StoryEditor

Vtáčie hniezdo zajtra čaká chodecký krst

17.04.2008, 14:03
Autor:
SITASITA
Pôsobivá architektonická pýcha organizátorov olympijských hier 2008 v Pekingu - Národný štadión prezývaný aj "Vtáčie hniezdo" absolvuje zajtra svoju súťažnú generálku.

Centrum diania augustového podujatia, ktorého výstavba stála 3,5 miliardy juanov (500 miliónov USD), sa stane dejiskom jednej zo 42 testovacích súťaží zaradených do rámca príprav na OH.

Ako prví dostanú od piatka príležitosť vyskúšať si ho účastníci chodeckých pretekov a v nedeľu tu bude motivačný cieľ Pekinského maratónu. Ďalšia previerka potom príde na rad 22. až 25. mája, keď bude Národný štadión dejiskom atletického mítingu China Open. Na rozdiel od všetkých ostatných olympijských športovísk "Vtáčie hniezdo" ešte stále nie je úplne dokončené. Aj počas víkendových skúšok bude najmä v jeho útrobách pracovný ruch. Všetky základné konštrukčné práce sú však hotové, a tak sa môžu brány 91-tisícového štadióna v piatok otvoriť, aby mohli Pekinčania vytvoriť kulisu pre dvojdňové pokračovanie chodeckej série IAAF Race Walking Challenge 2008. Celková kapacita naplnená určite nebude, niektoré zo sedadiel stále čakajú na montáž, takže organizátori očakávajú 20-tisícovú návštevu.

Práce na štadióne s unikátnou konštrukciou pripomínajúcou z vonkajšej perspektívy hniezdo sa začali v decembri 2003 podľa projektu architektov švajčiarskeho konzorcia Herzog a de Meuron, víťazov medzinárodnej súťaže. Postup sa načas zastavil v auguste 2004, keď sa zrútila zasúvacia strecha a vyžiadala si zmeny, následkom ktorých sa kapacita znížila o 9000 miest. Podľa britských zdrojov výstavba stála život 10 robotníkov, organizátori doteraz priznali iba dve obete.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 23:14