StoryEditor

Hlinka obeťou autonehody

17.08.2004, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Vo veku 54 rokov zomrel včera popoludní bývalý úspešný česko-slovenský hokejový reprezentant a súčasný tréner českej hokejovej reprezentácie Ivan Hlinka. Skvelý kormidelník mal autohaváriu, po ktorej ho museli hospitalizovať v nemocnici so zraneniami rebier, bedra a oboch nôh. Zraneniam v nemocnici podľahol. Hlinka havaroval podľa servera hokej.cz včera pri odchode z Karlových Varov, kde sa počas víkendu zúčastnil na vyhlásení ankety Zlatá hokejka. Nehodu podľa tohto zdroja zavinil vodič Avie, s ktorou prešiel do protismeru a narazil do Hlinkovej Octavie. Po nehode ho museli tiež hospitalizovať.
Smutnú správu sa športová verejnosť dozvedela len dva týždne pred začiatkom dlho očakávaného Svetového pohára, kde mal viesť Hlinka český výber nabitý hviezdami z NHL. Česká hokejová generalita preto zvolala na včera neskoro večer mimoriadne rokovanie všetkých kompetentných v súvislosti s trénerstvom na SP. V zákulisí sa hovorí o skrátení prípravy a dokonca i zrušení štartu.
Zdesenie a šok prežívali po správe o Hlinkovom úmrtí slovenské hokejové osobnosti. "Ivana som mal veľmi rád. Bol to veľký človek a veľký hráč. Okrem iných kvalít ho zdobila spoľahlivosť a toto všetko preniesol aj do svojho trénerstva. V ňom logicky slávil ďalšie úspechy. Je to neuveriteľne smutná správa," uviedol legendárny tréner Ján Starší, ktorého doplnil šéftréner slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc: "Ivan bol vzácny človek. Ťažko sa mi k tomu hľadajú slová a zrejme sa to určitým spôsobom prejaví aj v našom tíme."

Ivan Hlinka sa narodil 26. januára 1950 v Moste. V sedemdesiatych rokoch bol centrom CHZ Litvínov, Dukly Trenčín i Vancouveru Canucks v NHL. Ako hráč sa stal trikrát majstrom sveta (1972, 1976 a 1977). Po olympijskom striebre a bronze sa dočkal najcennejšieho olympijského kovu ako tréner, keď jeho zverenci zvíťazili v Nagane 1998. O rok neskôr odštartoval zlatý hetrik reprezentácie svojej vlasti na MS v Nórsku. V roku 2002 ho uviedli do Siene slávy IIHF.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 11:08