriť dvere do NHL. No nestalo sa – namiesto kariéry v zámorí skončil v druhej fínskej lige.


Teraz sa však Godla vracia na výslnie, žiari už v elitnej súťaži vo Fínsku a dočkal sa prvýkrát aj pozvánky do reprezentácie od trénera Zdena Cígera. Za Slovensko včera odchytal exhibičný duel proti výberu Tipsport ligy a od piatka sa predstaví aj na Švajčiarskom pohári. „Pozvánka ma potešila, som rád, že som zaujal trénerov národného tímu. Vnímam to ako veľkú príležitosť ukázať sa v čo najlepšom svetle,“ povedal pre HN Godla.

Ťažšia fínska cesta
Bol začiatok roku 2015 a oslavovaný Godla stihol po úspešnom šampionáte odchytať štyri zápasy v KHL za Slovan, ďalšie štyri pridal za Piešťany v slovenskej extralige. Po neúspešnom drafte do NHL vymenil manažéra a na poslednú chvíľu získal zmluvu v druholigovom fínskom klube Kokkolan Hermes.


„Po tom nevydarenom lete som ho začal zastupovať a hneď na druhý deň sme ho poslali do Fínska. Povedal som mu, že pre jeho kariérny rast je Škandinávia najlepšia voľba, a on súhlasil,“ uviedol manažér Július Koval, ktorý na pozícii brankárovho agenta nahradil Marcela Sakáča.

Godla by v tom čase nemal problém nájsť si mužstvo na Slovensku, no zvolil si ťažšiu, zahraničnú cestu. Hermes boli pritom nováčikom druhej ligy a po piatich kolách najhorším mužstvom tabuľky.

„Štart bol ťažký, lebo som sa v bráne striedal so skúsenejším Fínom Joonasom Kuuselom. Zlom prišiel po Vianociach, začalo sa mi dariť a až do konca sezóny som odchytal všetky zápasy,“ spomína Godla. Outsidera súťaže z Hermesu dostal až do play-off, nastúpil na 33 duelov, bol vyhlásený za najlepšieho brankára druhej fínskej ligy a dočkal sa aj miesta v prvom All-stars tíme súťaže.

„Vďaka tomu sme mali zopár ponúk z najvyššej súťaže. Vybrali sme Kalpu Kuopio, ktorá mala dobré skúsenosti so Slovákmi z minulosti. Začiatkom 90. rokov tam zažiarilo duo Dárius Rusnák a Peter Slanina.“

V bránke opäť čaruje
Godla už dávno hodil za hlavu rozčarovanie z neúspešného draftu do NHL a ako sám hovorí, myslí pozitívne. „Aj do Kuopia som prišiel ako brankárska dvojka, no zranenie gólmana Eera Kilpeläinena mi umožnilo ukázať, čoho som schopný,“ konštatuje Godla.

Dalo by sa povedať, že je opäť ako na majstrovstvách sveta do 20 rokov v životnej forme. Dokazuje to jeho postavenie medzi brankármi v elitnej fínskej súťaži. S priemerom 1,77 gólu na zápas je aktuálne druhým najlepším gólmanom, v percentuálnom vyjadrení počtu víťazstiev k odohratým zápasom je dokonca na špici. S Godlom v bráne dokázala Kalpa Kuopio vyhrať sedem z desiatich duelov.

„Pri zranení jednotky dostal šancu a odchytal päť víťazných zápasov za sebou. Klubu sa darí, je na druhom mieste tabuľky, čo nečakalo ani vedenie tohto tímu,“ hovorí manažér Július Koval.

Rovnako ako Godlu, aj jeho teší, že si tréneri všimli jeho stabilne dobré výkony v prebiehajúcej sezóne v jednej z najkvalitnejších európskych súťaží. „Štarty za národný tím sú dôležité pre kariéru každého hokejistu. Inak sa hľadá klub a rokuje o zmluve pri hráčovi s nulovými medzinárodnými skúsenosťami ako pri tom, čo má v reprezentácii desiatky štartov,“ tvrdí Koval.

Téma NHL ešte nie je pre Godlu uzavretá. „Nemyslím na zámorie ako na prioritu a nebudem sa silou-mocou tlačiť do USA alebo Kanady. Keď budem mať výsledky a dobré čísla, tak sa tam môžem v budúcnosti dostať,“ dodal Godla.

Kariéra Godlu v skratke
6. január 2015: bol vyhlásený za najlepšieho brankára majstrovstiev sveta do 20 rokov, najužitočnejšieho hráča MS a bol tiež v All-stars výbere turnaja
17. január 2015: odchytal prvý duel v Kontinentálnej hokejovej ligy za Slovan Bratislava
15. jún 2015: kvôli kanadským brankárom Brustovi a Garnettovi s ním vedenie Slovana predčasne ukončilo zmluvu
26. jún 2015: napriek očakávaniam si ho vo vstupnom drafte do NHL nevybral žiaden z 30 klubov profiligy
29. september 2015: podpísal zmluvu s nováčikom druhej fínskej ligy, tímom Kokkolan Hermes
13. apríla 2016: podpísal dvojročnú zmluvu s prvoligovým klubom Kalpa Kuopio
29. apríla 2016: získal cenu Pasiho Nurminena pre najlepšieho brankára druhej fínskej ligy
10. decembra 2016: Godla nastúpil za Kuopio v desiatich dueloch a je druhým najlepším brankárom súťaže

01 - Modified: 2024-05-18 16:36:58 - Feat.: - Title: Amerických hokejistov na olympiáde povedie tréner Sullivan. Premiéru absolvuje na Turnaji štyroch krajín 02 - Modified: 2024-05-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Slováci sa dnes postavia proti hokejovému výberu Francúzka. Tento kvíz preverí, čo všetko viete o krajine galského kohúta 03 - Modified: 2024-05-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Hráči ani diváci si nemôžu nechať puky z majstrovstiev sveta. Prečo a ako si so situáciou poradili českí organizátori? 04 - Modified: 2024-05-16 21:17:34 - Feat.: - Title: Američania suverénne porazili Francúzov v "slovenskej" B-skupine, vedenia sa ujali hneď 05 - Modified: 2024-05-16 21:00:45 - Feat.: - Title: Kanaďania vyhrali nad Nórmi v "áčku" a sú na čele tabuľky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 03:01