StoryEditor

Tkáč: Matica dostane menej ako dvojica komikov

04.08.2013, 11:55
Autor:
TASRTASR
Šéf Matice slovenskej Marián Tkáč sa sťažoval na výšku príspevku, ktorý dostáva od štátu.

Matica slovenská dostane od štátu ročne menej peňazí, ako dvojica komikov pripravujúcich humoristickú reláciu Nikto nie je dokonalý. V súvislosti s financovaním Matice slovenskej to pri príležitosti celonárodných osláv v Martine povedal predseda ustanovizne Marián Tkáč.

„Peňazí nemáme veľa, živíme 20 domov Matice slovenskej, živíme 18 pracovísk Matice, živíme regionálnu a miestnu kultúru, poskytujeme prostriedky na vatry zvrchovanosti, na rôzne festivaly. Snažíme sa z toho mála naozaj byť hospodárni,“ povedal Tkáč s tým, že priemerná mzda v Matici slovenskej je asi 600 eur. Rozpočet štvordňových celonárodných osláv je podľa neho v porovnaní s vlaňajškom polovičný a nepresiahne 26-tisíc eur.

Očistný proces v Matici sa podľa Tkáča darí až natoľko, že sa objavili informácie, že predseda je agent bývalej štátnej bezpečnosti. „Mám dve osvedčenia od Langoša, na základe ktorých som bol viceguvernérom Národnej banky SR, zakladal som slovenskú menu a bol som námestníkom ministra financií. Ja sa nad tým všetkým smejem. Prečo zrazu taká zmena? No preto, lebo chcem, aby sa Matica skvela čistotou. A niektorým to prekáža, takže začínajú používať nečisté metódy. Ak by bol slovenský súdny systém pružnejší, dnes by som o tejto téme nemusel hovoriť,“ zdôraznil Tkáč s tým, že 26 miliónov bývalých slovenských korún z národného pokladu je nenávratne preč.

Národné matičné slávnosti v Martine dnes pokračujú záverečným dňom. Predpoludním boli na programe slávnostné služby Božie evanjelickej cirkvi na Memorandovom námestí a slávnostná svätá omša v rímskokatolíckom kostole sv. Martina. Matičná nedeľa pokračuje pásmom Slávme slávne slávu Slávov slávnych, v ktorom si pripomenú 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda. Na pravé poludnie sa začne slávnostné zasadnutie matičiarov s pozdravmi a príhovormi pri príležitosti 150. výročia založenia Matice a slávnosti vyvrcholia popoludní Matičnou veselicou.

01 - Modified: 2004-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únoscovia prepustili premiérovho bratranca 02 - Modified: 2004-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slabý dolár je problém všetkých
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:31