StoryEditor

Futbal bez násilností? Zabudnite

02.10.2007, 00:00

Bohužiaľ, ani po týchto incidentoch, ktoré boli vo víkendovom zápase v Trnave, nebudú fanúšikovia na štadiónoch v bezpečí. Slovenský futbalový zväz totiž nemá právomoc na to, aby zabránil vandalizmu na futbalových štadiónoch. "Nevieme zabrániť výtržnostiam na štadiónoch, pokiaľ príde tisíc ľudí, ktorí budú vyvolávať násilie a vandalizmus," priznal hovorca zväzu Ivan Čeredejev. Nedokáže to ani polícia, ktorá sa pravidelne stretáva s vedením zväzu a riešia problémy s vyčíňaním fanúšikov.
"Rokovania majú viesť k tomu, aby sa našlo východisko, ako riešiť takéto rizikové duely," potvrdil pre HN policajný hovorca Martin Korch. Ani polícia nemá právo tlačiť na futbalovú vládu, aby sa napríklad rizikové zápasy hrali jednoducho bez divákov, prípadne sa uzatvoril štadión. "Polícia si nemôže diktovať podmienky. Nie je to celkom v našej kompetencii. My nemôžeme do všetkého radikálne vstupovať, to by mohlo pripomínať policajný štát," dodal Korch. Disciplinárna komisia však už navrhla, aby sa do novely zákona dostali všetky prejavy vandalizmu. "My sme už pristúpili na to, že neukladáme pokuty klubom, ale prizveme si prezidenta klubu a šéfa fanklubu. Oni vždy musia podať stanovisko a predložiť návrh opatrení, aby už k výtržnostiam na štadiónoch nabudúce neprišlo," hovorí šéf disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu Štefan Kridla.
To však nepomáha.
Zatiaľ sa teda musíme spoliehať na to, že jednotlivé slovenské kluby budú "dohovárať" svojim fanúšikom -- chuligánom. "Pravidelne sa stretávame s predstaviteľmi nášho fanklubu. Bohužiaľ, asi to nie vždy stačí," tvrdí hovorca Slovana Bratislava Martin Urmanič. Podobný názor majú aj policajti. "Futbalové kluby by mali svojich fanúšikov vychovávať a vytvoriť záruku, aby prejavy chuligánov nespadali do podobných extrémov," ukončil Korch. Ľubomír Macek

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 22:11