StoryEditor

Világi pre HN: Presvedčil ma vzostup nášho futbalu

07.09.2011, 00:00

Jedna z najväčších spoločností na Slovensku Slovnaft je odvčera novým partnerom Slovenského futbalového zväzu. Dôvody, prečo sa petrochemický gigant rozhodol investovať peniaze do nášho futbalu, nám v exkluzívnom rozhovore prezradil generálny riaditeľ spoločnosti Oszkár Világi.

Prečo sa spoločnosť Slovnaft rozhodla päť rokov po tom, ako prestala podporovať Inter Bratislava, opäť vstúpiť do slovenského futbalu?
Slovenský futbal prežíva obdobia pozitívneho rastu a nálady aj vďaka výsledkom národného tímu. A naša spoločnosť vždy hľadá partnera, pri ktorom si môžeme byť istí, že to sponzorstvo bude prospešné pre obe strany. My sme sa vrátili do futbalu práve preto, lebo Slovenský futbalový zväz je dnes práve takýmto partnerom.

Súvisí vaša podpora aj s tým, že pred rokom sa vymenilo vedenie nášho zväzu, v ktorého čele stojí Ján Kováčik a futbalu verí verejnosť viac ako v minulosti?
Tá renesancia futbalu je v celej Európe, nielen na Slovensku. Pre nás ako firmu, ktorá má svoje etické pravidlá, je tá dôvera ľudí vo futbal veľmi dôležitou správou. Na druhej strane treba povedať, že potenciál slovenského futbalu je veľmi veľký a veríme, že sa nám podarí zapĺňať štadióny v Slovenskom pohári, teda už v Slovnaft Cupe.

Naozaj veríte tomu, že vďaka vašej podpore bude chodiť na slovenské futbalové štadióny viac divákov?
Keď idete do Anglicka na zápas, je to sviatok celej rodiny a chodia tam všetky generácie. U nás počúvate o futbale len samé zlé správy, a preto chceme priniesť doň niečo pozitívne, aby mali ľudia z neho radosť. Ja som veľký fanúšik DAC Dunajská Streda a viem, čo to znamená tešiť sa na zápas. Ale vždy ide aj o peniaze, nestačí snaha ľudí. Dúfame, že môžeme napomôcť tomu, aby bol z futbalu ozajstný sviatok pre ľudí.

Akou sumou ročne podporíte Slovenský futbalový zväz?
Prepáčte, ale nerád by som o tomto rozprával. Môžem však povedať, že ide o čisto finančnú výpomoc, nie je to žiaden barter, že zväz od nás dostane nejaké pohonné látky... Dúfame, že ten Slovenský pohár bude po novom inak vyzerať a využijeme naplno jeho marketingový potenciál.

Domáci pohár bol v posledných rokoch na okraji záujmu a návštevy boli katastrofálne. Máte nejaké plány, ako z neho urobiť príťažlivú súťaž?
Pochopiteľne. To, že sme sa stali partnerom zväzu a máme názov spoločnosti v súťaži, je len prvý krok. Máme rôzne myšlienky a budeme čerpať zo skúseností, ktoré sme nadobudli počas niekoľkoročnej podpory hokejovej extraligy. Ona nebola pred pár rokmi tiež neatraktívna, no teraz po piatich rokoch má vyše milióna ľudí návštevnosť a play-off je vždy veľmi navštevované. Náš prínos nie je iba v peniazoch, ale v zhodnocovaní produktu. Nie je to otázka roka, ide o dlhodobý proces.

Je váš sponzorský vstup do slovenského futbalu signálom pre ľudí, že mu už po korupčných udalostiach, výtržnostiach a iných negatívach môžu opäť dôverovať?
V každom prípade chceme čistý futbal a nie som zástancom falošných hier. Verím v šport a je demoralizujúce, keď sa dozvedám správy z Európy o rôznych nečistých zápasoch. Ja sa nechcem vyjadrovať k práci bývalého prezidenta zväzu, ani som ho neskúmal. Ale vidíme, čo robí Európska futbalová únia pre stredoeurópske krajiny a ako bojuje proti korupcii. Proces je dobrý a vidíme, že futbal v našom regióne sa neustále zlepšuje. Veríme, že ľudia budú opäť na futbal hrdí.

Na akej dlhej spolupráci ste sa dohodli s naším futbalovým zväzom a čo by ste počas tohto obdobia chceli dosiahnuť?
Podpísali sme zmluvu na jeden rok. A to práve preto, aby sme vyskúšali, aké je spolužitie medzi našou spoločnosťou a futbalovým zväzom. To partnerstvo musí byť otestované, za jeden rok sa nedá extra pozdvihnúť Slovenský pohár. Ale obe strany zistia, či je to pre ne výhodné a ja dúfam, že budeme futbal podporovať dlhodobo, rozhodne nie iba ten jeden rok.

Ste presvedčení o tom, že spojenie Slovnaftu so slovenským futbalom pomôže vášmu biznisu?
Za posledných päť rokov, čo som generálnym riaditeľom spoločnosti, sú naše výsledky každým rokom lepšie. Počet našich zákazníkov narastá a je spoločenskou zodpovednosťou urobiť niečo pre ľudí. Podpora futbalu ako najpopulárnejšieho športu je jednou z tých príležitostí.

Kto je Oszkar Világi
V roku 1985 absolvoval štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. O šesť rokov neskôr dosiahol akademickú hodnosť D.C.L. O rok neskôr založil právnickú kanceláriu Csekes, Világi, Drgonec & Partners. V rokoch 1990 až 1992 bol poslancom česko-slovenského parlamentu. Počas svojej profesionálnej kariéry zastával viaceré funkcie v riadiacich aj kontrolných orgánoch významných slovenských firiem. Od roku 2003 do roku 2005 bol členom dozornej rady Slovnaft, potom členom predstavenstva a od marca 2006 sa stal generálnym riaditeľom koncernu. Pred dvomi rokmi od apríla je aj predsedom predstavenstva Slovnaftu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 10:50