StoryEditor

Muž, čo nosí na Slovensko úspech z cudziny

20.07.2010, 00:00
V seriáli HN vám prinášame príbehy ľudí, ktorí určujú smerovanie nášho športu. V druhej časti podnikateľ a šéf slovenského zápasenia Peter Marček.

V mladosti sa venoval karate, nakoniec si však našiel iný šport. Slovenský podnikateľ Peter Marček si vybral pred tromi rokmi zápasenie. A z tohto odvetvia chce urobiť najúspešnejší slovenský šport na olympijských hrách v Londýne. Aj vie ako tento úspech dosiahne.

Marček si vybral zápasníkov z Ruska, ktorým vybavuje slovenské občianstvo a sponzoruje ich, aby nás mohli reprezentovať. Nahlas hovorí o tom, že chce pre Slovensko získať o dva roky na olympiáde tri medaily. "Budem robiť všetko pre to, aby sa to podarilo. Myslím si, že s týmito tromi zápasníkmi máme šancu predbehnúť aj úspešných vodných slalomárov,“ hovorí pre HN Marček.

Cieľ? Tri medaily z Londýna
S jedným sa mu už podarilo dosiahnuť pre Slovensko úspech. Rodák z Osetska David Musuľbes sa stal v slovenských farbách v apríli 2008 majstrom Európy, v tom istom roku získal bronz na olympiáde. "Ísť cestou vybavenia nášho občianstva pre cudzincov sa mi pozdávalo. Najlepších zápasníkov majú v Osetsku a v Dagestane. Tak ako sa svet učí hrať hokej od Kanady alebo stolný tenis od Číňanov, sa učí aj zápasenie od týchto športovcov,“ doplnil Marček.

Dlho bojoval s nevôľou ľudí, ktorí sa okolo neho pohybovali. Olympijský bronz Musuľbesa mu však dal za pravdu. "David je olympijský víťaz zo Sydney 2000, vedel som, že môže uspieť aj v našich farbách.“ Marček sa na neho bude spoliehať aj v Londýne. Práve on spolu s juniorskými majstrami sveta Kachabergom Kubeštim a Soslanom Gaglojevom by nám mali vybojovať olympijské medaily. "Sú to veľmi talentovaní chlapci, na ktorých sa spolieham.“ Marček verí, že už v krátkej dobe sa podarí vyriešiť ich občianstvo. Zatiaľ trénujú všetci spoločne vo Vladikavkaze, kde sa pripravujú spolu s viacerými olympijskými víťazmi.

Plánuje projekty aj v cudzine
Podnikateľ nevedel presne odhadnúť koľko peňazí už do zápasenia investoval. Tento šport sponzoruje zo svojich developerských firiem. V súčasnosti má naplánované tri projekty - jeden sa týka telekomunikačnej oblasti, druhý by mala byť výstavba rodinných domov v Rakúsku a ten tretí mieri až do Ruska. "Tie kontakty mám práve vďaka zápaseniu, keď som vybavoval občianstvo pre Davida Musuľbesa.“

V minulosti sa venoval podnikaniu v oblasti cestovného ruchu. Po nežnej revolúcii v roku 1989 nastal zlom. "Vybudoval som a prevádzkoval niekoľko reštaurácií, ktoré som aj vlastnil. Neskôr sme so spoločníkmi sprivatizovali jednu strojársku spoločnosť, kde som po čase svoj podiel predal,“ tvrdí Marček. Svoje peniaze investoval do developerského biznisu, ktorému sa najmä prostredníctvom spoločnosti PK Consult venuje dodnes.

Podal pomocnú ruku
A ako sa tento bývalý karatista a hokejista dostal k zápaseniu? "Prišiel za mnou súčasný tréner reprezentácie Rodion Kertanti, ktorý sa ma spýtal, či by som im nemohol pomôcť. Pretože mám kontakty, viem vybaviť a zariadiť veľa vecí a dokážem zohnať peniaze,“ spomína Marček.

Zo začiatku ale hovoril, že nemá nato čas a že sa tomu športu nerozumie. "Použil som všetky výhovorky, lebo som vedel, že mi to zaberie veľa času a peňazí. Jedného dňa som sa však rozhodol, že tomuto športu pomôžem. Stal som sa prezidentom najúspešnejšieho klubu u nás Dunajplavba Bratislava a neskôr aj prezidentom zápasníckeho zväzu,“ ukončil Marček.


Peter Marček očami trénera reprezentácie Rodiona Kertantiho
Od roku 2002 až do roku 2007 nedosiahlo Slovensko v tomto športe žiadne úspechy. Až po jeho príchode sa to zmenilo, pretože nebyť pána Marčeka, zápasenie by u nás pravdepodobne zaniklo. Má veľký podiel na tom, že sme získali medaily na majstrovstvách Európy, olympiáde a aj na juniorskom svetovom šampionáte. Pomáha nám aj finančne a verím, že dokážeme uspieť aj na olympiáde v Londýne.
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:26