StoryEditor

Micheľ bude pískať na ME 2008

20.12.2007, 06:34
Autor:
SITASITA

Rozhodcovská komisia Európskej futbalovej únie (UEFA) zverejnila v stredu tucet trojíc arbitrov, ako aj osem štvrtých rozhodcov, ktorí budú "pískať" na budúcoročných majstrovstvách Európy v Rakúsku a Švajčiarsku (7. - 29. júna 2008). Medzi dvanástimi hlavnými arbitrami figuruje aj meno 39-ročného Slováka Ľuboša Micheľa (nar. 16. 5. 1968), ktorému robia v trojici spoločnosť Roman Slyško a Martin Balko. "Nikdy nie je ľahké vybrať definitívny zoznam rozhodcov na také prestížne podujatie, akým sú majstrovstvá Európy. Stavili sme však na to najlepšie, čo máme v súčasnosti k dispozícii," skonštatoval šéf rozhodcovskej komisie UEFA Angel Maria Villar Llona.
Hoci slovenská futbalová reprezentácia bude v Rakúsku a Švajčiarsku absentovať, krajina spod Tatier bude mať po stredajšom vyjadrení UEFA svoje zastúpenie na rozhodcovskom poli. "Určite sú to v mojom prípade príjemné bezprostredné pocity, prejavená dôvera od Európskej futbalovej únie ma samozrejme teší a zároveň zaväzuje. Vedel som, že dnes je na programe zasadnutie rozhodcovskej komisie UEFA, ktorá má vyrieknuť verdikt. Dostať sa medzi nominovanú dvanástku hlavných arbitrov nebolo vôbec jednoduché, skôr naopak. Na majstrovstvách Európy sa predstaví spolu šestnásť krajín a rozhodcov je iba tucet, takže aj z tohto pohľadu to bola pre nás rozhodcov náročná úloha," uviedol v prvej reakcii pre agentúru SITA Ľuboš Micheľ a pokračoval: "Na druhej strane som však už dlhodobejšie v tzv. Top skupine arbitrov a niečo som už dosiahol. Komisia rozhodcov UEFA vyberala možno až z 25 kandidátov, z ich konečnej nominácie mám veľkú radosť." Pre rodáka zo Stropkova to bude tretí kontinentálny futbalový šampionát: "Ten prvý som si v roku 2000 na majstrovstvách Európy v Belgicku a Holandsku priamo na trávniku s píšťalkou príliš nevychutnal, keďže som vystupoval len v pozícii štvrtého rozhodcu. Na ME 2004 v Portugalsku som však už bol priamym aktérom a odpískal tri stretnutia (vrátane štvrťfinále Švédsko - Holandsko 0:0, na pok. kopy 4:5, pozn.). Opakujem, teším sa z prejavenej dôvery." Štyridsaťštyri nominovaných arbitrov sa v apríli budúceho roka zúčastní vo Švajčiarsku na seminári a fyzických testoch, do začiatku ME 2008 nesmú "vyvolení" rozhodovať prípravné stretnutia tímov, ktoré budú hrať na kontinentálnom šampionáte. "K veľkým zmenám by už nemalo prísť, snáď len v prípade nejakých zranení či nezvládnutí fyzických testov. Verím, že nám sa nič zlé nestane a spolu s Romanom Slyškom a Martinom Balkom, ktorí napriek mladému veku už tiež nadobudli dostatočné medzinárodné skúsenosti, všetko zvládneme k spokojnosti. Poznáme sa veľmi dobre a naša spolupráca funguje bez problémov," dodal Ľ. Micheľ, ktorý v doterajšej kariére rozhodoval na dvoch majstrovstvách sveta (2002 v Kórejskej republike a 2006 v Nemecku), na OH 2000 v Austrálii a na svojom konte má aj náročné duely v najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaži - Lige majstrov.

Prehľad nominovaných rozhodcov na budúcoročné majstrovstvá Európy v Rakúsku a Švajčiarsku (7. - 29. júna 2008):
Konrad Plautz - Egon Bereuter, Markus Mayr (Rak.)
Frank De Bleeckere - Peter Hermans, Alex Verstraeten (Belg.)
Howard Webb - Darren Cann, Mike Mullarkey (Angl.)
Herbert Fandel - Carsten Kadach, Volker Wezel (Nem.)
Kyros Vassaras - Dimitris Bozatzidis, Dimitris Saraidaris (Gréc.)
Roberto Rosetti - Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (Tal.)
Pieter Vink - Adriaan Inia, Hans ten Hoove (Hol.)
Tom Henning Övrebö - Geir Age Holen, Erik Raestad (Nór.)
ĽUBOŠ MICHEĽ - ROMAN SLYŠKO, MARTIN BALKO (SR)
Manuel Enrique Mejuto Gonzalez - Juan Carlos Yuste Jimenez, Jesus Calvo Guadamuro (Šp.)
Peter Fröjdfeldt - Stefan Wittberg, Henrik Andren (Švéd.)
Massimo Busacca - Matthias Arnet, Stephane Cuhat (Švajč.)

Štvrtí rozhodcovia:
Ivan Bebek (Chorv.), Stephane Lannoy (Fr.), Viktor Kassai (Maď.), Kristinn Jakobsson (Island), Grzegorz Gilewski (Poľ.), Olegario Manuel Bartolo F. Benquerenca (Portug.), Craig Thomson (Škót.), Damir Skomina (Slovin.).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:33