StoryEditor

Rozhodca Webb. Muž, ktorý skazil finále

13.07.2010, 00:00

Hlavný rozhodca finálového duelu na svetovom šampionáte medzi Španielskom a Holandskom svoju úlohu nezvládol. Dopustil sa viacerých sporných rozhodnutí a zanechal rozpačitý dojem. Udelením štrnástich žltých kariet zároveň vytvoril nový rekord finálových duelov na šampionáte. Doteraz najvyšší počet, šesť žltých kariet, nazbierali hráči Argentíny a Západného Nemecka vo finále v roku 1986.


Nezvládnutý duel
Svetové médiá pripomínajú, že medzi 14. a 28. minútou Webb vytiahol tri žlté pre Holanďanov a dve pre Španielov, napriek tomu nezastavil vývoj neúmernej finálovej tvrdosti. Španielska Marca píše o holandskom pláne zastrašovania. "Násilie. Nekompetentný rozhodca toleroval nepochopiteľné holandské násilie." Ani britské periodikum The Times to nenapísalo pre Holanďanov najlichotivejšie.

"Najškaredšie a najhroznejšie finále MS. Ako večer, v ktorom si holandský futbal svojou brutalitou pošpinil svoje predchádzajúce dobré meno." Lenže nezvládol ani ďalší moment, keď päť minút pred koncom predĺženia tečoval strelu Wesleyho Sneijdera Španiel Cesc Fabregas na rohový kop, Webb to však nevidel a po odkope od brány padol rozhodujúci gól. "Všetci videli, že to mal byť rohový kop, iba rozhodca to nevidel," skonštatoval tréner Holanďanov Bert van Maarwijk.

Hrozili mu smrťou
Pred dvoma rokmi musel Howard Melton Webb predčasne opustiť futbalové majstrovstvá Európy. Sporné rozhodnutia v zápase Rakúsko -- Poľsko zastavili jeho púť v základnej fáze a výkony svojich kolegov-arbitrov vo vyraďovačke už sledoval doma pred televíznou obrazovkou. Negatívny moment bol najmä ten, keď v 93. minúte za stavu 0:1 odpískal penaltu v prospech Rakúšanov a vyhrážali sa mu smrťou, preto ho niekoľko týždňov chránila polícia.

Rodák z anglického Rotherhamu mal teraz na svetovom fóre obrovskú príležitosť stať sa nenápadnou, ale predsa hviezdou šampionátu. Lenže sa príliš zviditeľnil a po finálovom zápase ho médiá v každom kúte sveta podrobili kritike.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 06:04