Roman KvasnicaPavol Funtál
StoryEditor

Prípad Hedviga bola pripravovaná akcia. Zistenie páchateľov by bol koniec Fica a Kaliňáka

23.08.2016, 00:00
Zistenie páchateľov by bol koniec Fica i Kaliňáka, hovorí obhajca Malinovej Roman Kvasnica v rozhovore pre HN.

Dnes už bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec vyslovil v marci súhlas s odovzdaním prípadu Hedvigy Malinovej Žákovej do Maďarska, celá kauza sa presúva tam. V akom vývoji sa nachádza v súčasnosti?
Zatiaľ nemáme žiadnu oficiálnu informáciu. Hedvigu nikto o odovzdaní trestnej veci do Maďarska neinformoval.

Aké sú teda vaše posledné informácie?
Môžeme vychádzať iba z toho, že bola podaná obžaloba na Okresný súd v Nitre a tento aj minulý rok vytýčil pojednávanie. Ako je známe, požiadali sme o odročenie, pretože Hedviga mala svoje povinnosti pri novonarodenom dieťatku.

Pred naším rozhovorom sa ma niektorí ľudia pýtali, načo sa touto kauzou zaoberať, veď už nikoho nezaujíma. V čom i naďalej spočíva jej závažnosť?
Po desiatich rokoch je závažnosť ešte stále vysoká. V roku 2006 lúpežne prepadli občana Slovenskej republiky a namiesto toho, aby boli páchatelia postavení pred súd, bola pred neho postavená obeť tohto prepadnutia. Je neprijateľné, že k tomuto bol zneužitý celý štátny aparát. Pokiaľ niekto tvrdí, že už o nič nejde , tak sa podľa môjho názoru mýli.

Dôverovali ste Malinovej od začiatku?
Moja práca nie je o dôvere. Na základe dlhoročných skúseností mojich kolegov a mňa sme zistili, že Hedviga bola prepadnutá tak, ako to bola podľa svojich spomienok schopná opísať. Konfrontovali sme jej výpoveď s tým, čo bolo vo vyšetrovacom spise jej prepadnutia a nenašli sme žiadne rozpory.

Len niekoľko týždňov po prepadnutí Malinovej ste v rozhovore so mnou uviedli, že skutočnú pravdu nám už nikdy nikto nepovie.
Myslím, že som sa pred takmer desiatimi rokmi nemýlil. Veď si spomeňme na mediálnu angažovanosť docenta Fica a doktora Kaliňáka v tom čase. Bolo mi jasné, že potom, čo narozprávali, by zistenie a usvedčenie páchateľov prepadnutia Hedvigy znamenalo ich politický koniec. Nezdalo sa mi, že policajný zbor „pochová“ svojho ministra a že prokuratúra pod vedením pána Dobroslava Trnku prebojuje priestor pre spravodlivosť. Takto viem s určitosťou iba to, že Hedviga bola v roku 2006 prepadnutá, jej prepadnutie nepovažujem za náhodné a pravdepodobne išlo o pripravenú akciu.

Vtedy ste ani nevylučovali úlohu tajných služieb.
Nemyslím si, že to bola hra SIS, no niektorí z iniciátorov mohli v tomto štátnom orgáne v minulosti pracovať.

Niečo obdobné ako kauza únosu syna niekdajšieho prezidenta Michala Kováča?
Únos syna prezidenta Kováča sa stal pred dvadsiatimi rokmi. Rozhodujúce osoby jeho zorganizovania a uskutočnenia sú už dnes takmer mimo moci, takže sa verejne hovorí o tomto tvrdom zneužití štátnej moci, hoci sa páchateľom nič nestalo. Od prepadnutia Hedvigy ešte asi neubehol taký dlhý čas, takže si počkajme. Pri oboch veciach má napadá minimálne jeden spoločný znak. Spomeňme si na samoúnos a samozbitie. Paradoxom tiež zostane, že vyšetrovanie jej prepadnutia trvalo v roku 2006 iba 15 dní, no ona je už deväť rokov trestne stíhaná údajne preto, že si svoje prepadnutie vymyslela.

Prečo bolo podľa vás prepadnutie zorganizované?
Myslím, že zorganizované nebolo prepadnutie konkrétne Hedvigy, ale mladej ženy maďarskej národnosti. Podľa jej spomienok ju útočníci stiahli mimo chodníka až potom, ako im na otázku, kam ide, odpovedala, že na skúšku. V kritický deň, neďaleko od prepadnutia, malo absolvovať štátnicu z maďarského jazyka deväť študentiek a jeden študent. Útočníci si takto v kritickom čase vyberali obeť neďaleko katedry maďarského jazyka, ktorá išla na skúšku. To sú fakty. Nemáme dostatok informácií na ďalšie konštatovania. Preto malo byť vykonané zákonné a profesionálne zdatné vyšetrovanie, ktoré by objasnilo i skutočný motív násilného trestného činu.

Môže pravda raz vyjsť predsa len najavo?
To sú asi iba filozofické otázky. Myslím si, že z hľadiska ohrozenia fungovania právneho štátu sú na mieste úplne iné otázky. A to, či bola zákonne a riadne vyšetrená vec prepadnutia Hedvigy. Ak nebola, tak prečo? Na základe čoho iné osoby, ako sú uvedené v zákone, informovali verejnosť o výsledkoch ešte neskončeného vyšetrovania a dávali tu zavádzajúce informácie? Kto zodpovedá za porušenie ľudských práv Hedvigy? To, že vyšetrovanie bolo v rozpore so zákonom, predsa priznala aj generálna prokuratúra a Slovenská republika sa za to Hedvige ospravedlnila.
Domnievam sa, že zásadným problémom je nevyšetrenie trestného činu. Ak sa totiž stane trestný čin a je to verejne známe, jeho nevyšetrenie je dokonca spoločensky nebezpečnejšie ako samotný trestný čin.

Za krátkej vlády Ivety Radičovej došlo k zmieru. Slovenská vláda sa Malinovej ospravedlnila. Nebolo už dostatok času zastaviť aj celý proces?
Vaša otázka je namieste. Na jednej strane Slovenská republika oficiálne pripustila, že vyšetrovaním prepadnutia Hedvigy mohli byť porušené jej základné ľudské práva, no na druhej strane Slovenská republika prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní používa vyšetrovací spis z tohto nezákonného vyšetrovania proti Hedvige pri jej trestnom stíhaní ako údajný dôkaz. To naozaj s právom nemá nič spoločného.

Ktoré inštitúcie boli podľa vás zneužité?
Som toho názoru, že policajný zbor, prokuratúra a Kriminalisticko-expertízny ústav... To sú naozaj nepríjemné zistenia. Je zrejmé, že Hedvigu nemôžu nikdy za nič odsúdiť, pretože doposiaľ ani len nikto nekonkretizoval, v čom mala vlastne klamať.

Obvineniu predchádzalo známe vystúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, v ktorom pred médiami usvedčovali Malinovú z jednoznačného klamstva.
Môžeme len špekulovať, aký mediálny význam malo ich vystúpenie a do akej miery prejudikovali do budúcnosti postup orgánov činných v trestnom konaní. Nezabudnime prosím, že v roku 2006 mali obaja páni pred novinármi iný kredit ako dnes. Ich informácie sa jednoducho brali ako objektívne fakty. Informovali pritom o neukončenom vyšetrovaní, ktoré bolo dokonca vykonané nezákonným spôsobom a na tlačových konferenciách odznelo viacero dezinformácií.

Ich vystúpenia „zaklincovala“ aj tlačová konferencia so samotnou  Malinovou. Pôsobila na nej veľmi zmätene a nepresvedčivo.
Máte odvahu to takto hodnotiť...

... Bol som na tej tlačovke.
Zoberte si, prosím, situáciu, že niekoho z vašich blízkych zbijú a z takejto obete spravia klamára, ktorý si to mal všetko vymyslieť. Vaše hodnotenie by bolo asi iné. Ja neviem, ako sa má človek správať, ako má vystupovať, aby všetkých presvedčil, že celý štátny aparát a populárni politici sa mýlia. Odporučil jej to vtedajší právny zástupca a ona to rešpektovala. Ja by som ju tam nepustil.

Bol to teda zlý krok?
Zlý v tom, že jej to zdravotne mimoriadne ublížilo. Hedviga sa na následky prepadnutia ešte rok liečila. Utrpela ťažký posttraumatický šok. Jej zdravotný stav tiež zhoršilo všetko , čo nasledovalo bezprostredne po jej prepadnutí. Myslím tým nátlak policajtov k priznaniu, že si prepadnutie vymyslela a jej verejné zosmiešnenie na tlačových konferenciách.

Svojho času ste na Kaliňáka chceli podať žalobu na ochranu osobnosti.
Nakoniec sme to nespravili. Museli by sme žalovať Slovenskú republiku. Dôvodom bol tiež nedostatok energie u Hedvigy pre veľké množstvo rôznych sporov. Faktom zostáva, že minister Kaliňák sa príliš nechoval ako džentlmen, keď pred médiami oznamoval výsledky gynekologického vyšetrenia mladej ženy. Vždy keď mal možnosť, tak si do Hedvigy mediálne kopol. Považujem ho za mimoriadne vplyvného človeka, tým som povedal všetko.

Malinová odmietala psychiatrické vyšetrenia i rekonštrukcie prípadu. Vyznievalo to, ako keby sa ukončeniu prípadu bránila.
Neviem o tom, že by odmietla rekonštrukciu prípadu. Na výzvu psychiatrov sa vždy dostavila k nim do ambulancie, no odmietala s nimi komunikovať. Právny poriadok neprikazuje obvinenému komunikovať. Ja osobne som nepovažoval za správne rozprávať sa s lekármi, ktorých vyberali ľudia okolo Trnku a neviem, kto ešte všetko okolo nich. Stačilo mi, že som zažil znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Tento posudok by som veru do sveta na kongresy neposielal.

Peter Labaš dokonca dvakrát potvrdil, že študentku nikto nezbil.
Pri znaleckom dokazovaní v trestnom stíhaní Hedvigy som sa naozaj hanbil za to, kde to žijeme. Desí ma to, z akou ľahkosťou Slováci veria inštitúciám. Keď k tomu pridáte častú profesijnú ctižiadosť mnohých našich spoluobčanov, naozaj môže vzniknúť čokoľvek. Zápisnica z výsluchu dekana bola zverejnená, odporúčam sa s ňou oboznámiť.

Stále však zostávajú okolo prípadu nejasnosti. Nápis s pravopisnou chybou Maďari za Dunai, opätovne nalepená poštová známka, bolo toho viac.
Konštatujete niečo, čo neexistuje. Ja som na blúzke videl „j“, ale i tak to nie je predsa podstatné. Ani ja a ani vy nemôžeme suplovať prácu polície. Páchateľov podľa mňa mali a vec riadne nevyšetrili. Fakt, že Hedviga nalepila známku na obálku, predsa neznamená, že ju neprepadli. Pre mňa je nejasnosť, prečo prokuratúra odignorovala nepriameho svedka, ktorý predložil svedectvo o jednej z osôb, čo prepadli Hedvigu. Ďalej je pre mňa nejasnosť, že bol preukázateľne falšovaný vyšetrovací spis jej prepadnutia. Absolútnou nejasnosťou zostáva, prečo polícia pri vyšetrovaní prepadnutia Hedvigy nevypočula osoby podozrivé z jej prepadnutia, keď boli zistené cez identikity vypracované Hedvigou v deň prepadnutia a pre políciu to boli už na druhý deň po prepadnutí známe osoby.

Potom však boli z vašej strany asi nie všetky výsledky dostatočne mediálne odprezentované.

Nie je jednoduché, aby vás len tak niekto počúval, keď idete proti celému štátu. Nezabudnime, prosím, ani na fakt, že o prípade Hedvigy bolo zverejnených toľko informácií a dezinformácií, že iba málokto má ešte prehľad o podstate problému. Opakujem preto, že generálna prokuratúra sama priznala, že lúpežné prepadnutie nebolo riadne vyšetrené, čoho význam neznižuje zároveň úplná právna ignorácia vlastného konštatovania prokuratúrou. Viackrát som bol pozvaný do priamej debaty z ministrom a policajným prezidentom, no vždy to oni odmietli.

Dva týždne po prepadnutí polícia vyšetrovanie zastavila. Na prípad by sa asi zabudlo, keby sa na polícii neobjavilo trestné oznámenie na Malinovú. Ako si to vysvetľujete?
Trestné oznámenie na Hedvigu podával bývalý príslušník SIS, ktorý v tom čase pôsobil u poslanca slovenského parlamentu. Pozrite si, prosím, kto tam ešte v tom čase u toho istého poslanca pôsobil, mnohé pochopíte. Rozvrat Slovenskej republiky je oveľa hlbší, než ako ho vnímame v týchto kauzách. Ja si myslím, že trestné stíhanie Hedvigy mohlo byť súčasťou už rôznych hier vo vnútri Smeru.

Chce dnes Malinová na celú kauzu zabudnúť?
Určite nie, pretože nemá pred sebou čistý stôl. V minulosti dostala ponuku, aby sa aspoň v časti priznala a trestné stíhanie bude zastavené. Neurobila to. Hedvige bolo nepríjemné, že musela opustiť Slovensko. Je človek, ktorého vyštvali z jej rodiska. Hoci má maďarskú národnosť, nikdy nechcela spolu s jej deťmi a manželom, mimochodom, Slovákom, odtiaľto odísť.

Desať rokov: proces bez konca
Je doposiaľ nevyriešeným prípadom, ktorý sa ťahá už desať rokov. Slovenskou spoločnosťou otriaslo, keď dvaja muži mali v Nitre 25. augusta 2006 prepadnúť a zbiť študentku maďarskej národnosti. Incident po dvoch týždňoch polícia vyšetrila s tým, že „skutok sa nestal“ a celú udalosť si Hedviga Malinová vymyslela. V októbri toho istého roku sa však z obete stala obvinená, pretože bolo voči nej vznesené obvinenie z krivej výpovede. K žalobe prišlo až v minulom roku. Kauza bolo od svojhozačiatku spolitizovaná a zaujímalo sa o ňu aj zahraničie. Prípad doposiaľ neuzavreli.

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:45