StoryEditor

Dôvody, prečo poslali Slováci veľkého rivala domov

03.01.2015, 08:27
Fenomenálny brankár Godla, obetavosť a tréner Bokroš. Aj preto dokázali mladíci zdolať vo štvrťfinále MS do 20 rokov rivalov z Česka 3:0.

Slovenskí hokejisti do 20 rokov oslavujú postup po výhre nad Českom 3:0. Snímka: TASR/AP
1. Brankár Denis Godla

Taký brankár sa rodí raz za sto rokov, povedal o ňom jeho prvý tréner Milan Jankura. Môže byť lepší ako v jeho veku Jaroslav Halák, uviedla pre HN brankárska legenda Marcel Sakáč. A brankárska jednotka národného tímu do 20 rokov Denis Godla svoju výnimočnosť naplno predviedla proti Čechom. Kežmarský rodák zlikvidoval všetkých 34 striel súpera a dosiahol prvé čisté konto na šampionáte. A to v najdôležitejšom zápase turnaja. Okrem pomoci tyčiek mu pri stopercentnom výkone pomáhala aj obrana. No Godla bol spoľahlivý, nevyrážal puky pred seba a dotieravým českým útočníkom tak dával minimum príležitostí na dorážanie puku. A kým doteraz jeho meno nefigurovalo v preddraftových prognózach skautov NHL, tak po tomto šampionáte je veľmi pravdepodobné, že v lete bude patriť medzi veľkých adeptov na výber niektorého zámorského klubu.

2. Stopercentné oslabenia

Až päť Slovákov dostalo dvojminútové tresty a dalo tak príležitosť Čechom na hru v početnej výhode. No všetkých päť oslabení zvládlo kvarteto brániacich hráčov na výbornú a ubránilo sa. Celkovo, hra v oslabení patrí popri brankárovi medzi najsilnejšie stránky nášho výberu na svetovom šampionáte v Kanade. Veď v tomto ukazovateli sme druhý najúspešnejší tím hneď za Švédskom. Na majstrovstvách sveta odohrali mladí Slováci spolu 18 oslabení a inkasovali jediný krát – v záverečnom súboji základnej skupiny od Nemecka. V hre v početnej nevýhode tak majú spešnosť až 94,4 percenta. Navyše v stretnutí proti Čechom až na pár momentov nepustili súpera do žiadnej vyloženej príležitosti.


Čítajte aj:

Mladí Slováci spôsobili senzáciu. Po triumfe s Čechmi sme v hre o medailu

Martin Réway pre HN: Chceme zabojovať. Ambíciou je aj medaila


 

3. Taktika trénera

Dokonale pripravil na štvrťfinálového súpera svoj tím tréner reprezentácie do 20 rokov Ernest Bokroš. Od úvodnej do poslednej minúty korčuliarsky stíhali Slováci s Čechmi, v mnohých momentoch ich dokonca prevyšovali v agresivite a nedali súperovi nič zadarmo. A aj po strelení otváracieho gólu sa „nezbláznili“ a trpezlivo si počkali na príležitosti, ktoré pribúdali priamo úmerne s blížiacim sa koncom stretnutia. Potvrdilo sa tiež, že víťazstvo spred začiatku šampionátu v príprave nad Českom 3:1 nebolo náhodné a tento výber sa nezľakol príležitosti zabojovať na šampionáte o jednu z medailí.

4. Obetavosť hráčov

„Ja som sa sem neprišiel zviditeľniť, ale pomôcť Slovensku. Sme jeden tým a navzájom si pomáhame,“ uviedol pre štvrťfinále pre HN kapitán tímu Martin Réway. A presne tento tímový výkon proti Česku naši mladí reprezentanti ukázali. Zdobila ich najmä obetavosť, ktorú predvádzali hádzaním sa do súperových striel, neúnavným bojovaním o každý puk pri mantineloch a zrážaním sa a znepríjemňovaním hry súperovi v každom momente. Výkon celého tímu bol na jednotku a ak podobne obetavú hru predvedú aj v semifinále s Kanadou, žiadneho hanebného debaklu, aký Slováci predviedli v prvom súboji turnaja, sa od tímu z usporiadateľskej krajiny obávať netreba.

5. Sebavedomie

Český komplex, nervozita z dôležitého duelu o všetko, trasúce sa ruky, či do očí bijúce obranné chyby? Nič z toho. Slováci boli od prvej minúty duelu sebavedomí a zdravo nabudení na najväčšieho rivala. Nevystrašil ich ani fakt, že proti Česku národný tím do 20 rokov nevyhral na MS už dvanásť rokov, ani to že posledných sedem súbojov s týmto súperom sa skončilo našou prehrou. V jubilejnom pätnástom stretnutí sa tak Slovensko dočkalo len štvrtého triumfu nad západným susedom. A po prvýkrát dvíhali Slováci ruky po súboji v play-off majstrovstiev sveta. Do včerajšieho triumfu sa totiž vo vyraďovacej časti stretli Slováci s Čechmi len vo štvrťfinále majstrovstiev sveta 2004. Vtedy prehrali s favorizovaným súperom 2:4. Po jedenástich rokoch im tak vyradenie z turnaja mladí Slováci vrátili.

01 - Modified: 2007-02-06 21:02:34 - Feat.: 0 - Title: Minoritný akcionár v ofsajde
01 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 03 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 04 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 05 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 19:16