StoryEditor

Futbal-LM: Portugalský tréner Mourinho pokračuje vo výnimočne úspešnom ťažení

02.05.2005, 16:32
Autor:
TASRTASR

Portugalský futbalový stratég v službách anglickej Chelsea Londýn José Mourinho je momentálne najúspešnejším klubovým trénerom 21. storočia na starom kontinente. Kontroverzný rodák zo Setubalu, ktorý počas víkendu doviedol futbalistov Chelsea po polstoročí k anglickému titulu, totiž v predchádzajúcich dvoch sezónach oslavoval s FC Porto triumf v Pohári UEFA a o rok neskôr v Lige majstrov. Mourinho navyše v aktuálnej sezóne bojuje s "blues", na ihrisku aj mimo neho, opäť o finálovú účasť v prestížnej LM. Úvodný semifinálový zápas proti FC Liverpool sa skončil bezgólovou remízou, utorková odveta na Anfield Road je preto ešte otvorená. Mourinho dosiahol ostrovný úspech hneď vo svojej premiérovej sezóne v Premiership, čo oceňujú aj portugalské média.
"V Portugalsku je José Mourinho hrdina. Takmer každé portugalské periodikum mu venovalo aspoň jednu titulnú stranu. Je zárukou, že sa noviny a časopisy budú predávať. Nikto skutočne nečakal, že do Anglicka príde portugalský tréner a hneď získa titul," cituje britská BBC portugalský športový denník Abola, ktorý ďalej uvádza: "Samozrejme, že to nie je jediný dôvod jeho slávy a popularity v Portugalsku. Je to napríklad jeho prístup k zápasom, nechce prehrať ani jedno stretnutie. Nechcem tvrdiť, že získať titul bolo jednoduché pre hráčov Chelsea, ale Mourinho demonštroval svoje taktické schopnosti, ktorými výrazne prevyšoval svojich kolegov. Momentálne neexistuje žiadny tréner okrem Mourinha, ktorý by dokázal zvládať maniere milionárskych hviezd."
Portugalský tréner s typickým kabátom od Armaniho sa v tejto sezóne preslávil nielen vďaka výsledkom svojich zverencov. Mourinhove emotívne reakcie pred, počas i po zápase mu privodili hneď niekoľko disciplinárnych trestov resp. dištancov a svoju tichú vojnu viedol len v tomto roku proti UEFA i médiám. "Mourinhovi sa dostalo možno negatívnych reakcií od UEFA, alebo napríklad za kauzy s údajnými ponukami pre Ashley Cola a Ria Ferdinanda, ale Portugalcov to vôbec nezaujíma. Pre nich je dôležitá hra a výsledky, to ktorý tím hrá lepšie a ako dokázal zmeniť vývoj zápasu napríklad svojou taktikou alebo striedaniami. Portugalsko stojí za Mourinhom. Predtým, ako odišiel na Stamford Bridge nepatrila Chelsea medzi najznámejšie anglické kluby. Teraz má milióny fanúšikov len v Portugalsku," uvádza redaktor denníka Abola Alberto da Silva.
Ešte v jesennej časti sezóny sa Mourinho ostro postavil proti kokaínovému hriešnikovi Adrianovi Mutuovi a rumunský legionár musel opustiť Stamford Bridge. Začiatkom roka boli portugalský kouč a Chelsea obvinení z nelegálnej snahy získať zo Sportingu Lisabon trojicu dorastencov (Adrien Silva, Fabio Ferreira, Ricardo Fernandes). Verbálny konflikt a medializovaná výmena názorov medzi Mourinhom a svetoznámym koučom Alexom Fergusonom odštartovala 13. januára po semifinálovom zápase Ligového pohára proti Manchestru United. Mourinho napadol škótskeho trénera, že po polčasovom rozhovore Fergusona s arbitrom Nealom Barrym, zmenil hlavný rozhodca spôsob vedenia duelu. Mourinho dostal za to o mesiac pokutu vo výške 5000 libier. Neskôr musel Mourinho zasa vysvetľovať, že nelanáril anglického reprezentanta Ashleyho Cola z konkurenčného Arsenalu Londýn a zničil už tak krehký vzťah s trénerom kanonierov Arsene Wengerom. Horúca výmena názorov nastala v médiách po úvodnom osemfinálovom šlágri Chelsea proti FC Barcelone na Nou Campe. Mourinho verbálne obvinil svojho kolegu Franka Rijkaarda z ovplyvňovania rozhodcu a výsledku. Mourinho napadol aj renomovaného rozhodcu Friska a prestal komunikovať s médiami. Nezúčastnil sa ani na pozápasových tlačových besedách, za čo dostal londýnsky klub pokutu 75.000 libier a Mourinho nemohol sedieť vo štvrťfinálovom dvojzápase proti Bayernu Mníchov na lavičke "blues". Ostrovné renomé si pošramotil Mourinho vo finále Ligového pohára v Cardiffe, kde ho po vylúčení vyviedol zo štadióna namiesto štvrtého asistenta pracovník policajnej ochranky. Rozhodca vtedy potrestal Mourinha za nešportové správanie k fanúšikom FC Liverpool, ktorým po vyrovnávajúcom góle ukázal prst na ústach. Mourinhove rozbroje na viacerých frontoch nezostali bez reakcií a šéf Rozhodocovskej komisie UEFA Volker Roth ho nazval nepriateľom futbalu. Portugalský kouč mu naspäť pohrozil súdnym konaním. Naposledy sa Mourinho prezentoval nefutbalovou perličkou doma v Portugalsku, keď svoju talk-show zrušil údajne pre dezinformácie svetových médií, ktoré myľne a nepresne tlmočili ostrosledovaný program.
Podľa portugalských médií má Mourinho všetky predpoklady stať sa v budúcnosti reprezentačným trénerom Portugalska a samotný kouč potvrdil svoj záujem aj počas nedávnej návštevy Izraelu. Momentálne vedie národný tím Portugalska, ktorý je priamym súperom Slovenska v 3. kvalifikačnej skupine MS 2006, brazílsky kormidelník Luiz Felipe Scolari. "Mourinhove úspechy spôsobili, že väčšina si žiada, aby viedol aj národný tím Portugalska. Ľudia veria, že s Mourinhom môže Portugalsko získať titul na majstrovstvách Európy i svetovom šampionáte," konštatuje da Silva z denníka Abola.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:48