StoryEditor

Fiasko sa skončilo. Výhrou nad outsiderom

21.11.2007, 23:00
Trápenie slovenských futbalistov sa skončilo. Tí totiž včera odohrali posledný súboj v kvalifikácii EURO 2008, v ktorej zverenci trénera Jána Kociana totálne zlyhali. Víťazstvo 5:0 nad najslabším európskym mužstvom San Marínom neodvrátilo kvalifikačnú potupu.

Napokon sme obsadili štvrté miesto v skupine. Teraz sa už naši reprezentanti môžu sústrediť na nedeľňajší žreb ďalšej kvalifikácie. Teraz sa budú Slováci pokúšať postúpiť na majstrovstvá sveta 2010, ktoré budú v Juhoafrickej republike.

Zázrak sa nekonal
V poslednom súboji tejto kvalifikácie to len na začiatku vyzeralo tak, že náš súper môže zmeniť históriu a prvýkrát zvíťaziť v kvalifikačnom dueli. Nestalo sa. Naši potvrdili jasnú prevahu nad futbalovým trpaslíkom. 192. tím vo svetovom futbalovom rebríčku však začal lepšie a v šiestej minúte nastrelil Selva brvno Seneckého brány. Ten vystriedal na poste jednotky negatívneho hrdinu slovenského tímu, Kamila Čontofalského. O dve minúty to bol opäť on, ktorý tesne minul našu bránu. Outsider sa nás nezľakol a v prvej dvadsaťminútovke vystrelil spolu štyrikrát. Slováci si až v 21. minúte uvedomili, že hrajú kvalifikačný zápas - zápas, v ktorom ide vždy o česť, keď už nie o dôležité postupové body, ako je v prípade našich futbalistov pravidlom. Prvý gól mohol streliť Marek Hamšík. Najväčší talent nášho futbalu a nová hviezda talianskeho Neapolu sa však zľakol a dva metre pred bránou neskóroval. V nudnom prvom polčase sme sa tak zobudili až tesne pred prestávkou, keď obranca Ľubomír Michalík otvoril skóre. Pre obrancu Boltonu to bol druhý reprezentačný gól. Oba dosiahol hlavou. Premiérový presný zásah strelil minulý rok v decembri v súboji proti Spojeným arabským emirátom.

Presadila sa "budúcnosť" nášho futbalu
Po zmene strán domáci herne odišli. To umožnilo našim zápas dotiahnuť do úspešného konca a potvrdiť tak jednoznačnú úlohu favorita. Šesť minút po prestávke sa strelecky presadil útočník Filip Hološko, ktorý dostal od trénera Kociana dôveru. Ale len proti futbalovému trpaslíkovi. V tých dôležitých dueloch ho kouč národného tímu vynecháva. Hološko sa však svojej šance môže dočkať, pretože ostro sledovaný muž Kocian možno už v decembri skončí na lavičke národného tímu. Jeho "katom" môže byť výkonný výbor futbalového zväzu, ktorý rozhodne. Na jeho odvolanie nemusí čakať strelec tretieho gólu Marek Hamšík. Ten je totiž budúcnosť nášho futbalu. V San Maríne sa presadil prudkou strelou k pravej žrdi. Oporou národného tímu v budúcnosti by mal byť aj obranca portugalského majstra FC Porto Marek Čech, ktorý dvoma gólmi spečatil hladké víťazstvo slovenského národného tímu.

San Maríno - Slovensko 0:5 (0:1)
Góly: 42´ Michalík 0:1, 51´ Hološko 0:2, 53´ Hamšík 0:3, 56´ Čech 0:4, 83´ Čech 0:5.

01 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V zdravotníctve sú dôležité revízie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 10:12