Tomáš DruckerPavol Funtál
StoryEditor

Sestry porušujú zákony. A priamo pri pacientoch​

12.08.2016, 00:00
V nemocniciach aj v ambulanciách zdravotné sestry často vykonávajú činnosti, na ktoré nie sú zo zákona oprávnené. Žiadajú preto od ministerstva zmenu platnej legislatívy.

Zavádzanie aj vyberanie kanyly, vyťahovanie stehov po operačných ranách či úprava dávok liekov proti bolesti. To sú činnosti, ktoré v nemocniciach bežne vykonávajú sestry. A pacienti sotva tušia, že to robia nelegálne. Platná vyhláška im to totiž nepovoľuje. Postarať o tieto úkony by sa oficiálne mal lekár.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej je potrebné jedenásť rokov starú vyhlášku aktualizovať. „My nechceme sestrám nič pridávať, iba zlegalizovať to, čo už robia. Čo si prax vyžaduje a čo priniesol vývoj,“ povedala Lazorová s tým, že by to pomohlo zefektívniť skostnatený systém zdravotníctva.

Sestry už o zvýšených kompetenciách diskutujú s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. Rezort je pripravený na zmenu vyhlášky. Lekári sa však jasne za zvýšenie kompetencií nevyjadrili. Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariána Kollára by sa dalo diskutovať o istých zmenách. „Určite sa treba o tom rozprávať, ale nie je možné, aby to bolo len z jednej strany, ktorá to navrhne a tak to bude,“ povedal Kollár.

Slovenské zdravotné sestričky robia aj prácu, ktorú by mali podľa zákona robiť len lekári. Sestry to chcú zmeniť. Tak, aby dostali viac kompetencií a viac zodpovednosti. A za to žiadajú vyššie mzdy.

Bez lekára
Riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc spresnil, že sestry najčastejšie porušujú zákon, keď zavádzajú a vyberajú kanyly, vyťahujú stehy po nekomplikovaných operáciách či upravujú dávky liekov proti bolesti na jednotke intenzívnej starostlivosti.


To sú činnosti, na ktoré sestry podľa jedenásťročnej vyhlášky nemajú oprávnenie. Mali by ich robiť lekári. Podľa prezidentky komory sestier Ivety Lazorovej je potrebné vyhlášku oprášiť a prispôsobiť súčasnosti. „Komora chce len opísať to, čo reálne v praxi funguje,“ vyjadrila sa Lazorová.


Podľa Laurinca by sa nemali kompetencie zvyšovať všetkým sestrám, ale len vybraným – podľa vzdelania a zaradenia. To, že treba urobiť poriadok v kompetenciách zdravotníckych pracovníkov a v požadovanom vzdelaní, si myslí aj analytik inštitútu INEKO Dušan Zachar. „Napríklad sestry s vysokoškolským vzdelaním vykonávajú často administratívne činnosti, ktoré by dokázal realizovať nižší zdravotnícky personál s nižším vzdelaním a nižšími platmi,“ myslí si Zachar.

Drucker je pripravený
Aj napriek tomu, že vyhláška by sa mala doplniť o činnosti, ktoré už sestry vykonávajú, nejde podľa Lazorovej len o právnu úpravu. Zmenu by pocítili aj pacienti. „Momentálne sú sestry, ktoré sú ochotné prekročiť svoje kompetencie aj za cenu toho, že sa dostanú do rizika, ale sú aj sestry, ktoré to nie sú ochotné robiť,“ vysvetlila Lazorová.

Rezort zdravotníctva si podľa hovorkyne Stanislavy Luptákovej problém uvedomuje, a preto zriadil nový odbor, ktorý o ňom bude rokovať s komorou sestier. V prvom rade však z toho musia mať úžitok pacienti. „Ministerstvo je následne pripravené aj na zmenu príslušnej legislatívy,“ dodala Luptáková.


Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariána Kollára by bola na túto potrebná odborná diskusia. „O niektorých zmenách by sme teoreticky hovoriť mohli, ale zase až také liberálne by to nemalo byť,“ myslí si Kollár.

Viac zodpovednosti, viac peňazí
Komora počíta s tým, že prípadnú legalizáciu kompetencií by sestry získali aj viac zodpovednosti. To by však podľa Laurinca malo ísť ruka v ruke so zvyšovaním miezd. „Nie je možné, aby sestra robila viac za rovnaký peniaz,“ povedal Laurinc. Poupratovať v odmeňovaní treba aj podľa Zachara. „Nie je správne, ak niekto dostáva plat aj za to, čo zaňho robí niekto iný, ktorý za to odmenu nemá,“ myslí si analytik.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:06