StoryEditor

Platiniho reforma úspechom pre Angličanov a Škótov

13.11.2007, 09:32
Autor:
SITASITA
Britský futbal zvíťazil v diplomatickom súboji o konečnú podobu návrhu prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho o inovovanom systéme účasti klubov v Lige majstrov.

Oproti pôvodným predpokladom anglická Premier League v prípade schválenia propozícií získa ešte o jedno miesto v skupinovej fáze LM navyše. Zatiaľ čo doteraz mali túto istotu prvé dva tímy najvyššej anglickej súťaže, po novom bude poskytovať rovnaké právo aj tretia priečka. Štvrtý tím sa bude musieť do hlavnej fázy európskeho pohára č. 1 pretĺcť dvoma predkolami. Návrh je tiež triumfom škótskeho futbalu, víťaz tunajšej Premier League získa miestenku v skupinovej fáze LM a nemusí o účasť bojovať v 3. predkole ako tento rok Celtic Glasgow.
Z projektu, ktorý musí v decembri prejsť schvaľovacím procesom na výkonnom výbore UEFA aj na Rade pre stratégiu európskeho profesionálneho futbalu UEFA, navyše zmizol návrh o miestenke pre víťazov národných pohárových súťaží.
Jednu krajinu mali podľa nového formátu zastupovať namiesto štyroch len tri tímy, z čo by mali ťažiť najmä menej futbalovo vyspelé štáty. Podľa britskej BBC bol tento základný koncept aj napriek opozícii zo strany bohatej skupiny klubov G-14 zachovaný.
Konsenzus sa zrodil v pondelok na stretnutí Platiniho, štyroch viceprezidentov UEFA a ďalších predstaviteľov vrátane zástupcov klubov, národných federácií a hráčov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:28