StoryEditor

Juraj Sanitra: Biatlonisti sa chcú v Minsku revanšovať

17.02.2004, 23:00
Po nevýrazných výkonoch na majstrovstvách sveta v Oberhofe sa budú snažiť slovenskí biatlonisti o reparát na európskom šampionáte v Minsku, kde však cestujú bez svojich momentálnych lídrov Pavla Hurajta a Sone Mihokovej. Vlani v talianskom Forni Avoltri sa Slovensko v konečnej medailovej bilancii medzi seniormi vďaka zlatu Martiny Halinárovej zo šprintu zaradilo na solídne piate miesto a v juniorskej kategórii zásluhou striebra Miroslava Matiaška v šprinte na šieste.
Hlavným vrcholom sezóny boli pre biatlonistov majstrovstvá sveta, ktoré sa v nedeľu skončili v nemeckom Oberhofe. Napriek tomu sa niekoľko zaujímavých mien objaví aj na európskom šampionáte v Minsku. Aká silná bude tento rok konkurencia?
- Nebude síce na takej úrovni ako v Oberhofe, ale aj v Minsku bude veľa skúsených a kvalitných biatlonistov. Podľa najnovších informácií sa šampionátu zúčastní napríklad kompletné družstvo Bieloruska na čele s bronzovou medailistkou z Oberhofu Ivanovovou či vynikajúcou mužskou dvojicou Dračev, Ryženkov. Kvalitných pretekárov budú mať v Minsku aj Bulhari a tradične Rusi.

V slovenskej výprave budú okrem Martiny Halinárovej (materská dovolenka) a Anny Murínovej (zlomená noha) chýbať aj Soňa Mihoková a Pavol Hurajt, ktorí sa už budú pripravovať za oceánom na ďalšie dve kolá Svetového pohára. Prečo ste sa takto rozhodli?
- Naším prvoradým cieľom je udržať si pozíciu v celkovom hodnotení Svetového pohára, keďže umiestnenie do 25. miesta zabezpečuje pre krajinu výhody do ďalšej sezóny. Verím, že tréning pred pretekmi v Lake Placid a Fort Kent našim momentálnym jednotkám pomôže ku kvalitnejším výkonom.

Aké ambície má zúžená slovenská výprava na šampionáte?
- Medzi seniormi očakávam veľa najmä od trojice Pavol Novák, Marek Matiaško a Marcela Pavkovčeková. Všetci potvrdili stúpajúcu formu na šampionáte v Oberhofe, takže v tejto slabšej konkurencii by sa určite nemali stratiť. Väčšie šance na zisk medaily však dávam našim juniorským reprezentantom Jane Gerekovej, Dušanovi Šimočkovi a Matejovi Kazárovi, ktorí patria k absolútnej špičke.

V seniorských nomináciách mužov i žien figurujú len tri mená. Pomôžete si v štafetách s juniorskými reprezentantmi, alebo tieto disciplíny vynecháte?
- Pomôžeme si našimi talentovanými pretekármi. V ženskom kvartete sa predstaví Gereková a o štvrtom do partie medzi mužmi rozhodne tesne pred pretekmi tréner Jozef Gašperčík, ktorý si bude môcť vybrať z dvojice Šimočko - Kazár. Väčšie šance na úspech dávam práve mužskému tímu, ktorý by sa mal opierať o solídne výkony z MS v Oberhofe.

Program ME
Dnes - šprint mužov a juniorov (11.00), šprint žien a junioriek (14.30) u zajtra: stíhacie preteky mužov a juniorov (11), stíhacie preteky žien a junioriek (14.30) u piatok: voľný deň u sobota: vytrvalostné preteky mužov a juniorov (11), vytrvalostné preteky žien a junioriek (15) u nedeľa: štafety mužov a juniorov (11), štafety žien a junioriek (14.30)

Nominácia Slovenska
Muži: Pavol Novák, Marek Matiaško, Miroslav Matiaško
Juniori: Dušan Šimočko ml., Matej Kazár
Ženy: Marcela Pavkovčeková, Zuzana Hasillová, Petra Slezáková
Juniorky: Janka Gereková
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 19:09