StoryEditor

Saganov rival sa vzdal boja o zelený dres: Peter je príliš silný, vyhlásil Greipel

19.07.2015, 11:14
Autor:
TASRTASRlmlm
Tinkoff-Saxo bude teraz pracovať najmä pre nášho cyklistu, aby vybojoval zelený dres.

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v nedeľňajšej 15. etape slávnych pretekov Tour de France štvrté miesto a udržal si zelený dres. Z triumfu sa tešil jeho konkurent Andre Greipel, ktorý si pripísal už tretí triumf na prebiehajúcom ročníku a celkovo deviaty na Tour. Jazdec stajne Lotto sa presadil v záverečnom špurte a 183 km dlhú trať z Mende do Valnece zvládol za 3:56:35 hodiny. Na druhej priečke finišoval jeho krajan John Degenkolb a tretí skončil Alexander Kristoff z Nórska.

"Celý deň som sa cítil dobre. Získal som maximum bodov na prémii. Potom som chcel vytrvať vpredu. Keď nás dostihol pelotón, sústredil som sa na finálny šprint. Vymenil som bicykel za svoj obľúbený na rovinaté dojazdy. No šprint je vždy lotéria. Snažil som sa dostať do najlepšej pozície, no Greipel bol opäť silnejší než ja," opísal priebeh etapy.

Greipel sa už vzdal boja o zelený dres. "Myslím si, že mi už ušiel, Peter je príliš silný, je vo všetkých únikoch. Zaslúži si to," povedal na adresu svojho súpera.

Nič sa nezmenilo na čele celkového poradia. Lídrom je stále Brit Chris Froome, ktorý má 3:10-minútový náskok pred druhým Nairom Quintanom z Kolumbie. Tretia priečka patrí Američanovi Tejayovi van Garderenovi (+3:32 min).

Nedeľňajšia tranzitná etapa merala 183 km a ponúkla štyri vrchárske a jednu rýchlostnú prémiu. Prvé tri horské, jedna tretej a dve štvrtej kategórie sa nachádzali v prvej polovici pretekov, posledná druhej kategórie asi 60 km pred cieľom. Odtiaľ to už bola v podstate rovina a tak ideálny scenár pre hromadný špurt.

 

 

Sagan bol rovnako ako v sobotu veľmi aktívny a od začiatku sa snažil dostať do úniku, aby mal väčšiu šancu bodovať na rýchlostnej prémii. O prvý atak sa postaral Daniel Teklehaimanot, ku ktorému sa pridal ďalších 10 jazdcov, ale ich pokus po chvíli skončil. Nepresadila sa ani veľká skupina 27 pretekárov, ktorú pelotón nenechal odísť.

Podarilo sa to až do tretice, keď sa z čelnej skupiny odtrhlo deväť jazdcov Thibaut Pinot (FDJ), Lars Bak (Lotto-Soudal), Siomn Geschke (Giant-Alpecin), Adam Yates (Orica-GreenEdge), Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin (obaja Etixx-QuickStep), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) a dvojica z Tinkoff Saxo Michael Rogers a Sagan. Tí si postupne vypracovali približne dvojminútový náskok a ten si udržali aj na rýchlostnej prémii. Sagan si tesne pred ňou spravil menší náskok pred súpermi, no nikto z nich sa ho nesnažil zdolať a tak si pripísal ďalších 20 bodov do boja o zelený dres.

Na čele pelotónu pracovali najmä jazdci stajne Movistar a aj tímu lídra priebežného poradia Chrisa Froomea Sky. Postupne sťahovali manko na únik, ktorý zanikol asi 40 km pred cieľom. Na čele ostali len Hesjedal s Trentinom, ale aj ich onedlho pohltilo hlavné pole. Záverečné kilometre išiel pelotón pokope a všetko smerovalo k hromadnému špurtu. Asi tri kilometre pred koncom sa pokúsil o sóloúnik Čech Zdeněk Štybar, no proti rozbehnutému pelotónu nemal šancu na úspech. V závere si vytvoril najlepšiu pozíciu na špurt Greipel a nakoniec sa tešil z výhry. Na páske predstihol Degenkolba, Kristoffa aj Sagana.

výsledky 15. etapy (Mende - Valence, 183 km):

1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 3:56:35 h, 2. John Degenkolb (Nem./Giant), 3. Alexander Kristoff (Nór/Kaťuša), 4. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo), 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./MTN), 6. Ramunas Navardauskas (Lit./Cannondale), 7. Christophe Laporte (Fr./Cofidis), 8. Michael Matthews (Aus./Orica), 9. Davide Cimolai (Tal./Lampre), 10. Florian Vachon (Fr./Bretagne) všetci rovnaký čas

celkové poradie:

1. Chris Froome (V.Brit./Sky) 59:58:54 h, 2. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:10, 3. Tejay van Garderen (USA/BMC) +3:32, 4. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +4:02, 5. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) +4:23, 6. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +4:54, 7. Robert Gesink (Hol./LottoNL) +6:23, 8. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +8:17, 9. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +8:23, 10. Bauke Mollema (Hol./Trek) +8:53, ... 39. SAGAN +1:05:34

Sagan sa ešte pred etapou dozvedel dobrú správu. Jeho Tím Tinkoff-Saxo sa rozhodol zmeniť svoju stratégiu na prebiehajúcich cyklistických pretekoch Tour de France.

Prioritou číslo jeden už nie je spoločnými silami vybojovať žltý dres pre celkového víťaza podujatia, ale dosiahnuť viac etapových triumfov a pódiových umiestnení. Stajňa bude pracovať viac pre Slováka Petra Sagana, ktorý sa snaží o zisk zeleného dresu pre najlepšieho muža bodovacej súťaže.

Keďže famózny Chris Froome z tímu Sky sa ukazuje byť pre Contadora na prebiehajúcom podujatí neprekonateľnou prekážkou, stajňa ruského milionára Olega Tiňkova sa rozhodla obrátiť svoju pozornosť inam.

Voľnejšiu ruku dostáva Sagan a jednou z tímových priorít je pomôcť mu udržať zelený dres až do cieľa na Elyzejských poliach. Na základe novej stratégie už 25-ročný Žilinčan nebude musieť toľko pracovať pre Contadora.


Prečítajte si aj: Vyhraj etapu alebo ťa čaká gulag. Tiňkov si uťahuje zo Sagana


 

"Máme príležitosť vyhrať nejaké etapy. Našimi cieľmi sú teraz zelený dres, etapové víťazstvá, pódiové umiestnenia a podobne. Ak bude Froome pokračovať v takýchto výkonoch aj naďalej, bude veľmi ťažké zdolať ho. Takže nechceme kvôli tomu stratiť šancu na etapové triumfy a ďalšie úspechy," citoval slová športového riaditeľa Tinkoff-Saxo Seana Yatesa špecializovaný portál velonews.com.

Contador zaostal za Froomom v tímovej časovke, ale aj v náročnej etape s cieľom na La Pierre Saint Martin, kde odpadol zo skupiny favoritov ako prvý. V celkovom poradí mu patrí až piata priečka. Pred nedeľňajšou 14. etapou strácal Španiel na britského lídra v priebežnej klasifikácii štyri minúty a 23 sekúnd.

Športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Steven De Jongh pre VeloNews priznal, že celkový triumf stajne na Tour je nereálny a že doterajší priebeh pretekov je pre neho sklamaním. Tím sa tak bude snažiť podporiť viac Sagana. Ten finišoval v kopcovitej 14. etape Tour na piatej priečke a zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres.

Po sobote mal na konte 322 bodov a jeho najväčší konkurent Andre Greipel z Nemecka na neho strácal už 61 bodov. "Ak Peter bude dosahovať úspechy, tak je to pre tím skvelé. Sám na seba vyvíja tlak, chce podáva čo najlepšie výkony. Budeme sa preto snažiť uspieť aj na iných frontoch," dodal Yates.

Sagan vyhral ešte vo farbách Liquigas a Cannondale bodovaciu súťaž vo všetkých troch predchádzajúcich ročníkoch Tour a zelený dres si drží aj v tohtoročnej edícii, hoci po príchode do tímu Tinkoff-Saxo mal hlavne kryť chrbát Contadorovi.

 

01 - Modified: 2007-07-26 08:46:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko urobilo raziu v dcérskej spoločnosti Microsoftu
01 - Modified: 2024-05-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Od tých jednoduchých trás aj pre začiatočníkov, až po náročnejšie stúpania. Toto sú najkrajšie cyklotrasy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 03 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 04 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 05 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 10:40