StoryEditor

Rozšírenie NATO znamená definitívne odstránenie železnej opony

"Priblížili sme sa k najvyspelejším krajinám Európy," vyhlásil prezident SR Rudolf Schuster po rozhodnutí pozvať do NATO sedem štátov vrátane Slovenska. Podľa neho však ide len o prvý krok a dôležité je postupovať tak, aby sa dosiahla ratifikácia v parlamentoch členských krajín NATO. Za dôležité tiež považuje, aby aj občania pochopili nevyhnutnosť niektorých rozhodnutí, napríklad o vyčleňovaní prostriedkov na obranu vo výške 2 % HDP.
Pozvanie do NATO je podľa predsedu NR SR Pavla Hrušovského logickým vyústením vývoja, ktorým SR prešla od pádu komunistického režimu. Je to výsledok práce koaličných aj opozičných politických strán, ale predovšetkým občanov. "Zvládnutie záverečnej časti vstupu do NATO - ratifikačného procesu - je teraz už v rukách parlamentu a ten svoju úlohu splní," vyhlásil P. Hrušovský. Medzi úlohy NR SR podľa neho patrí komunikácia s parlamentami členských štátov, ale aj spolupráca s vládou SR. V rámci prístupového procestu je tiež nevyhnutné prijať viacero dôležitých zákonov. Na margo referenda o vstupe do NATO P. Hrušovský povedal, že ctí súčasný právny stav a ten takéto referendum nevyžaduje.
Pozvánku do NATO označil šéf rezortu vnútra a bývalý člen poslaneckej skupiny za rýchlu integráciu SR do NATO Vladimír Palko za správu o úplnom konci studenej vojny a jej následkov. Vyjadril radosť nad tým, že Slovensko sa stalo súčasťou víťazného Západu, ktorý pod vedením USA vyhral studenú vojnu. " Nedémonizoval by som rozhodnutie summitu. V každom prípade je to šanca pre naše podniky. Pre zahraničných investorov to znamená uistenie, že sa správne rozhodli vstúpiť do nášho priestoru", reagoval minister hospodárstva SR Robert Nemcsics.

SDKÚ: Podpredsedníčka NR SR Zuzana Martináková tvrdí, že prizvanie do NATO je mimoriadna udalosť, ktorej dosah si možno dnes všetci občania až tak neuvedomujú. Má to však "obrovský význam" pre budúcnosť. Martináková predpokladá, že aj zákonodarný zbor vytvorí mechanizmus na čo najhladšie zvládnutie ratifikačného procesu v jednotlivých členských štátoch Severoatlantickej aliancie. "Ak bude treba prijať nejaké kroky na zintenzívnenie, NR SR je na to pripravená," doplnila.
KDH: Podľa predsedu Zahraničného výboru NR SR Jána Figeľa je pozvanie do NATO dôkaz dôvery v SR a jej schopnosti prispieť k zvýšeniu bezpečnosti euroatlantického priestoru a existujúcej aliancie.
ANO: Pozvánka do NATO je ocenením doterajšej spolupráce v rámci programu Partnerstvo pre mier a splnenia vojenských požiadaviek zo strany aliancie, ale najmä obrovského pokroku v rozvoji demokracie, ktorý sa v poslednom desaťročí v SR dosiahol. Členstvo v NATO bude pre SR pozitívnym impulzom nielen z vojenského a obranného, ale aj z ekonomického hľadiska. Prostredníctvom členstva v NATO bude Slovensko zapojené do boja proti terorizmu, ktorý možno riešiť len globálnymi prostriedkami a prostredníctvom medzinárodnej spolupráce.
HZDS: Spokojnosť, že SR sa stane členom NATO, vyjadrila aj poslankyňa HZDS Irena Belohorská. "Budeme členmi v určitom spoločnom obrannom systéme, ktorý dnes pre Európu predstavuje NATO. Verím, že v budúcnosti sa budeme vedieť realizovať aj iným spôsobom a bude urobený aj užší obranný dohovor," povedala. Podpredseda HZDS Rudolf Žiak privítal výsledky pražského summitu Severoatlantickej aliancie. Ako povedal, svojím spôsobom je pre Slovensko výhodou, že nás do NATO prizvali až teraz, pretože sme podstatne lepšie pripravení na vstup, než sme boli v roku 1997.
SMK: Pre Slovensko by bolo nespravodlivé iné rozhodnutie ako to, ktoré včera urobila Severoatlantická aliancia. Uviedol to predseda SMK Béla Bugár. "Je to úspech všetkých občanov SR, pre mňa znamená aj iný rozmer -- bezpečnosť," poznamenal Bugár. Podľa jeho slov krajina dokázala prijať hodnoty, ktoré vyznávajú krajiny aliancie a na základe toho bola ocenená.
Smer: Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Róbert Kaliňák vníma včerajšie pozvanie Slovenska do NATO ako výsledok úsilia koaličných i opozičných strán. Za dôležité považuje, aby sa zákonodarný zbor zúčastňoval na "lobovacích" rokovaniach v parlamentoch členských krajinách NATO. "Slovensko čaká ešte ratifikačný proces, ktorý netreba a ani ho nesmieme podceniť. Musíme sa teraz naň veľmi intenzívne zamerať," povedala predsedníčka Integračného výboru NR SR Monika Beňová.
KSS: Komunistická strana Slovenska ani po pozvaní SR do NATO nemení názor na toto bezpečnostné zoskupenie. Predseda strany Jozef Ševc tvrdí, že KSS je od začiatku proti vstupu Slovenska do NATO. "Slovensko nikto neohrozuje. Obranný systém vidím v rámci OBSE. Sme proti tomu, aby sme SR opäť nechali zatiahnuť do hry mocných na to, aby chránili ich ekonomické a nielen politické a spoločenské záujmy," povedal Ševc.
PSNS: Za nešťastie pre SR označil pozvánku pre našu krajinu do NATO predseda Pravej SNS Ján Slota. Ako uviedol, NATO je len odvrátená tvár Varšavskej zmluvy. "Podporovatelia nášho členstva v NATO sú len zapredanci, ktorí zapredali SR a slovenský národ veľkokapitálu zo Západu," vyhlásil Slota.
SNS: Slovenská národná strana navrhuje uskutočnenie referenda o vstupe do NATO spojené s referendom o vstupe do EÚ. Ako uviedla šéfka národniarov Anna Malíková, rozhodnutie o členstve v aliancii by mali urobiť občania, ktorí svojimi daňami začlenenie a všetky náklady s ním spojené zaplatia.

Ako hodnotia pozvanie politológovia
Prizvaním Slovenska do NATO síce splníme jednu zo zahraničnopolitických priorít, nejde však až o taký veľký úspech. Tvrdí to analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Ivo Samson, podľa ktorého by sa za väčší úspech považovala pozvánka začiatkom 90. rokov, keď išlo o elitné rozšírenie Severoatlantickej aliancie o vskutku tie najlepšie krajiny. Tentoraz boli totiž prizvané do aliancie aj tie štáty, s ktorými sa spočiatku veľmi nerátalo, ako Rumunsko a Bulharsko. Pozvánka Slovenska do Severoatlantickej aliancie prispeje k stabilizácii vnútropolitických pomerov. Podľa politológa Grigorija Mesežnikova aj následný ratifikačný proces bude motivovať slovenskú vnútropolitickú scénu k tomu, aby jej vývoj korešpondoval s podmienkami na získanie plného členstva v NATO.
Ako hodnotíte skutočnosť, že sa SR stane členom NATO? (otázka položená 20.11.2002)
rozhodne pozitívne 34,40%
skôr pozitívne ako negatívne 25,90%
skôr negatívne ako pozitívne 12,60%
rozhodne negatívne 12,30%
neviem odpovedať 14,80%
Zdroj Polis Slovakia

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 03:37