StoryEditor

Cyklistika má nový škandál. Mladej Belgičanke našli v bicykli motorček

31.01.2016, 21:18

Je to kauza, ktorá možno zatienila celé majstrovstvá sveta v cyklokrose ako také. Femke van den Driesscheová mala v sobotňajšom závode žien do 23 rokov v kole zabudovaný motorček. Prípad momentálne rieši disciplinárna komisia Medzinárodnej cyklistickej únie.

"Jej koleso bolo pozreté novou technológiou, ktorú UCI vyvíjala niekoľko rokov," prezradil koordinátor Medzinárodnej cyklistickej federácie Peter van den Abeele. Jeho slová na nedeľňajšej tlačovej konferencii potvrdil aj prezident UCI Brian Cookson. "Vlani sme predstavili novú technológiu pre odhalenie mechanického dopingu. Teraz všetko závisí na disciplinárnu komisiu, ktorá rozhodne."

A Cookson pokračoval: "Skôr sme sa niečomu takému smiali, teraz vieme, že niektorí cyklisti podobné veci naozaj robia," nechal sa počuť na nedeľnej tlačovej konferencii v Zolderi.

"Chytíme všetkých, ktorí podvádzajú"

Koleso bolo Belgičanke odobraté v depe hneď po prvom kole, keď ho menila. 19-ročná cyklistka síce v pretekoch pokračovala, ale len do štvrtého kola, kedy odstúpila kvôli prasknutej reťazi.

Sporza.be uvádza, že keď komisári odstránili sedlo, našli v sedlovke elektrické káble. Stredové zloženie zase bolo tak pevne usadené, že s ním nešlo pohnúť, pritom zložiť ho normálne nie je nič náročné. Sporza zároveň prišla s tým, že vo vnútri bol malý motorček.

"Nešlo o jediné koleso, ktoré sme včera kontrolovali. Dnes to zopakujeme, chceme totiž chytiť všetkých, ktorí podvádzajú na akejkoľvek úrovni, "povedal Cookson.

"Cítim sa strašne. Nikdy by mi nenapadlo, že toto niekto z nášho tímu vôbec skúsi, zvlášť v takom mladom veku. Je to obrovská hanba," nebral si servítky tréner domácej reprezentácie Rudy de Bie.

S rýchlymi súdmi ale nesúhlasil otec van den Driesschovej. "Niekto, kto s ňou občas trénuje, vzal bicykel do depa. Ale rozhodne nebolo nikdy zámerom, že by na ňom išla. Femke rozhodne to koleso v závode nepoužila a je z toho absolútne zničená," povedal denníku Het Nieuwsblad.

Ak disciplinárna komisia vinu Belgičanky preukáže, hrozí jej pokuta až 100-tisíc švajčiarskych frankovplus minimálne šesťmesačný dištanc. To isté sa týka aj tímu, ktorý môže dostať pokutu až jeden milión frankov.

"Pre všetkých ľudí, ktorí takto chcú podvádzať, sme vydali jasný odkaz: chytíme vás a potrestáme vás, pretože ako sa zdá, naša nová technológia funguje," uzavrel Cookson tlačovú konferenciu.

Špekulácie o motorčeku boli už v minulosti

O motoroch v kolese sa hovorí už nejakú dobu. Je tomu už takmer šesť rokov, čo sa tieto špekulácie vyrojili prvýkrát po víťazstve Fabiana Cancellaru na Paríž-Roubaix. "Už som to počul, ale za mojimi výsledkami stojí len tvrdá práca," vyhlásil vtedy Spartakus.

Vtedy ale všetko stíchlo, pretože UCI poprela, že by v pelotóne podobné praktiky fungovali. Dôvod bol ale jednoduchší, jednoducho nemali technológiu na to, aby podobný podvod odhalili. "Takéto obvinenia by sa ťažko dokazovali," vysvetľoval Jean Wauthier, vtedajší šéf technickej komisie UCI.

Znovu sa o mechanickom dopingu začalo hovoriť pred dvomi rokmi, keď sa na internete objavilo video, na ktorom bol bývalý víťaz Giro d´Italia Ryder Hesjedal. Tomu po páde odchádzalo zadné koleso. Celú kauzu vtedy vtipne komentoval šéf Garminu Jonathan Vaughters na Twitteri: "Teda Ryder, teraz už viem, čo sa stalo s mojím elektrickým stimulátorom prostaty."

Do ohňa prilial aj trojnásobný víťaz Tour de France Greg Lemond, keď vyhlásil, že motory v kolesách existujú, pretože na jednom z nich dokonca sám išiel. "Podozrenie je oprávnené, verím, že sa v pelotóne niečo také používa. Síce to vyzerá  neuveriteľne, ale viem, že to tak je," dušoval sa.

A ako je vidieť, nebol ďaleko od pravdy.

Ak disciplinárna komisia potvrdí to, čo si všetci myslia, pôjde o prvý preukázaný mechanický doping v cyklistike.

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa posilnila vďaka vyjadreniu guvernéra NBS
01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 22:21