StoryEditor

Klienti nebankových subjektov žiadajú od štátu miliardy

26.02.2004, 23:00

Návrh na odškodnenie obetí nebankových subjektov z dielne Združenia poškodených občanov (ZPO) nemá všeobecne garantovanú podporu ani v radoch parlamentnej opozície. ZPO už totiž začalo lobovať v Národnej rade SR. Ako pre HN uviedol podpredseda strany Smer pre ekonomiku Igor Šulaj, strana po konzultáciách ponúkla pri príprave zákona o odškodnení ZPO metodickú pomoc. Smer to podmieňuje aj podporou iných parlamentných klubov. Svoju podporu už pripustila aj KSS. Predseda ZPO Štefan Jagerčík za nádejné považuje aj rokovanie s SMK, ANO a Slobodným fórom. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára je potrebné k nárokom poškodených pristupovať individuálne, pretože "niektorí z nich otočili svoje peniaze so ziskom aj viackrát". Na žiadosť o stretnutie nereagovalo SDKÚ a KDH. Návrh sa môže v parlamente objaviť na májovej schôdzi.

Odškodnenie z rozpočtu
ZPO žiada, aby sa čiastočné odškodnenie vkladateľov realizovalo z daňových odvodov nebankových spoločností, ktoré sa v uplynulých šiestich rokoch stali súčasťou príjmov štátu. Odhad združenia hovorí, že na tento účel by mal štát vyčleniť 4,5 mld. Sk. Odškodnenie jednej osoby sa má týkať súčtu vkladov do celkovej výšky 400- tisíc Sk. Občanom by sa podľa ZPO malo vrátiť 40 až 50 % z investovanej sumy. Šulaj predpokladá, že sa spracuje finančná analýza príjmov štátu od jednotlivých nelicencovaných subjektov. Až na jej základe by sa mal v pomere k poškodeným určiť koeficient, ktorým sa budú jednotlivé vklady sanovať. Podľa Smeru by sa mali na základe rovnakého kľúča čiastočne odškodniť aj viacnásobné vklady v jednej i viacerých nebankových inštitúciách. Ministerstvo financií zastáva názor, že nároky veriteľov sa majú uplatňovať z predaja majetku nebankových spoločností. Preto neakceptuje argumenty, že odvedenie daní je dôvod na kompenzáciu veriteľov skrachovaných spoločností. Hovorca ministra financií Peter Papanek povedal, že štát ručí len za vklady občanov v spoločnostiach s bankovou licenciou, ktoré sú poistené. Medzi nebankovými subjektmi, ktorých klientov sa návrh ZPO týka, sa spomína AGW, Drukos či Horizont. Ich počet by sa však mal rozšíriť.

Milióny na reklamu
HZDS-ĽS požaduje dôkladnú analýzu podnikania nelicencovaných spoločností. Predseda poslaneckého klubu tohto hnutia Viliam Veteška pripomenul, že parlament začiatkom mesiaca zaviazal vládu preskúmať prípadné majetkové podvody, ktoré mali zabezpečiť financovanie politických strán. Správu o vyhodnotení nákladov nebankových subjektov na reklamu 24 spoločností, ktorú vypracovalo ministerstvo vnútra, považuje Veteška za nedostatočnú. Tá uvádzala, že napríklad Horizont Slovakia minul na reklamu 1,2 mld. Sk a BMG Invest 700 mil. Sk. Podľa informácií HN zaplatil Horizont za reklamu stovky miliónov korún v TV Markíza, TA 3 a STV.

-vyšetrovanie bolo doteraz ukončené v prípade 13-tich nebankových subjektov
- celková škoda viac ako 10,5 tis. poškodených osôb dosiahla v týchto prípadoch 1,142 mld. Sk
- obvinených bolo 23 osôb
- osemnásť ďalších prípadov sa stále vyšetruje, v nich ide zatiaľ o škodu 5,2 mld. Sk a viac ako 80 tis. poškodených.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:30