StoryEditor

Hlina ministrom vnútra? Kaliňákovu funkciu by som zvládol, tvrdí šéf KDH

12.05.2017, 00:00
Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Kotlebovcov aj Borisa Kollára chceme vytesniť z konzervatívneho priestoru. Šéf kresťanských demokratov Alojz Hlina zároveň dodáva, že nie je nadšený z toho, že jeho strana musí zápasiť o voliča práve s nimi.

Už ste si s Richardom Sulíkom vysvetlili, kto má a kto nemá slovník neonacistu?
Ja titulok nedávam. Povedal som, že naši liberáli majú slovník ako neonacisti v Drážďanoch a nikoho to tu nevyrušuje. Teraz sa to trošku upokojilo, ale vtedy to bola pravda.


Teraz rokujete o vzniku trojspolku pre župné voľby do samosprávnych krajov. Aké sú vzťahy medzi KDH a SaS? Neurazili sa liberáli?
Myslím, že nie. Vychádzam s nimi v pohode. Politika nie je o láske. Nie sme ani spolužiaci, ani kamaráti. Politika je o pragmatizme. Niekto ho je schopný a niekto nie. Uvidíme.


Pred týždňom sa ukázalo, že rokovania narazili.
Použijem formulku, ktorú nemáte radi: Sme v procese rokovania a o výsledkoch budeme informovať.


Stretli ste sa za posledný týždeň s partnermi?
Prebehli nejaké konzultácie. Ale pre mňa je dôležitý výsledok. Myslím, že aj pre ľudí. Buď sa dohodneme, alebo sa nedohodneme. Tretia cesta neexistuje.


Z vášho pohľadu to speje k dohode?
Politika by mala byť predvídateľná z úcty k voličovi. Keď vás volí, má právo predpokladať, čo urobíte. Keby slovenská politika mala tento atribút, tak by to spelo k dohode. Či sa to tak skončí, to vám teraz neviem povedať, lebo slovenská politika sa, žiaľ, nevyznačuje týmto atribútom nevyhnutným pre štandardnú politiku.


Vy ste tiež v minulosti nepatrili práve k predvídateľným politikom.
Ale to som bol opozičný poslanec, istý čas dokonca nezaradený. Vtedy máte dokonca povinnosť byť nepredvídateľný. Teraz som predseda politickej strany. Ale nezmenil som sa. Zmenil som len stratégiu. Koniec koncov, u mňa vždy mohli všetci vedieť, že som predvídateľný v tom, že som tvrdý opozičný poslanec, ale nevedeli, čo bude. No nebol som jeden deň opozičný, druhý deň koaličný.


Nezdá sa vám, že sa rokovania o spolupráci príliš naťahujú? Trvá to už vyše pol roka.
Zdá sa mi, že sa o tom rozpráva neadekvátne dlho. Ale koho zaujímajú moje pocity? Ľudí zaujímajú výsledky.


Hovorilo sa o tom, že zmluva by mohla byť podpísaná v priebehu mája. Je to stále reálne?
Dnes sadnete do lietadla, za desať hodín ste v Tokiu. Dnes nie je problém urobiť nič.


V p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:46