StoryEditor

V Bratislave šou basketbalových kúzelníkov

27.10.2004, 00:00
Bratislavská športová hala Pasienky bude dnes večer patriť basketbalovým kúzelníkom z tímu Harlem Globetrotters, ktorý v hlavnom meste Slovenska ukončia svoju krátku púť po strednej Európe. Celosvetovo uznávaný tím sa v pondelok predstavil v nemeckom Bambergu a včera zabával fanúšikov v Brne.

Legendárne mužstvo vzniklo v roku 1927 a už vyše sedemdesiat rokov zabáva milovníkov tohto športu po celom svete. Ich predstavenia videlo už viac než 120 miliónov divákov vo viac ako 115 krajinách. Nenapodobiteľnú šou si v roku 1959 dokonca nenechal ujsť ani bývalý generálny tajomník Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov.
Harlem Globetrotters je zložený výlučne z černošských hráčov. Do povedomia basketbalových fanúšikov sa dostal koncom 40. rokov minulého storočia, keď bojoval za práva a uplatnenie hráčov tmavej pleti. Americkú verejnosť doslova šokoval v roku 1948. Vtedy sa totiž v Chicagu postaral o veľkú senzáciu víťazstvom nad úradujúcim majstrom NBA Minneapolis Lakers (61:59), v ktorom, pochopiteľne, hrali len basketbalisti bielej pleti. To, že tento výsledok nebol náhodný, ukázala odveta o rok neskôr, v ktorej opäť zvíťazil Harlem (49:45). Najmä zásluhou tohto tímu dovtedy "biela" NBA zmenila svoje diskriminujúce praktiky a v roku 1950 draftoval Boston prvého hráča čiernej pleti - študenta Chucka Coopera.
Hráči Harlemu Globetrotters počas svojich vystúpení bavia divákov fantastickým žonglovaním s loptou, kaskadérskou streľbou, ale publikum si získavajú aj osvedčenými mimošportovým zábavnými kúskami. Netreba zabúdať ani na to, že práve oni vymysleli taktiku super rýchleho protiútoku či populárne vešanie na kôš. Vynikajúce hráčske umenie legendárneho tímu potvrdzuje aj fakt, že v rozpätí rokov 1995 - 2000 ťahali neuveriteľnú sériu 1 270 víťazstiev za sebou. Elitná spoločnosť basketbalových cestovateľov sa dočkala posledného ocenenia pred dvoma rokmi, keď Harlem Globetrotters uviedli do Siene slávy zámorskej NBA.
Vyhlásení šoumeni šokovali organizátorov pred predstaveniami v Brne a Bratislave neobvyklými požiadavkami. "Na brniansky i bratislavský zápas požadovali šesťdesiat kilogramov ľadových kociek a neznačkové minerálky z nejakého ľudového hypermarketu. Údajne týmto spôsobom podporujú domáci trh a bojujú proti globalizácii," prezradil hlavný organizátor Martin Sarvaš.

Zaujímavosti Harlemu
-
najdlhší čas v mužstve strávil súčasný tréner Charles "Tex" Harrison (44 sezón)
- spomedzi účinkujúcich hráčov je najdlhšie v tíme Matthew "Showbiz" Jackson (17. sezón)
- najviac precestovaných krajín má Michael "Wild Thing" Wilson (45 krajín)
- najstarším hráčom je Matthew "Showbiz" Jackson (43)
- najmladším hráčom je Michael Moncrief (22)
- najvyšším hráčom je Gordon Malone (211 cm)
- najnižším hráčom je Keiron Shine (177 cm)
- najťažším hráčom je Eugene Edgerson (111 kg)
- najľahším hráčom je Herbert Lang (77 kg)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 15:56