Tomáš DruckerTASR
StoryEditor

Drucker zatiaľ neúraduje naplno. Tento rok bude pre zdravotníctvo kľúčový

02.01.2017, 23:00
Krízovému manažérovi vyčítajú nízky rozpočet, ale oceňujú zákaz reexportu liekov a personálne zmeny.

Hoci odborná verejnosť uvítala krízového manažéra na poste ministra zdravotníctva, po ôsmich mesiacoch v úrade za ním ešte veľmi nevidieť výrazné výsledky. „Zatiaľ sa mu úspešne darí vzbudzovať dôveru a nádeje a tlmiť nespokojnosť,“ hodnotí analytik Ineko Dušan Zachar. Takmer polovica Slovákov mu však neverí, vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre denník Sme.

Slabý rozpočet
Predseda zdravotníckeho výboru v parlamente Štefan Zelník z SNS považuje za najkritickejší bod rozpočet: „Pridelený objem finančných prostriedkov je nedostatočný, napriek tomu, že po voľbách bolo zdravotníctvo vyhlásené za krízové.“ Vo financovaní však zaostávame dlhodobo, do zdravotníctva tečie iba sedem percent HDP, pričom priemer OECD je deväť. Slovensko sa tak ocitá v poslednej šestke rebríčka.


Ďalší lekár v parlamente Marek Krajčí z OĽaNO hodnotí negatívne nielen schválený rozpočet, ale aj nečinnosť rezortu. Zdravotníctvo podľa neho nutne potrebuje zmeny, no zásadná reforma nás nečaká. No dodáva, že na hodnotenie ministrových krokov si ešte musíme počkať. Rezort totiž pripravil 26 projektov, ktorými chce prispieť k zlepšeniu zdravotníckeho systému a postupne na nich začína pracovať. Podľa Krajčího je však postup chaotický. „Účelne pôsobia v štýle ,dôležité je vykázať činnosť a nie výsledky‘,“ hovorí.


Kľúčový rok
Podľa Zachara bude nasledujúci rok pre rezort kľúčový aj preto, že sa ukáže, či budú jednotlivé kroky úspešné. Analytik však dodáva, že ministerstvo identifikovalo problematické oblasti správne. Slovenská republika sa napríklad v rámci Európskej únie nachádza medzi štvorkou najhorších krajín v neschopnosti bojovať proti odvrátiteľným úmrtiam. Cieľom ministra je počas funkčného obdobia dosiahnuť aspoň úroveň okolitých krajín. Poľsko a Česko sú podľa najnovšieho výskumu Health at Glance 2016 ďaleko pred nami, Maďarsko však zaostáva ešte za nami. Šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský tvrdí, že zlé umiestnenie Slovenska má na svedomí aj zlé vykazovanie úmrtí a príčin smrti. Reálne opatrenia sú však podľa neho na dlhší čas ako štvorročné volebné obdobie.


Zákaz reexportu
Ministrovi sa z opatrení zatiaľ podarilo úspešne presadiť novelu zákona o liekoch, ktorá má obmedziť ich redistribúciu. Podľa odborníkov je to najvýznamnejšia a najpozitívnejšia zmena v zdravotníctve. Na Slovensku máme vďaka referencovaniu jedny z najnižších cien farmaceutík. Podľa zákona nesmú stáť viac ako je priemer troch najlacnejších krajín Únie. To však spôsobovalo ich hromadné nákupy a vývozy do zahraničia, kde sa predávali so ziskom a na slovenskom trhu chýbali. Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ verí, že novela platná od januára nekontrolovaný vývoz liečiv z krajiny zastaví.
Analytici hodnotia pozitívne aj výmeny manažmentov v štátnych inštitúciách, napríklad v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Jej nový šéf Miroslav Kočan poukázal na nesprávne účtovanie rezerv, čo znamenalo, že poisťovňa vykázala v minulosti zisk neoprávnene.

01 - Modified: 2024-04-18 04:41:22 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky u lekára. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 02 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii 04 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 05 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:03