StoryEditor

Ovečkin s 13-ročnou zmluvou na 124 miliónov dolárov

11.01.2008, 08:48
Autor:
SITASITA

Hviezdny útočník tímu kanadsko-americkej hokejovej NHL Washington Capitals ako aj celej profiligy Alexander Ovečkin vstúpil vo štvrtok do histórie súťaže ako prvý hráč, ktorého kontrakt presiahol výšku sto miliónov dolárov. S vedením mužstva z hlavného mesta USA totiž tento charizmatický ruský hokejista podpísal neuveriteľnú 13-ročnú zmluvu, ktorá "Alexandrovi Veľkému" vynesie spolu 124 miliónov dolárov. Ovečkin sa pri svojom príchode do NHL upísal klubu na tri roky, takže po skončení aktuálnej sezóny by sa stal voľným hráčom. "Som šťastný, že tu zostávam. Našiel som si tu druhý domov. Mám rád fanúšikov, mám rád tím. Jednoducho tu mám rád všetko," prezradil rodák z Moskvy, ktorého Washington draftoval v roku 2004 z prvého miesta. Zdalo by sa, že ide o najdlhší kontrakt v celej histórii NHL, no opak je pravdou. Brankár Rick DiPietro sa New Yorku Islanders upísal na 15 rokov a v prípade Ovečkina to nie je ani zmluva s najvyšším ročným priemerným príjmom. No ruskému mladíkovi sa ako prvému podarilo podpísať kontrakt, ktorý hráčovi zaručí až deväťmiestnu cifru. K rekordnej sume sa vyjadril aj majiteľ Caps Ted Leonsis: "Je pravda, že riskujem. Ale kde inde a s kým iným by som mohol urobiť takúto dlhodobú investíciu?"
Ovečkin v priebehu nasledujúcich šiestich rokov zarobí po 9 miliónov USD, počas ďalších siedmich si príde na rovných desať miliónov amerických dolárov. Zmluva obsahuje aj zaujímavú klauzulu týkajúcu sa Ovečkinovej budúcnosti - o niekoľko rokov si bude môcť tento hviezdny ľavý krídelník pred každou sezónou vybrať kluby, do ktorých ho nemôžu Capitals v priebehu nasledujúceho roka vymeniť.
Mladý hokejista dokonca svojou šikovnosťou ušetril ďalšie milióny, keď si nový kontrakt s majiteľom Leonsisom a generálnym manažérom Georgom McPheem vyjednal sám. Dvojnásobný medailista z hokejových MS v drese Ruska sa v priebehu necelých troch sezón v NHL zapísal do streleckej listiny spolu 130-krát. Vo svojej premiérovej sezóne, v ktorej nazbieral 106 kanadských bodov (52+54) vyfúkol Calder Trophy pre najlepšieho nováčika Sidneymu Crosbymu. V minulom ročníku profiligy nastrieľal Ovečkin 46 gólov a nazbieral rovnaký počet asistencií. V doterajších 43 dueloch aktuálnej sezóny zdobí Ovečkinovo konto 32 presných zásahov a 20 prihrávok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:35