StoryEditor

F1: Podľa Mosleyho bude pohovor s partnerskými tímami Michelinu pokojný

23.06.2005, 14:35
Autor:
TASRTASR

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Max Mosley zostáva pokojný pred očakávaným stretnutím so zástupcami tímov F1 používajúcich pneumatiky Michelin, ktoré sa postarali o škandál na VC USA. V Paríži sa v stredu 29. júna budú zástupcovia stajní McLaren Mercedes, Renault, Williams BMW, Toyota, BAR, Red Bull a Sauber zodpovedať pred najvyšším športovým motoristickým súdom za bezprecedentné odstúpenie z pretekov a pravdepodobne sa nevyhnú tvrdým trestom.
"Pozorne si vypočujeme ich názory. Sú dve strany a každá má svoj príbeh. Každý zo siedmich tímov musí dostať priestor na vyjadrenie svojho názoru," myslí si šéf FIA. "Atmosféra bude pokojná. Členovia výboru pochádzajú zo všetkých krajín sveta, sú nezaujatí a vydajú rozhodnutie, ktoré bude určite férové a vyvážené," tvrdí Mosley.
Prezident automobilovej federácie sa myšlienkami opäť vrátil ku škandalóznemu priebehu pretekov na okruhu v Indianapolise. Sedem tímov obúvajúcich "michelinky" bojkotovali VC, lebo im FIA nedovolila nasadiť inú sadu pneumatík. Tie, ktoré im francúzsky gumárenský koncern dodal, boli z bezpečnostného hľadiska rizikové a mohli reálne rezultovať v takú haváriu, akú predviedol nemecký pilot Ralf Schumacher na Toyote v druhom meranom tréningu. Neprešiel ani ich návrh na vytvorenie dodatočnej šikany pred nájazdom do cieľovej rovinky, ktorá by znížila rýchlosť monopostov. Mosley prirovnal ich požiadavku k zjazdu, v ktorom chce polovica pretekárov nastúpiť so slalomovými lyžami a potom požiada organizátorov, aby zmenili kurz trate. "Povedali by im, aby lyžovali pomalšie. Keby mali zmeniť kurz tým, čo si obuli správne lyže, to by absolútne odporovalo základným športovým princípom," povedal šéf FIA. "My nemôžeme meniť vlastné pravidlá len preto, že o to žiada niekoľko tímov."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:00