Marian KotlebaPeter Mayer
StoryEditor

Zrušenie Mečiarových amnestií má v rukách opozícia. Bude Fico a spol. potrebovať Kotlebu?

19.03.2017, 23:00
Na to, aby v utorok v parlamente prešiel vládny návrh, potrebuje koalícia aj hlasy opozície. Tá s podporou váha. Dodať ich môže strana Mariana Kotlebu.

Pokus o zrušenie Mečiarových amnestií môže byť tentoraz úspešný. Myslí si to Oskar Fegyveres, bývalý agent SIS a kľúčový svedok zavlečenia Michala Kováča mladšieho do zahraničia. Pre HN to povedal pred mimoriadnou nedeľnou diskusnou reláciou televízie Markíza.

Poslanci o tom budú rozhodovať už v utorok 21. marca, keď bude vládny návrh predložený do parlamentu. To, či návrh prejde, je však otázne. Opozícia je zložitej situácii. Podporuje zrušenie amnestií, podozrieva však vládu, že ide v skutočnosti o politickú hru, na konci ktorej bude o konečnom výsledku rozhodovať Ústavný súd. A ten je tvorený viacerými bývalými členmi HZDS.

​„Opozícia dnes stojí pred ťažkým rozhodnutím. Ak však návrh nepodporí, bude im vyčítané, že práve oni zrušenie Mečiarových amnestií zmarili. Je preto pravdepodobné, že sa v parlamente nájde dosť hlasov,“ myslí si politológ Jozef Lenč.

Opozičné strany sa budú rozhodovať zrejme až do poslednej chvíle. Jednoznačný postoj má iba hnutie Borisa Kollára Sme rodina, ktoré je rozhodnuté návrh nepodporiť. Naopak, kotlebovci sú pripravení za vládny návrh zahlasovať, ak v ňom nenájdu žiadny právny problém.

Politológ Tomáš Zálešák však varuje opozíciu pred tvrdohlavosťou. „Aj tento vládny návrh má slabiny, obávam sa však, že ak ho opozícia nepodporí, premešká sa posledný a zásadný okamih, keď je ešte možné amnestie zrušiť.“

Amnestie traumatizujú našu spoločnosť už takmer 20 rokov. Udelil ich Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident a znemožnil nimi vyšetrovanie skutkov týkajúcich sa únosu Michala Kováča mladšieho do cudziny a zmarenia referenda v roku 1997. Parlament sa pokúsi o ich zrušenie už ôsmykrát.

Ako bude hlasovať opozícia
SaS

Strana momentálne nemá jednotný názor, k vládnemu návrhu sa vyjadrí po tom, ako sa oboznámi s názormi odborníkov.

OĽaNO
Poslanci OĽaNO sa rozhodnú po dôkladnom preštudovaní návrhu a konzultáciách s právnikmi.

Sme rodina – Boris Kollár
Vládny návrh nepodporia, chcú hlasovať za opozičný návrh Jána Budaja.

Kotleba – ĽSNS
Vládny návrh si preštudujú, ak v ňom nenájdu žiadnu právnu kľučku, tak ho podporia.

Nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého
O návrhu diskutujú a vyjadria sa v priebehu dnešného dňa.

Napriek tomu poslanec OĽaNO nevylúčil jeho prípadnú podporu.

Napriek tomu poslanec OĽaNO nevylúčil jeho prípadnú podporu.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:37