StoryEditor

Ficova vláda škrtá: Pozrite si prehľad miest, kde skončia pohotovosti (mapa)

30.10.2016, 23:00
Počet lekárskych pohotovostí na Slovensku by sa mohol v budúcnosti znížiť na polovicu.

Neordinujeme, skúste to v inom meste. Aj takýto oznam môže v budúcnosti prekvapiť niektorých pacientov, ktorí budú potrebovať v noci neodkladné ošetrenie na pohotovosti. Podľa informácií HN totiž vo viacerých menších mestách vypadne lekárska služba prvej pomoci úplne.

O polovicu menej
V súčasnosti je na Slovensku viac ako 100 pohotovostí, pričom podľa počtu obyvateľov by ich malo mať do 50. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce preto do konca roka pripraviť so svojou pracovnou skupinou projekt Nová pohotovosť, na základe ktorého by sa polovica lekárskych služieb prvej pomoci zrušila.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že projekt vypracuje do konca roka tak, aby všetci Slováci mali dostupnú zdravotnú starostlivosť 24 hodín denne. Ako presne to bude vyzerať, zatiaľ podľa hovorkyne Stanislavy Luptákovej nechcú špecifikovať. Momentálne je projekt totiž rozpracovaný, preto je podľa Luptákovej ešte predčasné hovoriť o konkrétnych riešeniach.

Do trištvrte hodiny
Podľa informácií HN by pohotovosti mali v niektorých menších mestách vypadnúť. Bez lekárskej služby prvej pomoci by pravdepodobne mali ostať napríklad Pezinok, Ilava, Galanta, Šaľa, Želiezovce, Kokava nad Rimavicou, Hnúšťa, Poltár či Sobrance.

Podobne by na tom mal byť aj Hlohovec. „Pohotovosť na poliklinike som sám niekoľkokrát využil, napriek tomu, že je, aká je. Na druhej strane Trnava nie je až tak ďaleko, aby sa tam nedalo dostať, je to 15 minút cesty,“ povedal Martin Chalány z Hlohovca s tým, že pre niektorých ľudí to však problém byť môže.

Práve toto môže byť faktorom, prečo lekárska služba prvej pomoci v Hlohovci byť nemusí. Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha aj v súčasnosti platí, že musí byť dostupná do 45 minút dojazdu. „Takto to ostane aj do budúcnosti,“ povedal Šóth s tým, že tento časový interval by sa predlžovať nemal.

Nemocnica s poliklinikou Hlohovec, ktorá tamojšiu lekársku službu prvej pomoci prevádzkuje, neodpovedala na otázky HN, koľko pacientov v priemere túto nočnú službu využíva a kam budú môcť isť v prípade, ak sa pohotovosť zruší.

Nie je všetko pohotovosť
Redukovať by sa mal len počet lekárskych služieb prvej pomoci, ktoré sú samostatnými jednotkami a nie sú súčasťou nemocnice. Do niektorých nemocníc síce pacienti môžu chodiť aj v noci, ale to nie je klasická pohotovosť, to je urgentný príjem. To znamená, že ak by sa napríklad zrušila lekárska služba prvej pomoci v bratislavskej Petržalke, tak pacienti budú mať možnosť ísť na urgentný príjem do nemocnice na Kramároch alebo v Ružinove.


Podľa Šótha majú práve takéto ambulancie urgentnej medicíny v nemocniciach dokonca isté výhody v porovnaní s lekárskou službou prvej pomoci. „Majú nadväznosť na nemocnicu, čiže ak ide o vážny stav, môžu pacienta aj hospitalizovať, môžu spraviť rôzne invazívne vyšetrenia a tak ďalej, je to všetko v prospech záchrany života,“ ubezpečil Šóth s tým, že sa v ďalšej fáze projektu plánujú tieto ambulancie dobudovávať.

Pre zväčšenie obrázka kliknite sem.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-05-02 09:38:57 - Feat.: - Title: Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur. Rozhodla o tom vláda 02 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 03 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 04 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-29 18:32:25 - Feat.: - Title: Väčšina výjazdov záchraniek je zbytočných. Šéf komory žiada ministerstvo, aby sa za to konečne trestalo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 12:09