StoryEditor

Blatter a Platini v problémoch. Dočasne prišli o funkcie predsedov

09.10.2015, 00:00

Najvyššie futbalové inštitúcie sú dočasne bez predsedov. Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA na 90 dní pozastavila výkon funkcie tak predsedovi Seppovi Blatterovi, ako aj šéfovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelovi Platinimu, ktorý je zároveň jedným z viceprezidentov FIFA. Čo to pre svetový futbal znamená?

Množstvo otáznikov

Správa z etickej komisie má informačnú hodnotu, ale nie je celkom jasné, aké so sebou nesie dôsledky. Etická komisia by svoj verdikt mala podrobne vysvetliť. Že sa Blatter a Platini „počas deväťdesiatich dní nesmú nijako angažovať vo futbale“, je široký pojem. Zatiaľ sa možno domnievať, že Platini na februárovom mimoriadnom kongrese FIFA nebude môcť kandidovať na predsedu namiesto Blattera, hoci by sa aj on mohol o funkciu znovu uchádzať.

Počas suspendácie by totiž Platini nemohol podať kandidatúru. Uzávierka prihlášok, respektíve doloženie podpory aspoň od piatich národných asociácií, by mala byť 26. októbra, čiže štyri mesiace pred voľbou, ako to bolo tento rok na jar. Niekdajší špičkový francúzsky stredopoliar by bol vo voľbách favoritom číslo jeden. Platini však tvrdí, že podporu potrebnú pre kandidatúru doložil tesne predtým, ako etická komisia verdikt vyniesla. „Považujem to za zákerný útok. Zrejme ide o snahu poškodiť moju povesť,“ komentoval Platini verdikt etickej komisie. Blatterov právny zástupca odkázal, že prezident je rozhodnutím komisie sklamaný a že verdikt bol založený na „nepochopení postupu švajčiarskeho generálneho prokurátora“. „Prezident Blatter predloží dôkazy, že sa ničoho nedopustil.“

Čas na rozmyslenie

Blatter i Platini si vzali čas na rozmyslenie, či sa odvolajú. Pozastavenie funkcie im však môže byť tiež predĺžené o ďalších 45 dní. V čase ich trestu by svetovú federáciu viedol prvý viceprezident FIFA Issa Hayatou z Kamerunu. Platiniho by zase dočasne nahradil Ángel María Villar, šéf španielskej asociácie a prvý viceprezident UEFA. Vedľa Blattera s Platinim bol na tri mesiace suspendovaný aj generálny sekretár FIFA Jérome Valcke. Francúzskeho funkcionára sa však FIFA zbavila už v septembri, keď ho uvoľnila zo všetkých funkcií.

Podozrenie korupcie

Blatter, Platini aj Valcke sú vyšetrovaní pre podozrenie z korupčného konania. U Valckeho ide údajne o podvodný predaj vstupeniek na minuloročné majstrovstvá sveta v Brazílii. Blatter je švajčiarskou políciou vyšetrovaný pre podozrenie zo sprenevery a zneužitia právomoci. V roku 2005 predal vtedajšiemu podpredsedovi FIFA Jackovi Warnerovi vysielacie práva pre stredoamerickú oblasť na majstrovstvách sveta hlboko pod cenu. Ďalej čelí obvineniu, že v roku 2011 podpísal údajne pre FIFA nevýhodnú platbu dvoch miliónov švajčiarskych frankov pre Platiniho za jeho prácu pre FIFA. „Dôvodom na ich suspendovanie sú vyšetrovania, ktoré vykonáva vyšetrovacia komora etickej komisie,“ stojí vo vyhlásení.

Etická komisia v poslednom čase získala veľké právomoci, je úplne nezávislá od výkonného výboru a môže nahliadať do vyšetrovacích spisov. Ďalší verdikt etickej komisie nasledoval: bývalý podpredseda FIFA Čong Mong-jun bol na šesť rokov vylúčený zo všetkých futbalových aktivít a dostal pokutu 100-tisíc švajčiarskych frankov. Pikantné je, že na februárovom mimoriadnom kongrese FIFA mali Platini a Čong Mong-jun kandidovať na pozíciu predsedu namiesto Blattera. Takže v súvislosti s rozhodnutím etickej komisie zostal zatiaľ na predsedu FIFA jediný kandidát – jordánsky princ Ali bin Husajn, ktorý s Blatterom na jar prehral.

01 - Modified: 2007-10-08 12:26:00 - Feat.: 0 - Title: Vodafone masívne investuje v Indii
01 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 02 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý 03 - Modified: 2021-08-10 11:41:39 - Feat.: - Title: Vek nie je len číslo 04 - Modified: 2021-01-12 09:43:00 - Feat.: - Title: Toto je 10 jednoduchých krokov, ktoré vám KONEČNE pomôžu schudnúť! 05 - Modified: 2020-10-03 18:07:29 - Feat.: - Title: Nekoná, nevie. Farmári sa búria proti ministrovi Mičovskému
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
15. máj 2024 15:54