StoryEditor

Jaško: Hokej dostáva iba omrvinky

15.06.2005, 00:00

Vo Viedni sa uplynulý víkend uskutočnilo žrebovanie nového ročníka Kontinentálneho pohára v hokeji, no na prekvapenie Zvolen medzi účastníkmi nefiguruje. Prečo?
-- Dôvodov je viac. Podstatný je ten, že nás vedenie Medzinárodnej hokejovej federácie a organizátori zo Székesfehérváru, kde bude finálový turnaj v budúcom roku, nezaradili do poslednej štvorice celkov, ktorá sa popasuje o prvenstvo. To sa nám nepáči, lebo ako víťaz uplynulého ročníka si myslíme, že sme túto miestenku mali mať zabezpečenú automaticky.
Prischla vám iba rola náhradníka, čo je však skôr diplomatické riešenie situácie zo strany hokejovej federácie. Neuvažovali ste o bežnej prihláške a vybojovaní si účasti vo finále rovnakým spôsobom ako väčšina iných celkov?
-- Nie, lebo naša výkonnostná úroveň je iná a primeraná tomu, aby sme boli nasadení podobne ako Togliatti či Zürich. Nehovoriac o tom, že sme obhajcom Kontinentálneho pohára. Pretĺkať sa v skupinách by bolo nevýhodné z ekonomického hľadiska, navyše by sme stupňovali zaťažovanie hráčov.
Nedal by sa zhustený program zvládnuť?
-- Problémom je, že táto súťaž neberie ohľad na povinnosti v domácej extralige. Kvôli finále by sa to ešte dalo zvládnuť, ale ak by sme hrali od skorších fáz, museli by sme si predohrať niekoľko zápasov. To by pri nabitom programe neúmerne preťažovalo hráčov, čo zase nekorešponduje s ambíciami v našej lige. Pokiaľ by mali jednotlivé ligy pauzu ako v prípade reprezentačných akcií, bolo by to iné.
Neľutujete, že tým prichádzate o možnosť medzinárodnej konfrontácie?
-- V klube sme brali do úvahy všetky aspekty, ale rozhodli sme sa neobsadiť pohár, ak nebudeme priamo vo finálovej štvorici. I keď význam Kontinentálneho pohára je určite zaujímavý v tom, že umožňuje hráčom presadiť sa iným herným štýlom než v domácich súťažiach. A nezabúdame ani na reklamu klubu v prípade úspechu. No treba brať do úvahy všetky plusy i mínusy.
Na Slovensku nebol ani jeden záujemca o Kontinentálny pohár, to tiež o niečom svedčí?
-- Samozrejme. Veď popri negatívach, ktoré som spomenul, treba vidieť aj výdavky, ktoré má klub pri cestovaní za súpermi. A konečný efekt je dosť biedny, veď víťaz dostáva len 60-tisíc švajčiarskych frankov. V porovnaní s futbalom sa v hokeji hrá iba o omrvinky. Záujem o toto podujatie aj z tohto dôvodu upadá a okrem nás nebudú hrať v nastávajúcom ročníku ani Česi, Nemci, Fíni či Švédi.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 18:37