StoryEditor

Hossa si splnil sen. Hrá o Stanleyho pohár

20.05.2008, 00:00
Po roku bude hrať slovenský hokejista opäť o najcennejšiu svetovú trofej - Stanleyho pohár. Najlepší slovenský hokejista Marián Hossa totiž postúpil so svojím tímom Pittsburgh Penguins do finále zámorskej NHL.

"Tučniaci" vyradili Philadelphiu, keď v piatom súboji zdolali "letcov" 6:0 a semifinálovú sériu vyhrali 4:1 na zápasy. "Po neúspechu nášho hokeja na svetovom šampionáte by to bolo veľmi potešujúce. Ten pohár na Slovensku by fanúšikov presvedčil, že náš hokej je kvalitný," tvrdí pre HN jeho otec František Hossa.

Deviaty Slovák
Druhý muž minuloročného kanadského bodovania NHL sa tak stal deviatym Slovákom, ktorý bude hrať vo finále Stanleyho pohára. A po desiatich rokoch je to prvý líder mužstva, ktorý môže titul získať. Stanleyho pohár doteraz vyhrali iba dvaja hokejisti - Jiří Bicek a Martin Cibák. Obaja však neboli hráčmi základnej zostavy. "Bolo by veľmi dobré, keby to konečne vyhral Slovák, ktorý je stabilným hráčom tímu a patrí medzi najväčšie hviezdy NHL," doplnil bývalý tréner národného tímu.
Hossa v rozhodujúcom zápase strelil gól a na tri prihral. Bol vyhlásený za druhú hviezdu zápasu. Celkovo vo vyraďovacích bojoch strelil v štrnástich dueloch deväť gólov a na desať prihral. V kanadskom bodovaní mu patrí druhé miesto hneď za zázračným dieťaťom svetového hokeja, Kanaďanom Sidnym Crosbym. Hossa sa tak po príchode do Pittsburghu z Atlanty stal jedným z lídrov tímu. Na "tučniakov" si už zvykol. "Niekedy človeku chvíľu trvá, pokiaľ sa adaptuje a aj mne to chvíľu trvalo. Teraz sa však už cítim ako doma a hrám v pohode. Som v Pittsburghu veľmi šťastný," povedal Marián Hossa pre zámorské médiá.

Špekulácie ho nezaujímajú
Pre Hossu to bola náročná sezóna. V Atlante sa trápil. "Ten prechod z Atlanty do Pittsburghu nebol jednoduchý, pretože v Atlante nemal vytvorené herné podmienky. Celé mužstvo ťahal sám spolu s Iľjom Kovalčukom. V Pittsburghu je v inej situácii, môže si hrať svoju hru a ukazovať útočné kvality," tvrdí Hossa. Podľa neho má Pittsburgh kvality na to, aby po šestnástich rokoch mohol opäť získať Stanleyho pohár. "Už sú veľmi blízko, ale musia urobiť najdôležitejší krok, a to vyhrať finále. Ale ich zápasy potvrdzujú, že Pittsburgh hrá naozaj skvele. Najmä vďaka jednotlivcom ako Sidney Crosby, Jevgenij Malkin a Marián," skonštatoval súčasný kouč Popradu.
Už teraz sa však v zámorí špekuluje, kde bude náš najlepší hokejista hrať v budúcej sezóne. Podľa nich ho totiž Pittsburgh nebude vedieť zaplatiť. V lete mu končí zmluva, ktorú mal podpísanú ešte s Atlantou (ročne zarobil sedem miliónov dolárov). Podľa zámorských médií majú o neho záujem Boston, Montreal a aj jeden z najbohatších klubov NHL New York Rangers. "Absolútne ho to nezaujíma. On dokazuje svoje kvality a vôbec nemá obavy o to, kde bude hrať. Teraz sa sústredí na vyvrcholenie sezóny a chce sa venovať hre v Pittsburghu," hovorí jeho otec. Hossa by v Pittsburghu chcel zostať, aj keby s ním tento rok vyhral Stanleyho pohár. "Motiváciu bude mať aj naďalej, je predsa veľa hráčov, ktorí získali viackrát Stanleyho pohár."

Pohár môže prísť aj na Slovensko
Najcennejšia hokejová trofej by tak po štyroch rokoch mohla prísť opäť na Slovensko. Pretože súperom Hossu a spol. bude s najväčšou pravdepodobnosťou Detroit Red Wings, ktorý vyhráva v druhej semifinálovej sérii nad Dallasom 3:2 na zápasy. Šiesty súboj na ihrisku Dallasu sa hral dnes v noci v čase našej uzávierky.
Práve v drese "červených krídel" pôsobí ďalší slovenský útočník Tomáš Kopecký. Ten však vo vyraďovacích bojoch nehrá kvôli zraneniu. "Mojou túžbou je, aby bol pohár na Slovensku a najlepšie by bolo, ak by dorazil do Trenčína," ukončil Hossa starší. Naposledy priniesol Stanleyho pohár k nám Martin Cibák, ktorý ho vyhral s Tampou Bay Lightning v sezóne 2003/2004.

Slováci vo finále Stanleyho pohára

1961
Stan Mikita (Chicago) - víťaz, potom štyrikrát vo finále neuspel
1996
Róbert Švehla (Florida)
1998
Peter Bondra, Richard Zedník (Washington)
1999
Miroslav Šatan (Buffalo)
2003
Jiří Bicek (New Jersey) - (víťaz)
2004
Martin Cibák (Tampa Bay) - (víťaz)
2007
Andrej Meszároš (Ottawa)
2008
Marián Hossa (Pittsburgh)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 00:40