StoryEditor

Carterov "zlatý gól" rozhodol o triumfe Kanady

12.05.2003, 00:00

Majstrami sveta na 67. šampionáte v Helsinkách sa stali po 22. raz hokejisti Kanady, ktorí vo finále v Hartwall Arene zdolali Švédsko 3:2 po predĺžení. Javorové listy naposledy získali zlato v roku 1997 a vtedy bol pri tom aj strelec nedeľňajšieho víťazného gólu Anson Carter.
Od začiatku sa hralo pôsobivo otvorené finálové stretnutie a sprvoti mali prevahu Švédi. Najmä útoky dvoch najväčších hviezd Forsberga a Sundina zamestnávali súperovu obranu. Kanaďania sa snažili svojím typicky dynamickým prechodom do útoku a solídnou kombináciou o kontry, lenže skalopevná obrana Tre Kronor im veľa nedovolila. Naopak, Švédi získali prevahu aj vďaka individuálnym prienikom, ktoré súper zastavoval faulmi a nechal sa vylučovať. Úvodný gól padol po aktivite Zetterberga tesne pred bránkoviskom a M. Tjärnqvist trafil do poloopustenej Luongovej svätyne. Kanadský brankár kapituloval aj v závere tretiny po Axelssonovom švihu, keď ho predtým skvele vysunul Renberg. Javorové listy sa však okamžite otriasli a ešte do prestávky znížili. Druhé dejstvo sa najprv rozbehlo v duchu prvej časti, Švédi dobrých desať minút vývoj kontrolovali, ale Kanaďania postupne hru vyrovnávali. Hoci ubudlo šancí, stále sa hral mimoriadne atraktívny hokej, ktorý v tretej tretine gradoval. Zámorskí hokejisti vyvinuli veľký tlak a dočkali sa zaslúženého vyrovnania, keď Doana spoza bránky našiel skvele hrajúci Horcoff. Nasledovalo desať minút temperamentného hokejového divadla s neuveriteľnou záverečnou poldruhaminútou. Kanaďania zle striedali, Norström poslal puk voľnému Sundinovi, ale hviezdnemu centrovi blafák na bekhend chráničom vykryl Luongo. Z protiútoku zase Tellqvist zachránil gólové zakončenie Comrieho takisto v samostatnom nájazde. V opatrnom predĺžení štyroch na štyroch sa Kanaďania v 74. minúte tešili z titulu, keď Carter obišiel bránku a prekonal brankára Tellqvista. Diskutabilný gól musel hlavný rozhodca riešiť s videorozhodcom, ale po mnohonásobných a zväčšených záznamoch z rôznych uhlov nakoniec gól uznali.
Kanada -- Švédsko 3:2 pp (1:2, 0:0, 1:0 -- 1:0)
Góly: 20. Horcoff (Calder), 50. Doan (Horcoff), 74. Carter -- 11. M. Tjärnqvist (Zetterberg), 19. Axelsson (Renberg), 13 387 divákov.
Kanada: Luongo -- Cross, Rivet, Dandenault, Staios, Heward, Brewer, Bouwmeester, Marleau -- Briere, Doan, Carter -- Calder, Horcoff, Heatley -- Draper, Reinprecht, Comrie -- Kolanos, Maltby, Smyth
Švédsko: Tellqvist -- Tärnström, D. Tjärnqvist, Rhodin, Norström, Mag. Johansson, R. Sundin, Kronwall, Mat. Johansson -- M. Tjärnqvist, Forsberg, Zetterberg -- Höglund, Jönsson, Nordström -- Renberg, M. Sundin, Axelsson -- Hannula, Davidsson, Andersson

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 23:21