StoryEditor

Micheľ dal prednosť Ukrajine

28.10.2008, 23:00
Bývalý najlepší slovenský futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ bude definitívne pracovať na Ukrajine. Dohodol sa totiž na trojročnej zmluve v ukrajinskom veľkoklube Šachťor Doneck, ktorý hrá v tejto sezóne aj najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž Ligu majstrov.

"Ako rozhodca som dosiahol úspech, teraz chcem byť úspešný aj ako manažér,“ tvrdí pre HN Micheľ. Ten bude pracovať v Donecku ako manažér pre medzinárodné vzťahy.

Micheľa zlákal futbalový boom
Jeho rozhodnutie ukončiť rozhodcovskú kariéru bolo rýchle. "Vyplynulo to z môjho zranenia. Ja som bol v Donecku na lekárskej prehliadke. Okrem nej som absolvoval aj rozhovor s ľuďmi zo Šachťoru. A nakoniec z toho vyplynula spolupráca,“ vysvetľuje Micheľ. To potvrdil pre náš denník aj hovorca Šachťoru Ruslan Marmazov. "Bol tu na prehliadke zhruba pred desiatimi rokmi. Stretli sme sa a hneď ako ukončil rozhodcovskú kariéru ponúkli sme mu tento post.“
O tomto kroku nevedel ani jeho dlhoročný kolega a asistent Roman Slyško. "Vôbec som o tom nevedel, že by mal ponuku z tohto ukrajinského klubu. No Ľuboš už pred rokom uvažoval pre zdravotné problémy o konci kariéry,“ povedal pre HN Slyško. Pre Micheľa je ponuka z Ukrajiny lákavá. "Je tu skutočný futbalový boom, Šachťor je klub na vysokej úrovni. Nechcel som po ukončení rozhodcovskej kariéry byť napríklad delegátom na zápasoch. Som ešte mladý na to, aby som sedel niekde na tribúne. Potreboval som niečo dynamickejšie,“ hovorí 40-ročný Micheľ.

Správne rozhodnutie
Rodák zo Stropkova viackrát hovoril, že po ukončení kariéry rozhodcu sa chce venovať v práci v našom futbale, napokon však z toho zišlo. "V živote niečo plánujete, ale zrazu príde ponuka a vy sa musíte rozhodnúť. A mám pocit, že som sa rozhodol správne. Vkladajú tu do mňa nádeje a ja chcem byť pre Ukrajincov platný,“ skonštatoval bývalý rozhodca. Navyše náš futbalový zväz Micheľa kvôli vzájomnej spolupráci ani nekontaktoval. "Neviem o tom, že by náš futbalový zväz rokoval s Micheľom,“ povedal pre HN člen Výkonného výboru zväzu Stanislav Strapek.
Futbalový boom na Ukrajine spôsobil aj fakt, že o štyri roky tam bude európsky šampionát. "Momentálne som iba v klube, no na budúci rok sú v Donecku majstrovstvá Európy do 19 rokov, a ak sa nájde spôsob, ako by som im vedel pomôcť, rád to prijmem. Mám kontakty na európsku futbalovú úniu a pre Ukrajinu by sa človek ako ja zišiel,“ myslí si tretí najlepší rozhodca sveta za minulý rok.

Možno definitívne opustí politiku
Micheľ však okrem toho, že bude pracovať v Donecku, je aj stále členom našej politickej strany SDKÚ. Na Ukrajine bude pôsobiť 20 dní v mesiaci. "Budem sa snažiť skombinovať prácu v Donecku s tou politickou. No ak to bude náročné, vzdám sa poslaneckého mandátu. Neprijal som prácu v Donecku preto, aby som to po chvíli zrušil. Mojou prioritou je momentálne presadiť sa ako manažér pre medzinárodné vzťahy vo futbale,“ ukončil Micheľ.

Prečítajte si aj:
Chceli sme človeka ako je on

Hovorca Šachťoru Doneck Ruslan Marmazov v rozhovore pre HN:

Prečo ste sa rozhodli angažovať práve nášho Ľuboša Micheľa?
Pán Micheľ je jednoducho jedna z najpopulárnejších osobností vo svete futbalu. Pravdu povediac, jeho by chcelo do svojich radov získať veľa klubov. Nám sa pošťastilo, že sme ho ako prví aj oslovili a získali.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:07