StoryEditor

Talian vládne futbalu

Obrana - základ úspechu. V modernom futbale nastala nová éra. Špičkové mužstvá, ktoré chcú byť úspešné na medzinárodnom poli, sa čoraz viac riadia pravidlom: "Nedostaneš gól - neprehráš."

Obrana - základ úspechu. V modernom futbale nastala nová éra. Špičkové mužstvá, ktoré chcú byť úspešné na medzinárodnom poli, sa čoraz viac riadia pravidlom: "Nedostaneš gól - neprehráš." Na majstrovstvách sveta, ktoré sa v lete konali v Nemecku, bol živým dôkazom tohto prelomu tím Talianska, ktorý napokon získal svetovú trofej. V siedmich zápasoch inkasovali Taliani len dva góly. Hlavným pilierom obrany "squadry azzurry" bol 33-ročný Fabio Cannavaro. Práve obranca Realu Madrid sa stal v pondelok víťazom prestížnej ankety Zlatá lopta o najlepšieho futbalistu pôsobiaceho v Európe, ktorú vyhlasuje magazín France Football. Stal sa tak len tretím obrancom v histórii, ktorý vyhral túto anketu. Pred ním sa to podarilo Franzovi Beckenbauerovi z Nemecka v rokoch 1972 a 1976 a jeho krajanovi Matthiasovi Sammerovi v roku 1996. "Až doteraz som si myslel, že Zlatú loptu môžu získať len útočníci alebo stredopoliari, ktorí majú skvelý dribling, techniku a dávajú góly. Počul som, že Zlatú loptu má dostať Buffon. Keď mi oznámili, že ju preberiem ja, bol som prekvapený," komentoval svoje víťazstvo taliansky hrdina.

Drzý "berlínsky múr"
Po trinástich rokoch Zlatú lotu získal opäť Talian, naposledy sa to podarilo v roku 1993 legendárnemu Robertovi Baggiovi. Cannavaro to však vo svojich futbalových začiatkoch vôbec nemal jednoduché, v žiackych kategóriách bol najmenší z futbalistov a dokonca vlastný otec mu hovoril, aby zabudol na to, že raz bude profesionálnym futbalistom. V šestnástich rokoch sa mu však splnil veľký sen: hrať proti jednej z najväčších postáv svetového futbalu Diegovi Maradonovi. Pre všetkých bol tento Argentínčan futbalový boh, ktorého bolo hriechom sa vôbec dotknúť. Našla sa však výnimka. Neznámy dorastenec Cannavaro mal tú drzosť tvrdo ho zraziť k zemi v jednom z priateľských zápasov. Odvtedy získal prezývku "berlínsky múr".
Talianskeho "trpaslíka" neodradili rôzne pády, po ktorých by sa iní dávno rozlúčili so svojou futbalovou kariérou. V Parme strávil šesť sezón a jeho veľké sny o titule sa v tomto klube nenaplnili. Keď mal 29 rokov, prestúpil do Interu Miláno, aj tam sa trápil a vyzeralo to na postupný úpadok jeho kariéry. Uznával ho aj kontroverzný Maradona, ktorý mu predpovedal, že je len otázkou času, kedy sa vypracuje na najlepšieho futbalistu.

Objavilo ho až Nemecko
Po tohtoročných majstrovstvách sveta v Nemecku sa pre 33-ročného kapitána talianskej reprezentácie začal nový futbalový život. Nastal pre neho čas, aby si na svoju adresu vypočul len chvály. "Cannavarovo víťazstvo je úplne zaslúžené," citoval taliansky denník Gazzetta dello Sport legendárneho kanoniera Paola Rossiho. Cannavarovi zablahoželal k Zlatej lopte 2006 aj tréner Arsenalu Londýn Arsene Wenger, avšak on má iného víťaza. "Pre mňa bol jediným kandidátom útočník Thierry Henry. Bol najlepším strelcom a hráčom v Anglicku, po Lucovi Tonim strelil v Európe najviac ligových gólov, hral vo finále Ligy majstrov a majstrovstiev sveta," zdôvodnil svoju voľbu Wenger.

Vizitka Fabia Cannavara
– Kapitán talianskych majstrov sveta sa narodil 13. septembra 1973 v Neapole, kde presne o 20  rokov hral prvú taliansku ligu.
– Dvakrát vyhral za taliansku reprezentáciu EURO do 21 rokov.
– Sedem rokov strávil v Parme, s ktorou v roku 1999 vyhral Pohár UEFA.
– S Juventusom získal dva majstrovské tituly, ktoré neskôr kvôli korupcii stratil.
– V lete tohto roka prestúpil do Realu Madrid.

 

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 12:13