StoryEditor

Veľké chvály si nevšímam

06.11.2006, 23:00

Momentálne ste najlepší strelec NHL, v kanadskom bodovaní vám patrí druhé miesto. Prekonali ste 500-bodovú hranicu. Čím je to, že sa vám tak darí?
-- Tréner sa mi vždy snažil dať príležitosť a zatiaľ to ide. Pre mňa je dôležitejšie to, či sa darí tímu, ako to, či som prvý alebo druhý v kanadskom bodovaní. Ale ak mám povedať pravdu, ani veľmi nestíham podrobne sledovať, ako je to s mojimi bodmi.

Keďže strieľate veľa gólov, tak sa musí dariť aj vašej útočnej formácii Hossa, Kozlov, Kapanen. Ste s nimi spokojný?
-- Nemám minimálny dôvod sa sťažovať. S obidvoma si veľmi dobre rozumiem, bodaj by nám takáto forma vydržala čo najdlhšie.

Atlanta patrila v minulých rokoch ku outsiderom NHL. Môžete to tento rok zmeniť?
-- Viem, že na play off by sme mohli siahnuť, ale keď sa tam už dostanete, tak sa všetky body vynulujú. Niektorý tím to zvládne lepšie, niektorý horšie. Vtedy už nezaváži, ako ste hrali v základnej časti. Buď to vyjde, alebo skončíte sezónu. Prvým cieľom je pre nás postup do play off -- o Stanley cupe ešte stále nepremýšľam.

Na rozdiel od Kozlova ste až tak nechválili individualizmus ďalšieho Rusa, Iľju Kovalčuka. Ešte stále hrá iba na vlastné tričko?
-- Trochu sa už zmenil, oproti minulému roku hrá už viac pre tím. Ešte je mladý, takže ho aj preto chápem.

Tréner Bob Hartley o vás povedal, že patríte k trom najlepším hráčom v NHL. Do akej miery vás motivujú podobné komplimenty?
-- Tréner vie, prečo mi dáva príležitosť, ja sa mu ju snažím splatiť v každom zápase. Pre mňa je hlavne prioritou hrať svoj najlepší hokej, samozrejme, že to poteší, ale veľké chvály si nevšímam.

Z NHL sa postupne vytrácajú slovenskí hráči. Prečo už o nich nie je taký záujem?
-- Do štvrtých formácií sa snažia dotlačiť hlavne tie kanadské typy, hokejisti z Európy už ich príliš nezaujímajú, radšej za každú cenu ušetria a budú cenovo ťahať hráča smerom dole. Tá spodná hranica je tých 450- tisíc dolárov, využijú ho na dva -- tri zápasy a potom ho pošlú na farmu. Preto sa našim hokejistom viac oplatí hrať niekde vo Švédsku alebo Fínsku, kde majú istý plat a lepšiu pozíciu v kádri.

Ak vyhráte zápas, dostanete od trénera deň voľna. Pomáha to?
-- Ten jeden voľný deň navyše nám len pomôže. Momentálne aj teraz sme splnili bodový plán, ktorý nám určil tréner, určite je to príjemné. Môžeš sa v pohode vyspať, máš celý deň pred sebou a lepšie sa aj hrá.

Novým reprezentačným trénerom sa stal Július Šupler. Už ste spolu hovorili o možnej účasti na majstrovstvách sveta?
-- S Júliusom Šuplerom sme sa už rozprávali ešte pred začiatkom sezóny, keď bol v Trenčíne. Tam bolo dosť príležitostí, povedal nám, čo od nás očakáva. Pokiaľ budem voľný a zdravý, tak by som chcel prísť na majstrovstvá sveta. Teraz je však o tom predčasné hovoriť, keďže neviem, ako ďaleko sa dostanem s Atlantou.

V New York Rangers hrá aj váš brat Marcel, ktorý zatiaľ príliš neboduje...
-- Jeho úlohou je bojovať v rohoch o stratené puky. Teraz sa mu príliš nedarí, určite by rád bodoval, ale myslím si, že to časom príde.

MARIÁN HOSSA
KTO JE KTO
Marián Hossa začal svoju kariéru v Trenčíne, kde odohral aj svoju prvú sezónu 1996/1997. V roku 1997 bol draftovaný v úvodnom drafte NHL tímom Ottawa Senators už v prvom kole ako 12. v celkovom poradí. U "senátorov" sa pomerne rýchlo adaptoval a veľmi rýchlo vyrástol na hviezdu a jedného z najlepších hráčov mužstva. V poslednej sezóne, ktorú odohral za Ottawu (2003/2004), bol najlepším strelcom mužstva v riadnej sezóne s 36 gólmi a dosiahol celkovo 82 bodov, čo bol najlepší výsledok mužstva. Marián Hossa bol jedným z mála hokejistov, ktorým sa po uzavretí novej kolektívnej dohody medzi hráčmi a majiteľmi klubov NHL po ročnom lockoute plat neznížil, ale, naopak, zvýšil. Po dlhých rokovaniach posledný deň pred vypršaním zmluvy jeho klub Ottawa Senators súhlasil s podpisom zmluvy na tri roky za 18 miliónov dolárov. Na sezónu mal zaručený príjem 5 miliónov dolárov, čím sa stal najlepšie plateným hokejistom v NHL. Po niekoľkých hodinách ho však vymenili za Danyho Heatlyho s trojročným platom. Po siedmich úspešných sezónach v Ottawe sa stal kľúčovým hráčom Atlanty.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 11:29