StoryEditor

Hingisová zabávala Bratislavu. Hantuchová hrala na klavíri

05.12.2013, 00:14
Autor:
TASRTASR
Počas tenisovej exhibície sa predstavili u nás okrem tenistiek aj Francúzi Jo-Wilfried Tsonga a Gael Monfils.

"Umieram, musím sa vydýchať," nariekala tenistka Martina Hingisová po zápase so Slovenkou Danielou Hantuchovou. Švajčiarska hráčka so slovenskými koreňmi totiž nehráva dvojhry už šesť rokov. Prijala však pozvanie na 6. ročník tenisovej exhibície Tennis Clasic a pochvaľovala si. "V Bratislave som bola naposledy ako 16-ročná, veľmi rada by som sa sem opäť vrátila." Pre Hantuchovú bola Hingisová v detstve veľkým vzorom. "Posledná výmena dnešnej exhibície mi v mnohom pripomínala naše spoločné tréningy s Martinou, na začiatku môjho účinkovania na okruhu WTA mi neskutočne pomáhala." Pri spomínanej poslednej výmene, ktorá trvala štyri minúty, loptička z rakety Hantuchovej dvakrát skončila v aute. Exhibícia však má svoje vlastné pravidlá a tak sa pokračovalo, až pokým Hingisovej lob neopečiatkoval strop Aegon arény.



Dlhé roky sú dobrými kamarátkami, na kurte si však nikdy nič nedarujú. Daniela Hantuchová je tiež jednou z mála hráčok, ktorá ma so Švajčiarkou Martinou Hingisovou na okruhu WTA aktívnu bilanciu. Včera večer však v bratislavskom NTC však ťahala za kratší koniec. Bývalá svetová jednotka zdolala Slovenku 11:9 v tzv. supertajbrejku a divákom predviedla viacero učebnicových forhendových krosov i zadovku a la Roger Federer.

Hingisovej posledná návšteva sa uskutočnila v roku 1997, keď v  rodných Košiciach nastúpila za Švajčiarsko v zápase Pohára federácie a rozhodujúcou mierou prispela k víťazstvu. "Ďakujem Daniele, že ma pozvala do Bratislavy a že si chce so mnou zahrať exhibíciu. V utorok večer sme boli spolu na vianočných trhoch a dali si slivkové víno, aby sme sa trochu zohriali. Atmosféra vianočnej Bratislavy sa mi veľmi páči," povedala ešte pred zápasom na tlačovej konferencii Hingisová, pre ktorú to bude teda už druhá bratislavská exhibícia. V roku 1996 sa predstavila v slovenskej metropole spoločne s Nemkou Steffi Grafovou a dvojicou slovenských fedcupových reprezentantiek Karin Habšudovou a Katarínou Studeníkovou. "S Danielou sme si na túto exhibíciu zaspomínali, ona bola vtedy zberačkou loptičiek. Pamätám si, že som vtedy od organizátorov ako dar dostala koníka, ktorý žije dodnes," dodala Hingisová, ktorá sa v lete vrátila do súťažného kolotoča a po boku Hantuchovej odohrala v debli sériu turnajov v zámorí vrátane US Open.





V úvodom dueli exhibície však vo francúzskom derby zdolal Jo-Wilfried Tsonga Gaela Monfilsa v troch setoch 6:2, 3:6 a 7:6 (5). Na začiatku pôsobili obaja hráči unaveným dojmom, akoby ich utorňajšia budapeštianska exhibícia príliš vyšťavila. Monfilsa neposlúchalo podanie a tak sa po sérii troch dvojchýb rozhodol pre servis zospodu.



Tsonga však odpovedal nechytateľným obojručným bekhendom priamo na lajnu, na čo frustrovaný Monfils zareagoval šťavnatou francúzskou nadávkou. "Dnes som sa prakticky zdolal sám," povedal 31. hráč svetového rebríčka ATP, ktorý v druhom sete nezaprel šoumena. Pred jedným z podaní prepustil svoje miesto zberačovi loptičiek a zisk fiftínu obaja oslávili dotykom hruďami vo výskoku, na ktorý majú patent svetové deblové jednotky Američania Bob a Mike Bryanovci.






Po tradičnej dražbe rakiet všetkých aktérov exhibície prišiel na rad záverečný mix, v ktorom nastúpili Hantuchová s Tsongom proti páru Hingisová, Monfils. Hantuchová s Tsongom na jednej strane dvorca ešte nestála. "Danielu poznám z turnajov, no ešte nikdy sme spolu nehrali mix. Určite to bude zaujímavé. Šanca hrať proti bývalej svetovej jednotke sa človeku nenaskytne každý deň. Teším sa aj na dvojhru. S Gaelom sme od detstva dobrými priateľmi. Vynasnažíme sa ukázať divákom výborný tenis a predviesť aj pár trikov," povedal Tsonga, ktorému pre jeho podobu s boxerskou legendou v tenisovom svete prischla prezývka Ali.

Počas zápasu, po jednom z prudkých úderov Monfilsa zarinčal pohár v lóži, no divákov priviedla do varu najmä klavírna vsuvka v podaní Hantuchovej, ktorá odštartovala svoj miniset elektrizujúcou kompozíciou "Pre Elišku" z dielne Beethovena.



"Organizátori mi to povedali až poobede pred exhibíciou. Aktívne som naposledy hrala na klavíri pred 15 rokmi, dnes to boli úryvky, čo som si ešte pamätala. Tak ma to však chytilo, že sa k tomu možno ešte vrátim," povedala Hantuchová, ktorá s Hingisovou napokon skončili na jednej strane kurtu a vyhrali 5:3.

01 - Modified: 2005-10-11 12:26:00 - Feat.: 0 - Title: Agentúra Fitch Ratings zvýšila rating SR na úroveň A,dlhodobý výhľad je stabilný
01 - Modified: 2017-09-12 07:20:34 - Feat.: - Title: Videli ste už zadok Daniely Hantuchovej? Jeho rozmer vás prekvapí! 02 - Modified: 2016-02-07 18:00:08 - Feat.: - Title: Slovenky prehrali v poslednom zápase Fed Cup-u s Austrálčankami, budú hrať o záchranu 03 - Modified: 2016-01-12 05:28:41 - Feat.: - Title: Slovenkám sa v Sydney nedarilo. Hantuchová aj Schmiedlová vypadli 04 - Modified: 2015-07-01 16:42:58 - Feat.: - Title: Hantuchová vo dvojhre skončila. Vo Wimbledone ju vyradila Britka 05 - Modified: 2015-06-30 05:20:39 - Feat.: - Title: Hrala som veľmi agresívne, povedala Hantuchová po triumfe nad Cibulkovou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:22