StoryEditor

Leblanc ignoruje Armstronga napriek jeho úspechom na Tour de France

28.10.2005, 12:14
Autor:
TASRTASR

Fenomenálny Američan Lance Armstrong je v očiach francúzskej verejnosti po nedávnych dopingových špekuláciách a jeho následných štipľavých komentároch zatratenou osobou. Napriek historickým siedmim víťazstvám na Tour de France je je štart rodáka z texaského Austinu na budúcoročných cyklistických pretekoch sledovaných najpočetnejšou masou divákov na celom svete takmer vylúčený.
Na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ pretekov Jean-Marie Leblanc dokumentoval svoju osobnú nevraživosť voči Armstrongovi, keď ho napriek jeho famóznym úspechom na francúzskych cestách spomenul iba raz. "Po rokoch budú konečne preteky otvorenou záležitosťou. Bolo už dosť únavné vidieť rovnaký scenár, ktorý sa opakoval dlhé roky po sebe," hľadal Leblanc negatíva v dominancii Armstronga na Tour de France.
Vo štvrtok v Paríži Leblanc verejnosti oficiálne oznámil predbežný itinerár etáp pre budúcoročnú edíciu pretekov. V 10-minútovom zostrihu tohtoročných pretekov sa ich hrdina objavil na obrazovke iba trikrát, čo jasne prezrádza antipatiu organizátorov Tour de France voči Armstrongovi. "Trocha ma prekvapuje, že Lanca takto odignorovali. Dokázal pritom sedemkrát triumfovať na Tour de France, čo sa nikomu inému nepodarilo. Práve tieto preteky mu pomohli stať sa tým, čím je teraz," sťažoval sa manažér tímu Discovery Channel Johan Bruyneel, ktorého Armstrongom je hlavným lídrom.
Začiatkom októbra poverila Medzinárodná cyklistická únia (UCI) holandského právnika Emila Vrijmana, aby prešetril obvinenia Lanca Armstronga z užívania dopingu počas jeho premiérového víťazstva na Tour de France v roku 1999. Kauza odštartovala v auguste obvineniami vo francúzskom športovom denníku L´Équipe. Armstrong údajne užíval hormón EPO, ktorý zvyšuje jeho výkonnosť. Sedemnásobný víťaz Tour to rázne popiera a prenasledovanie svojej osoby nazýva "honom na čarodejnice".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:24