StoryEditor

Výber najväčších hviezd šampionátu podľa HN

13.07.2010, 00:00
Autor:
vtrvtr

Brankár
Iker Casillas (Španielsko)
Vo všetkých štyroch súbojoch vyraďovacej časti si udržal čisté konto a nielen vďaka dobre hrajúcej španielskej obrane. Aj vo finále podržal nových majstrov sveta pri nájazdoch Arjena Robbena, no najviac zažiaril vo štvrťfinále proti Paraguaju, keď zneškodnil pokutový kop Oscara Cardosa.

Obrancovia
Sergio Ramos (Španielsko)
Z pozície krajného obrancu sa dokázal pravidelne prepracovať až do gólových príležitostí, patril k najrýchlejším a najviditeľnejším Španielom na šampionáte. S loptou na nohe bol vždy hrozbou pre súperove obrany, jeho výkonu chýbalo jediné -- využiť aspoň jednu šancu na gól.

Maicón (Brazília)
Ani Kaká, Robinho či útočné eso Luis Fabiano nezažiarili v Afrike tak, ako fyzicky dobre stavaný krajný obranca. Neúnavne pripravoval centrované lopty pre svojich hviezdnych spoluhráčov, bol neoddeliteľný od lopty.

Diego Lugano (Uruguaj)
Kapitán najväčšieho prekvapenia šampionátu z Uruguaja svojím oduševneným a bojovným výkonom strhol spoluhráčov k výnimočnému africkému ťaženiu. Na súboj o bronz nastúpil napriek zraneniu a po Forlánovi bol druhou najväčšou oporou Juhoameričanov.

Carles Puyol (Španielsko)
Muž s prezývkou "tarzan" bol neomylnou a nenahraditeľnou súčasťou defenzívy nových svetových šampiónov. Spoľahlivosť a bojovnosť doplnil o strelenie najdôležitejšieho gólu svojej doterajšej kariéry. Jeho gól v semifinále proti Nemecku dostal Španielsko až k samotnému vyvrcholeniu majstrovstiev sveta.

Stredopoliari
Thomas Müller (Nemecko)
Objav šampionátu, ktorý získal aj ocenenie pre najlepšie mladého hráča do 21 rokov. Hráč Bayernu Mníchov a menovec slávneho nemeckého útočníka zo 70. rokov strelil päť gólov a najväčšou mierou pomohol Nemcom k bronzovým medailám. Navyše na päť gólov potreboval iba päť striel.

Wesley Sneijder (Holandsko)
Holanďanov naštartoval k senzačnému vyradeniu Brazílie, jeho prihrávka cez takmer celé ihrisko na Arjena Robbena znamenala prvý gól v osemfinále proti Slovensku, druhý nám strelil sám. Vynikal prehľadom v hre a presnou a rýchlou rozohrávkou. Na turnaji sa tešil z piatich gólov.

Andrés Iniesta (Španielsko)
Strelec historického gólu vo finále, ktorý zariadil pre Španielov prvý titul majstrov sveta, nemôže vo výbere chýbať. No okrem toho predvádzal počas celého turnaja stopercentné výkony, súperov prevyšoval pohyblivosťou a jeho dravosť na súperov platila. Navyše patril k najviac faulovaným hráčom turnaja.

Arjen Robben (Holandsko)
Rýchlik z krajiny tulipánov sa dal zdravotne do poriadku až na duel so Slovákmi. A hneď gólovo udrel. V ďalších súbojoch patril k najnebezpečnejším Holanďanom, jeho rýchlosť robila obranám veľa problémov, a ak by využil jednu z dvoch tutoviek vo finále, bol by v Holandsku národným hrdinom.

Útočníci
Diego Forlán (Uruguaj)
Vždy keď potrebovalo najväčšie prekvapenie šampionátu z Uruguaja streliť gól, Forlán ho strelil. Jeho tvrdé strely udržali juhoamerický tím až do posledných minút v hre o bronzové medaily. Päťgólový kanonier bol vyhlásený za Najlepšieho hráča majstrovstiev sveta.

David Villa (Španielsko)
Strelil päť z ôsmich gólov nového majstra sveta na šampionáta v Juhoafrickej republike. To hovorí za všetko. Najmä v základnej skupine vystrieľal mužstvu z Pyrenejského polostrova postup. Jeho presné zásahy znamenali španielske víťazstvá v osemfinále aj štvrťfinále.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 00:39