StoryEditor

Fico chce na jednu poisťovňu peniaze z Telekomu

21.10.2013, 00:00

Peniaze na vyplatenie súkromných zdravotných poisťovní chce premiér Robert Fico získať z predaja menšinového podielu Telekomu. Napriek časovému sklzu má k odkúpeniu či vyvlastneniu poisťovní dôjsť ešte v roku 2014. Fico na tom trvá napriek tomu, že minister financií Peter Kažimír má s peniazmi iné plány.

 

Fico verzus Kažimír

Minulý týždeň šéf rezortu financií vyhlásil, že stovky miliónov eur, ktoré štát predajom akcií Telekomu získa, by mali byť prioritne použité na zníženie dlhu. Ako vníma sobotné vyjadrenie premiéra, sa nám nepodarilo zistiť.

„O použití peňazí sa môžeme baviť, keď ich budeme mať na účte,“ dodal šéf tlačového oddelenia u Kažimíra Radko Kuruc. Kľúčová bude suma, ktorú za Telekom slovenská strana získa. Podľa predbežných odhadov, ktoré v minulosti prezentoval minister hospodárstva Tomáš Malatinský, by sa mohla pohybovať do 800 miliónov eur. Koľko to bude reálne, dnes nahlas nehovorí nikto. „Do konca roka máme pripraviť memorandum o spôsobe predaja, až potom sa budeme baviť o konkrétnych číslach,“ reagoval hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Fico v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu zopakoval, že Telekom patrí medzi aktíva, ktoré štát má, no neriadi ich, ani z nich nezískava dividendy. „Preto sa môžu použiť na získanie iných dôležitých aktív, ako sú napríklad zdravotné poisťovne,“ uviedol.

 

Hrozba arbitráže

Získané peniaze za Telekom by podľa odborníkov mali na vyvlastnenie poisťovní stačiť. Tomáš Szalay z HPI predpokladá, že štát bude potrebovať na ich vyplatenie okolo pol miliardy eur, čo by mala byť približne hodnota ich poisťovacieho kmeňa. „Vláda by si mala uvedomiť, že s vyvlastnením prídu aj arbitráže,“ pripomína však Szalay. Akcionár poisťovne Union, spoločnosť Achmea, už podal arbitráž v súvislosti s plánmi vlády zaviesť jednu poisťovňu. Jeden prehratý spor s Achmeou už Slovensko na účte má. Kvôli zákazu zisku z dielne Ficovej vlády musíme vyplatiť akcionárom viac než 22 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:54