StoryEditor

Našu družicu vynesie raketa Elona Muska

07.01.2016, 23:00
Prvý satelit zo Slovenska sa na obežnú dráhu Zeme dostane už v máji. Poletí na palube Falcona 9 spoločnosti Space X.

Slovensko sa už čoskoro dočká svojho prvého vlastného výskumu priamo z kozmu. V prvej polovici mája totiž poletí do vesmíru prvá slovenská družica. Satelit skCUBE sa má na obežnú dráhu Zeme dostať na palube rakety Falcon 9 spoločnosti Space X, na čele ktorej stojí americký miliardár a šéf Tesly Elon Musk.

Finančne náročný projekt sa podarilo zrealizovať vďaka pomoci súkromných firiem, štátu i samotných ľudí. Len štart bude stáť 120-tisíc eur. „Vyčísliť celkové náklady sa však nedá. Mnohí na ňom pracovali vo svojom voľnom čase. Strávili na tom množstvo hodín zadarmo,“ povedal Jakub Kapuš, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, ktorá má vývoj družice na starosti.

Družica bude zachytávať signály z hlbokého vesmíru. Údaje potom bude posielať na Zem, kde ich preskúmajú naši vedci.

Prvá zo Slovenska

Made in Slovakia. Výroba vôbec prvej slovenskej družice bol hlavný cieľ tímu mladých ľudí, ktorí stoja za odvážnym projektom. „Mohli sme si výrobu družice objednať, zaplatiť a poslať ju do vesmíru ako slovenskú. My sme však chceli, aby bola celá slovenská a ukázať, že aj táto krajina má potenciál,“ uviedol Kapuš.

Satelit odštartuje na palube Falconu 9 z kozmodrómu Vandenberg v Kalifornii. Na obežnú dráhu poletí spolu s ďalšími približne ôsmimi desiatkami podobných malých družíc z iných krajín. SkCUBE patrí do rodiny experimentálnych nanodružíc CubeSat. Na svojej palube bude mať kameru a experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru a z horných vrstiev atmosféry.

Okrem toho bude na Zem posielať mnohé servisné dáta a fotografie. Všetko bude verejne prístupné. Najväčším úspechom bude, keď sa družica z vesmíru ozve, to však nie je stopercentné. „Môže zlyhať nosná raketa, nemusia sa správne rozložiť antény, družica sa môže s niečím zraziť a podobne. Ale už teraz viem, že tento projekt pomohol otvoriť dvere Slovensku do Európskej vesmírnej agentúry, a tým aj mnohým našim šikovným firmám ku kozmickému priemyslu,“ konštatuje Kapuš.

Súhlasí s ním aj jeden z hlavných konštruktérov družice Ondrej Závodský. „Počas posledných štyroch rokov sme získali neoceniteľné know-how v technológii stavby družíc a vyrástli na tím expertov.“

Ak bude projekt úspešný, už čoskoro by sme sa mali dočkať fotografie Slovenska odfotenej družicou Made in Slovakia.

Na ceste do ESA

Slovensko sa naposledy do vývoja vesmírnych družíc priamo zapojilo ešte v 70. rokoch, keď sa podieľalo na stavbe série československých satelitov Magion. Odvtedy však prešlo veľa času a naša krajina vo vesmírnom výskume zaspala. Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity sa preto svojimi aktivitami snaží aj popularizovať vedu a pomáhať nášmu členstvu v Európskej vesmírnej agentúre. „Aj vďaka tomuto projektu vidíme, že na Slovensku je potenciál a členstvo v európskej agentúre má zmysel,“ uviedol predseda národnej rady Peter Pellegrini.

01 - Modified: 2008-01-01 07:15:08 - Feat.: 0 - Title: Aj Rolls-Royce príde na trh s lacným vozidlom
01 - Modified: 2024-03-20 15:42:45 - Feat.: - Title: Čína vypustila satelit pre komunikáciu s misiou na odvrátenej strane Mesiaca 02 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 03 - Modified: 2024-02-29 15:50:26 - Feat.: - Title: Severokórejský špionážny satelit je „živý“ a dá sa ovládať, všimli si experti 04 - Modified: 2024-02-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Japonci pošlú na obežnú dráhu Zeme drevený satelit. Chcú tak bojovať proti znečisťovaniu vesmíru 05 - Modified: 2024-02-18 20:52:24 - Feat.: - Title: Japonsko ako prvá krajina vypustí do vesmíru malý drevený satelit
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:53