StoryEditor

Mintál opäť potvrdil úlohu kanoniera

13.03.2005, 23:00
Ďalšie dva góly strelil v nemeckej Bundeslige slovenský futbalista Marek Mintál a postaral sa nimi o víťazný zvrat 1. FC Norimberg na ihrisku Freiburgu. Najmä vďaka nemu sa Bavori po dlhom čase tešili z trojbodového zásahu, a to v mimoriadne dôležitom zápase proti priamemu rivalovi v boji o záchranu v elite.

Norimberský tréner Wolfgang Wolf nemohol na tlačovke nespomenúť svojho zázračného strelca: "Jeho druhý gól bol senzačný. Marek je neustále mimoriadne nebezpečný pre každého súpera. A to aj keď nehrá dobre." Mintál najprv v 85. minúte vyrovnal na 2:2 a v nadstavenom čase v 91. minúte strhol vedenie na stranu Norimbergu. Celých 90 minút odohral aj útočník Róbert Vittek. Až na jednu výnimku práve obaja slovenskí futbalisti dali ako jediní v posledných šiestich kolách bundesligové góly 1. FC Norimberg. Z 10 zásahov trafil Mintál sedemkrát, Vittek dvakrát. Mužstvu to stačilo iba na bod v minulom kole proti Borussii Dortmund, teraz na tri, predtým zaznamenal Norimberg štyri prehry. Pritom 1. FC začal jarnú časť veľkolepo víťazstvom na pôde favorizovaného Stuttgartu a nič nenasvedčovalo streleckým suchotám. Mintál dal vtedy jeden zo štyroch gólov, ktoré vyústili do senzačného triumfu 4:2. Potom však Norimberg v tabuľke klesal, ešte v sobotu popoludní ho na 15. mieste delila iba jedna priečka od prepadliska návratu do druhej ligy.
Dvadsaťsedemročný "Fantóm" má v tejto sezóne na svojom konte už 21 gólov a s obrovským náskokom vedie tabuľku strelcov v najvyššej nemeckej súťaži pred 15-gólovým Delronom Buckleym z Arminie Bielefeld.
Mintál si súčasne zvýšil šance na zisk Zlatej kopačky, ktorá je určená pre najlepšieho európskeho kanoniera. Za lídrom súťaže Thierrym Henrym z Arsenalu Londýn, ktorý vsietil 22 gólov, zaostáva už iba o jediný presný zásah. Navyše francúzsky útočník si v osemfinálovej odvete Ligy majstrov s Bayernom Mníchov zranil lýtkový sval a svojmu mužstvu bude chýbať minimálne dva týždne. O Mintálovej efektivite svedčí aj fakt, že nemecká bundesliga má za sebou iba 25 kôl, kým anglická Premiership o štyri viac. Takisto viac možností na skórovaniu mali k dispozícii v tabuľke tretí a štvrtý Samuel Eto´o (FC Barcelona) a Vincenzo Montella (AS Rím), ktorých španielska Primera Division, resp. talianska Seria A majú za sebou 28 kôl. V súťaži o Zlatú kopačku zohráva fakt aj koeficient náročnosti súťaže, ten majú však anglická, španielska, nemecká i talianska liga rovnaký. Aj zásluhou tejto streleckej efektívnosti sa Mintálova cena vyšplhala zo 100-tis. eur (za túto sumu ho pred dvomi sezónami Norimberg kúpil od MŠK Žilina) na štyri milióny eur, ktoré za slovenského strelca ponúka FC Liverpool.

Tabuľka kanonierovbundesligy
21 gólov:
MINTÁL (Norimberg)
15 gólov: Buckley (Bielefeld)
12 gólov: Makaay (Bayern Mníchov), Klose (Werder Brémy), Ailton (Schalke 04), Berbatov (Leverkusen), Marcelinho (Hertha)
11 gólov: Koller (Borussia Dortmund), Voronin (Leverkusen), Barbarez (Hamburger SV), Cacau (Stuttgart)

Súťaž o Zlatú kopačku: 1. Henry (Arsenal) 44 bodov (22 gólov x koeficient 2), 2. MINTÁL (1. FC Norimberg) 42 (21 gólov), 3. Montella (AS Rím) 38 (19 gólov), 4. Eto´o (FC Barcelona) a Johnson (Crystal Palace) po 36 bodov (18 gólov).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 19:51