StoryEditor

Cyklista Velits ide do Quick Stepu

04.08.2011, 00:00
Elitný slovenský cyklista Peter Velits bude pretekať za belgický tím Quick Step.

Devätnásty muž posledného ročníka najprestížnejších cyklistických pretekov sveta Tour de France opúšťa stajňu HTC-Highroad a s novým tímom podpísal zmluvu na dva roky. Spoločne s ním sa do Belgicka sťahuje aj jeho brat, dvojička Martin Velits.

Majster sveta do 23 rokov z roku 2007 tak po roku mení opäť tím. Jeho predchádzajúcemu klubu totiž hrozí s najväčšou pravdepodobnosťou krach. „Martin a Peter pochádzajú z krajiny plnej potenciálu, ktorá naberá na význame aj na cyklistickej scéne,“ povedal na internetovej stránke tímu manažér Quick Stepu Patrick Lefevre.

Supertím so Slovákmi
Jeho nový tím patrí medzi elitné tímy v prestížnom cyklistickom kolotoči. Velits začal medzi profesionálmi spoločne s bratom v tíme Wiesenhof-Felt, po zániku však prestúpili do Milramu. Pred dvomi rokmi však spoločne prestúpili do HTC-Highroad. A teraz budú zase obaja spolu v belgickej stajni. „Oni nás berú ako balík, nikto nás neskúša rozdeliť. Vždy nás tímy chceli obidvoch, tak to bolo aj teraz,“ skonštatoval pre HN Peter Velits. Jeho nový tím bude navyše finančne aj športovo silnejší ako predchádzajúci.

Na sile mu má pridať najmä zlúčenie s Omega Pharma. Z toho by mal vzniknúť belgický supertím.

Peter Velits práve v predchádzajúcom tíme dosiahol svoje najlepšie umiestnenia v doterajšej kariére. Okrem spomínaného umiestnenia v elitnej dvadsiatke na Tour de France obsadil minulý rok na Vuelte vynikajúce tretie miesto. Velits verí, že v novom tíme dosiahne ešte lepšie výsledky. „Zo športovej stránky by to malo byť ešte lepšie. Chcem zlepšiť budúci rok na Tour svoj výsledok z posledných pretekov,“ vyhlásil slovenský cyklista.

Pochvala od vedenia
Ten zaujal spoločne s bratom nový tím už začiatkom roka. Konkrétne rokovania však prebiehali počas Tour de France. „Peter je kompletný pretekár, tím s ním získal cyklistu, ktorý môže potenciálne dosiahnuť pódiové umiestnenia na najväčších cyklistických pretekoch,“ doplnil Lefevre. Belgický manažér ocenil aj kvality Velitsovho brata. „Martin je športovcom, ktorý už ukázal svoje kvality v mládežníckych kategóriách, ako i v prvých rokoch svojej profesionálnej kariéry,“ tvrdí manažér stajne Quick Step.

Bratia Velitsovci si v novom tíme aj zlepšili svoju zmluvu. O výške platu však Peter hovoriť odmietol. „O tom nechcem rozprávať. V cyklistike to funguje tak, že sa dohodnete na plate. Cyklista nežije z výhier ako tenisti, ale normálne z mesačného platu. Ten je pre každého z nás to najdôležitejšie, pretože podľa toho vieme, na čom sme,“ ukončil elitný cyklista.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 04:31