StoryEditor

Mali sme mať ešte jedno zlato

25.09.2007, 00:00
Po treťom mieste z majstrovstiev Európy sa teraz dočkali zlata. Dvojnásobní olympijskí víťazi Pavol a Peter Hochschornerovci totiž získali na svetovom šampionáte v Brazílii druhý titul majstrov sveta.

Navyše zvíťazili rozdielom triedy. "Snažili sme sa ladiť formu práve na tento šampionát, lebo to bola aj olympijská kvalifikácia," tvrdí v rozhovore pre HN Peter Hochschorner.

Spolu s bratom Pavlom ste získali už druhý titul majstrov sveta. Dajú sa oba úspechy porovnať?
Ťažko sa mi to porovnáva. Ten prvý titul bol vo Francúzsku, čo je v tomto športe veľmoc. Tam mali pretekári najťažšie lode, na ktorých sa jazdí. Francúzi boli doma strašne silní, takže o to to bolo pre nás cennejšie. Tu boli podmienky vyrovnané. Nikto z favoritov tu nemal podporu domácich fanúšikov. Ukázalo sa to, kto ako sa vie rýchlo adaptovať.

Vyhrali ste s veľkým náskokom. Takže ste sa adaptovali najrýchlejšie.
Veľmi dobre nám vyšla prvá jazda, ktorú sme zajazdili čisto. Urobili sme si dobrý náskok pred finále. V tej druhej sme sa ho snažili udržať. V polovici trate sme vedeli, že máme náskok, tak už sme neriskovali. Stačilo si to len ustrážiť.

Týmto zlatom ste si vynahradili bronzovú medailu z európskeho šampionátu, ktorá je pri vašich kvalitách neúspech?
Nechceli sme si nič vynahradiť. Majstrovstvá Európy boli na začiatku sezóny, kde sme nemali najlepšiu formu. Snažili sme sa ladiť formu práve na tento šampionát, lebo to bola aj olympijská kvalifikácia. Som rád, že sa nám podarilo vyhrať rozdielom triedy.

Medailu ste získali aj v súťaži družstiev. Je tento bronz niečím navyše vo vašich plánoch?
Súťaž družstiev je pred najdôležitejšími pretekmi. Je ťažké sa na ňu dokonale skoncentrovať. Človek ide do pretekov s tým, že ho čaká na druhý deň dôležitejšia súťaž. Neberieme to tak vážne ako individuálne preteky, aj keď ma teší, že sa nám podarilo vybojovať medailu. Pravdou však je, že kvôli rozhodcom máme iba bronz a nie zlato.

Prečo?
Pretože nám pripísali dva trestné dotyky. Keď sme to neskôr analyzovali na videu, tak žiadna z našich lodí sa nedotkla brány. Čiže sme zistili, že aj v družstvách sme mohli byť zlatí.

Nestáva sa to už pravidlom, že niektorému z našich pretekárov rozhodcovia dajú neprávom trestné minúty?
Je možné, že keď patríme medzi veľmoc v tomto športe, tak sa nám snažia rozhodcovia našu úlohu skomplikovať. Teraz tomu tak podľa mňa nebolo. Tu bol v tom riadny chaos. Chybu som videl aj v tom, že bránky boli nízko nad vodou, a keď pretekár prešiel okolo v rýchlosti, tak sa rozhýbala bez toho, aby sa jej dotkol. Rozhodcovia ešte nemali toľko skúseností, aby to mohli objektívne posúdiť.

Napriek tomu, že sme mali mať ďalšie zlato, vládne v tíme so štyrmi medailami spokojnosť?
Celkovo si myslím, že vládne spokojnosť, aj keď niektorí reprezentanti mali určite vyššie ciele.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 06:36