Šéf strany Most-Híd Béla Bugár sa prihovára svojim voličom listom, v ktorom vysvetľuje, prečo vstúpil do koalície so SNS a Smerom.Peter Mayer
StoryEditor

Bugár posiela státisíce listov na južné Slovensko. Vysvetľuje vládu so Smerom a SNS

20.10.2016, 00:00
Domácnosti na juhu Slovenska dostávajú list od šéfa strany Most-Híd.

„Budeme robiť kroky správne, nielen populárne.“ Predseda strany Most-Híd Béla Bugár završuje týmito slovami list, ktorý strana rozoslala do 300-tisíc domácností na južnom Slovensku a sumarizuje v ňom dôvody vstupu do koalície a dosiahnuté výsledky. List je podľa Bugára aj odpoveďou na antikampaň politických konkurentov. „Niečo sa rozšírilo, my to týmto spôsobom vyvraciame,“ hovorí Bugár. Ich regionálny konkurent, Strana maďarskej komunity, totiž Mostu vyčítala, že vstúpil do koalície so SNS. Bugár však argumentuje, že aj druhá, takzvaná pravicová alternatíva, ktorú sa po voľbách snažil poskladať predseda SaS Richard Sulík, by nebola možná bez národniarov.

Samotná SMK sa nechcela vyjadriť ku krokom konkurenta na juhu Slovenska. „Ak niekto cíti potrebu niečo vysvetľovať, tak nech to urobí. SMK však nechce komentovať marketingové aktivity iných strán,“ povedala tlačová tajomníčka strany Helena Fialová.

Most nepadol, SMK nenarástla
Napriek výčitkám zo strany SMK, že Most išiel do vlády s národniarmi, to však preferenciami voličov v prieskumoch veľmi nepohlo. V septembrovom prieskume agentúry Focus by Most-Híd volilo 7,7 percenta opýtaných, zatiaľ čo SMK si na svoju stranu získalo len necelú polovicu, konkrétne 3,6 percenta. Fakt, že SMK zatiaľ neatakuje päťpercentnú hranicu, ktorú potrebuje na to, aby sa dostala do parlamentu, ukázal aj minulomesačný prieskum agentúry AKO, ktorá Mostu namerala 5,8-percentnú podporu a SMK len 2,6 percenta.


Samotní národniari, ktorí sa stali predmetom zápasenia, nevnímajú aktivitu svojho koaličného partnera negatívne. „Pýtal som sa pána Bugára, čo takýmto počinom sledujú. Povedal, že reagujú na tlak svojho súpera na danom území, ktorým je SMK, ktoré v podstate spochybňuje ich politiku v koalícii,“ povedal poslanec SNS Anton Hrnko s tým, že SMK je dostatočný dôvod na to, aby takto konali. Obsah listu však nevidel.

Krok Mosta s rozoslaním listu vnímajú pozitívne aj analytici. Politický marketér Radovan Choleva tvrdí, že takáto forma oslovovania je účinná. „List, ktorý si ľudia nájdu v schránke, vnímajú osobnejšie ako napríklad posolstvá z tlačovky alebo facebookový status,“ hovorí Choleva.

Vo verejnosti už od vzniku strany Most-Híd rezonuje otázka, či dokáže znovu nájsť spoločnú reč so SMK, ktorú Bugár spolu s ďalšími ľuďmi opustil pre nezhody s vedením a založil Most. Politológ Tomáš Koziak však nevidí veľký priestor na spoluprácu týchto strán. „Účasť Mosta vo vláde túto možnosť veľmi oddialila a skomplikovala. Ešte sa uvidí, ako sa budú vyvíjať vzťahy v koalícii. Zatiaľ nedošlo k sporom medzi Dankom a Bugárom. Uvidíme, keď príde na otázky, ktoré sa budú skutočne týkať menšinovej problematiky,“ hovorí Koziak.

Matovičove letáky
Tesne pred parlamentnými voľbami v marci tohto roku rozoslal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič 250-tisíc letákov na juh Slovenska, v ktorých vyzýval ľudí, aby volili strany, ktoré jasne vylúčili spoluprácu so Smerom. Okrem OĽaNO to mala byť podľa Matoviča SaS a práve regionálny konkurent SMK. Bugár hovorí, že rozposlanie listov je dodatočne aj reakciou na Matovičovu antikampaň voči strane, ktorej spolu so SaS vytýkal, že nepovedala jasne, či pôjde do vlády so Smerom alebo nie. „Pred voľbami sme boli veľmi tvrdo kritizovaní za to, že nie sme ochotní jednoznačne povedať, či ideme alebo nejdeme so Smerom. A potom po voľbách začali tvrdiť, že sme zradili svojich voličov, lebo sme povedali, že nejdeme,“ hovorí Bugár.

Matovič tvrdí, že z osobných rozhovorov s ľuďmi, ktorí Bugárove listy dostali, má dojem, že mu ľudia na juhu Slovenska už neuveria a považujú ho za človeka, ktorý ich zradil.

01 - Modified: 2024-05-18 09:29:51 - Feat.: - Title: Čaputová nemá morálne právo zvolávať okrúhly stôl, vyhlásil Danko. SNS čaká na stanovisko Smeru 02 - Modified: 2024-05-17 14:51:28 - Feat.: - Title: Trvalo to roky a nikto si to nevšímal. Atentát na Roberta Fica mnohých prebral a mnohých nie 03 - Modified: 2024-05-16 13:00:16 - Feat.: - Title: Chcú upokojiť spoločnosť. Smer aj Hlas utlmujú svoje aktivity v kampani do eurovolieb 04 - Modified: 2024-05-15 18:39:02 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Atentát mal jasnú politickú motiváciu, útočník sa rozhodol krátko po prezidentských voľbách 05 - Modified: 2024-05-15 15:01:49 - Feat.: - Title: Danko po atentáte na Fica: Začína sa politická vojna, už sa nebudeme okúňať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 01:22