StoryEditor

Marek Čech zachraňuje náš futbal

27.09.2006, 00:00
Slovenské zastúpenie v Lige majstrov sa v tejto sezóne zredukovalo na jedinú výnimku. V hre zostáva Marek Čech, ktorý sa postupne prepracoval do základnej zostavy slávneho portugalského tímu FC Porto.

Slovenské zastúpenie v Lige majstrov sa v tejto sezóne zredukovalo na jedinú výnimku. V hre zostáva Marek Čech, ktorý sa postupne prepracoval do základnej zostavy slávneho portugalského tímu FC Porto. "Hlavne ma teší, že hráva v základnej zostave a prakticky sa dokáže vyrovnať svetovým hráčom," povedal pre HN jeho otec Stanislav Čech. Iba 23-ročného hráča čakala včera ďalšia šanca, ako sa zviditeľniť na európskej scéne.

Šanca aj proti Arsenalu
Porto nastúpilo vo večerných hodinách (v našej uzávierky) proti mimoriadne silnému Arsenalu Londýn - Čechov otec prezradil, že slovenský talent mal nastúpiť hneď od úvodu. "V pondelok mali dvojfázový tréning, tam sa od trénera dozvedel, že nastúpi proti Arsenalu. Bude hrať defenzívneho záložníka, nebude však pôsobiť ako klasický ľavý obranca," pochválil sa hrdý otec.
Marek Čech sa presadil v ostatných štyroch ligových zápasoch do základnej zostavy, aj preto mal dostať dôveru od kouča Jesualda Ferreiru šancu aj v Lige Majstrov. Arsenal mal výhodu domáceho prostredia, keď namiesto legendárneho stánku Highbury už mohol prvýkrát v Lige majstrov privítať portugalcov na supermodernom Emirates Stadium. Pred duelom sa chystala tiež veľká slávnosť: účasť prisľúbila aj anglická kráľovná Alžbeta II.

Záujem z Anglicka
Marekovi Čechovi v Porte zatiaľ nič nechýba a ani lukratívne ponuky nezmenili nič na jeho rozhodnutí, že ešte niekoľko rokov chce stráviť v FC Porto. "Minimálne štyri anglické kluby ho sledujú, ktoré by ho chceli kúpiť. Lenže Marek nechce o tom ani počuť, " dodal Stanislav Čech. V Porte je v poslednom čase veľký záujem o futbal, fanúšikovia dôverne poznajú každého hráča, bez ohľadu na to, či hráva v základnej jedenástky. "Keď som bol v Porte, tak si stále od môjho syna pýtalo podpisy aspoň 20 ľudí. Nemohli sme sa v reštaurácii ani pokojne najesť, keďže stále od neho niečo chceli."
Podľa Stanislava Čecha je futbal v Porte na prvom mieste. "Na zápasy tam chodí 40- tisíc ľudí, čo je na slovenské pomery niečo nepredstaviteľné. Keď som sa chcel pozrieť na synov tréning, tak ma tam ani nepustili. Všetko to tam majú pod kontrolou."

Tréner Jozef Bubenko o Čechovi
"Pamätám si na neho ešte z čias, keď som trénoval Inter Bratislava. Hoci mal 18 rokov a už vtedy z neho bolo cítiť energiu. Jeho výhodou je aj to, že je veľmi skromný a cieľavedomý. Okrem futbalu ho iné veci ani nezaujímali. Za mojej éry väčšinou len striedal skúsenejších hráčov, ale svoju šancu na ihrisku nikdy neprepásol. Herným štýlom sa pdoobá Vratislavovi Greškovi. Futbalové danosti získal Marek Čech aj od svojho otca, ktorý pôsobil v Sparte Praha. Na to, že má len 23-rokov, tak je to super kariéra. Tohto hráča permanentne sledujem, prakticky všetkých hráčov, ktorých som v minulosti trénoval."


FUTBALOVÁ KARIÉRA MAREKA ČECHA
Góly
2000 - 2004 Inter Bratislava 1

2004 - 2005 Sparta Praha 0

2005 - až doteraz FC Porto 2

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 19:18