StoryEditor

Európska elita do Rakúska a Švajčiarska

12.12.2002, 23:00

Záverečný turnaj futbalových majstrovstiev Európy v roku 2008 usporiadajú spoločne Rakúsko a Švajčiarsko. O dejisku Euro 2008 rozhodli vo včerajšom hlasovaní v hoteli Intercontinental v Ženeve členovia Výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA). Kandidatúra alpských krajín uspela v konkurencii ďalšej trojice spoločných kandidatúr -- Grécka a Turecka, Škótska a Írska a kvarteta severských krajín (Dánsko, Nórsko, Švédsko a Fínsko), ktoré predstavitelia UEFA vybrali do užšieho finále. Pred začiatkom hlasovania predložili kandidatúru ešte ďalšie krajiny -- Maďarsko, Rusko, a spoločnú kandidatúru aj Bosna a Hercegovina a Chorvátsko. Iba druhýkrát v histórii usporiadajú ME dve krajiny. Po prvý raz sa spoločná kandidatúra presadila pri výbere dejiska ME 2000, ktoré boli pridelené Holandsku a Belgicku. Víťazný projekt oslovil členov VV UEFA najmä vysokým stupňom pripravenosti počnúc modernými štadiónmi s fungujúcou infraštruktúrou, výbornými ubytovacími kapacitami, komunikačnými technológiami i ľahkou dostupnosťou z hľadiska dopravy. Kampaň s názvom Close to you (Bližšie k tebe) vyťažila aj z výbornej polohy Švajčiarska a Rakúska v srdci európskeho kontinentu. Dôležitou sa v konečnom účtovaní ukázala aj skutočnosť, že obe krajiny nepatria k tzv. rizikovým z hľadiska výtržností medzi futbalovými fanúšikmi. Pod švajčiarsky úspech sa podpísala aj bezproblémová organizácia tohtoročných majstrovstiev Európy do 21 rokov.
"Som rád, že sa výberový proces skončil práve takto. Rakúsko a Švajčiarsko určite garantujú kvalitne zorganizovaný šampionát. Pre našich fanúšikov je to ďalšia možnosť vidieť vynikajúci futbal. K úplnej spokojnosti chýba iba to, aby tam bolo aj naše mužstvo. O pomere hlasov sa zatiaľ nehovorilo, no fakt, že zasadnutie výkonného výboru UEFA sa pretiahlo o vyše hodiny, svedčí o tom, že pomer hlasov bol určite tesný. Futbal bude v najbližšom období sústredený do Európy. Preto verím, že iskierka futbalového nadšenia preskočí hranice a dostane sa aj na Slovensko," vyjadril sa prezident SFZ a člen komisie pre národné tímy UEFA František Laurinec.
Organizátori plánujú šampionát usporiadať v ôsmich mestách. Vo Švajčiarsku budú dejiskami ME: Bern (otvárací zápas), Bazilej, Ženeva a Zürich a v Rakúsku Viedeň, Innsbruck, Klagenfurt a Salzburg. Finále by mali odohrať na štadióne Ernsta Happela vo Viedni, ktorého kapacita by mala narásť zo súčasných 48 000 na 53 000 divákov.

Dejiská ME 2008


Názov Predpokladaná kapacita Finančné krytie (mil. USD)

RAKÚSKO
Viedeň Ernst-Happel-Stadion 50 008 14,9 mil. eur
Salzburg Stadion Salzburg 30 020 59 mil. eur
Klagenfurt Waidmannsdorf 30 757 40 mil. eur
Innsbruck Tivoli 30 600 37 mil. eur


ŠVAJČIARSKO
Zürich Stadion Zürich 30 016 237
Ženeva Stadion Genf 30 502 169*
Bazilej St. Jakobs Park 30 132 149*
Bern Wankdorf-Stadion 40 228 203
* -- finančné krytie pre celý športový komplex

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 03:47